«Οι εξηγήσεις που δόθηκαν για αυτές τις παρακολουθήσεις δεν ήταν επαρκείς. Ο κ. Ανδρουλάκης δεν αποτελεί κανέναν απολύτως κίνδυνο για την ασφάλεια της χώρας και δεν έπρεπε να είναι υπό καθεστώς παρακολούθησης»: με αυτή την απάντηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχτηκε ξανά, λίγες ημέρες πριν από τις κάλπες, τα λάθη που έγιναν στην περίπτωση της παρακολούθησης του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, που επί της ουσίας άνοιξε το σκάνδαλο των υποκλοπών. Στην πραγματικότητα, στο ΠΑΣΟΚ η όλη παραδοχή ακούστηκε «πολύ λίγη, πολύ αργά» – η σχέση των προέδρων των δύο κομμάτων συνεχίζει να μένει τεταμένη και αυτό καθρεφτίζεται και στις σχέσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Η τηλεμαχία της Τετάρτης επιβεβαίωσε τις αποστάσεις που υπάρχουν ανάμεσα στις δύο πλευρές, όπως αυτές εκφράστηκαν τόσο στη συζήτηση για τις υποκλοπές όσο και στην απάντηση του Ανδρουλάκη για το πασοκικό βέτο όσον αφορά το πρόσωπο του Πρωθυπουργού – το οποίο, με βάση τα λεγόμενα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, «δεν είναι προσωπικό».
Παρά και τις προγραμματικές διαφορές ανάμεσα στα δύο κόμματα, ιδίως στα σημεία που αφορούν την κοινωνική πολιτική, οι διαφορές «θεσμικού χαρακτήρα», τις οποίες στη Χαριλάου Τρικούπη περιγράφουν ως «διαφορά νοοτροπίας», θα παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο στις όποιες συζητήσεις γίνουν για την επόμενη ημέρα και τις μετεκλογικές συνεργασίες.
Ο Ανδρουλάκης επενδύει σε μια ατζέντα διαφάνειας και αξιοκρατίας, η οποία του επιτρέπει να κρατάει αποστάσεις και από τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα, με συχνές αναφορές στην καταδίκη «13-0» του Νίκου Παππά από το Ειδικό Δικαστήριο. Κι αυτό έχει τη σημασία του, ειδικά από τη στιγμή που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε κι αυτός να σηκώσει τους τόνους για τις υποκλοπές, εντείνοντας την έμμεση κόντρα που αναπτύχθηκε, με βάση το ασφυκτικό πλαίσιο του ντιμπέιτ, ανάμεσα στον πρόεδρο της ΝΔ και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
«Πρέπει να πάνε φυλακή»
Η φράση Ανδρουλάκη που προκάλεσε τη μεγαλύτερη εντύπωση είχε να κάνει με την έμμεση αναφορά σε γαλάζιες πολιτικές ευθύνες: «Πρέπει να πάνε φυλακή αυτοί που έστησαν το παρακράτος εις βάρος πολλών πολιτών στην Ελλάδα και εξέθεσαν διεθνώς τη χώρα μας» είπε ο Ανδρουλάκης για τα όσα συνέβησαν στην υπόθεση των υποκλοπών και, παρότι το έχει ξαναπεί, η αναφορά μπροστά στον Πρωθυπουργό και η σκληρή γλώσσα που χρησιμοποίησε αργότερα («Δεν γίναμε Ουγγαρία, κύριε Μητσοτάκη, αλλά είμαστε στον δρόμο προς την Ουγγαρία») προξένησαν την έκπληξη και το ενδιαφέρον των παριστάμενων δημοσιογράφων. Η φράση περί φυλακής, σε κάθε περίπτωση, δεν θεωρείται καθόλου τυχαία από την πλευρά του Ανδρουλάκη, ο οποίος είχε προετοιμάσει και «ζυγίσει» την απάντησή του για το θέμα, θεωρώντας βέβαιο πως θα του τεθεί.
Ορος η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής
Το «πρέπει να πάνε φυλακή» στην πραγματικότητα έχει σημασία όχι τόσο για την Κυριακή της κάλπης, αλλά για τη Δευτέρα των διερευνητικών εντολών, καθώς το ΠΑΣΟΚ θεωρείται εν δυνάμει εταίρος τόσο για τη ΝΔ (παρά την οξυμμένη γλώσσα των στελεχών της προς τον Ανδρουλάκη) όσο και για τον ΣΥΡΙΖΑ: η Χαριλάου Τρικούπη στα δώδεκα προγραμματικά σημεία πάνω στα οποία έχει ανακοινώσει πως θα συζητήσει οποιαδήποτε συμμετοχή σε κυβέρνηση συνεργασίας (και τα οποία ο Ανδρουλάκης έχει περιγράψει ως «Ευαγγέλιο») περιλαμβάνει και τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τις υποκλοπές, χωρίς υπέρμετρη επίκληση του απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας.
Οπως εξηγούν από το ΠΑΣΟΚ, τα όσα συνέβησαν στην υπόθεση των παρακολουθήσεων πρέπει να έχουν συνέπειες, ακόμα κι αν πρόκειται για κάποια πολιτικά πρόσωπα – ο Ανδρουλάκης, βέβαια, απέφυγε να «δείξει» προς την πλευρά του ίδιου του Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ. «Υπάρχουν πρόσωπα τα οποία είναι στην ΕΥΠ, δικαστές, επιχειρηματίες, πολιτικά πρόσωπα. Θα μας τα πει όλα η Δικαιοσύνη. Δεν προκαταβάλλω κανένα αποτέλεσμα», ανέφερε χθες (ΑΝΤ1).