Οι τράπεζες της Wall Street και οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται για ενδεχόμενο χρεοκοπίας των ΗΠΑ, καθώς πυκνώνουν οι συνομιλίες και πλησιάζει η μέρα Χ.
Δεν είναι πρώτη φορά που ο χρηματοπιστωτικός κλάδος έχει προετοιμαστεί για μια τέτοια κρίση. Το έκανε τελευταία πριν από δύο χρόνια αλλά αυτή τη φορά το σχετικά σύντομο χρονικό πλαίσιο για την επίτευξη του συμβιβασμού ωθεί σε εγρήγορση τους τραπεζίτες, εξηγεί στο Reuters υψηλόβαθμο στέλεχος του κλάδου.
Πέρα όμως από τις ανώνυμες δηλώσεις η ανησυχία επιβεβαιώνεται και από τα επίσημα χείλη. Η διευθύνουσα σύμβουλος της Citigroup, Τζέιν Φρέιζερ χαρακτήρισε αυτή την συζήτηση για το ανώτατο όριο του χρέους ως «πιο ανησυχητική» από τις προηγούμενεW, ενώ διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Τζέιμι Ντάιμον, ενημέρωσε ότι η τράπεζα συγκαλεί εβδομαδιαίες συνεδριάσεις για τις επιπτώσεις.
Τι θα συμβεί αν χρεοκοπήσουν οι ΗΠΑ
Η ακριβής αποτίμηση της ζημιάς είναι δύσκολο να μετρηθεί καθώς τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ στηρίζουν το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Μια πρώτη και αναμενόμενη παρατήρηση είναι ότι σε περίπτωση χρεοκοπίας των ΗΠΑ αναμένεται μαζική μεταβλητότητα στις αγορές.
Η δυνατότητα διαπραγμάτευσης στη δευτερογενή αγορά αμερικανικών ομολόγων θα επηρεαζόταν σοβαρά.
Στελέχη της Wall Street, που έχουν θητεύσει και ως σύμβουλοι του υπουργείου Οικονομικών προειδοποίησαν ότι η δυσλειτουργία της αγοράς των ομολόγων θα εξαπλωθεί γρήγορα στις αγορές παραγώγων, ενυπόθηκων δανείων και εμπορευμάτων, καθώς οι επενδυτές θα αμφισβητήσουν την εγκυρότητα των κρατικών ομολόγων που χρησιμοποιούνται ευρέως ως εγγύηση για την εξασφάλιση συναλλαγών και δανείων. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα μπορούσαν να ζητήσουν από τους αντισυμβαλλομένους να αντικαταστήσουν τα ομόλογα που επηρεάζονται από τις χαμένες πληρωμές, δήλωσαν οι αναλυτές.
Ακόμη και μια σύντομη παραβίαση του ορίου χρέους θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκτίναξη των επιτοκίων, σε πτώση των τιμών των μετοχών και σε παραβιάσεις των συμφωνιών δανείων και μόχλευσης.
Οι αγορές βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης πιθανότατα θα πάγωναν επίσης, ανέφερει η Moody’s Analytics.
Πώς προετοιμάζονται οι τράπεζες και οι επενδυτές
Οι τράπεζες, οι χρηματιστές και οι πλατφόρμες συναλλαγών προετοιμάζονται για τη δυσλειτουργίας της αγοράς των ομολόγων και την έντονη μεταβλητότητα.
Στο σχεδιασμό περιλαμβάνεται ο σχεδιασμός για το πώς θα διεκπεραιωθούν οι πληρωμές για τα ομόλογα, πώς θα αντιδράσουν οι κρίσιμες αγορές χρηματοδότησης, τη διασφάλιση επαρκούς τεχνολογίας, προσωπικού και μετρητών για τη διαχείριση υψηλών όγκων συναλλαγών και τον έλεγχο των πιθανών επιπτώσεων στις συμβάσεις με τους πελάτες.
Μεγάλοι επενδυτές ομολόγων προειδοποίησαν ότι η διατήρηση υψηλών επιπέδων ρευστότητας είναι σημαντική για να αντέξουν πιθανές βίαιες κινήσεις των τιμών των περιουσιακών στοιχείων και να αποφύγουν την πώληση στη χειρότερη δυνατή στιγμή.
Ποια σενάρια εξετάζονται
Η Securities Industry and Financial Markets Association διαθέτει ένα εγχειρίδιο παιχνιδιού που περιγράφει λεπτομερώς πώς οι ενδιαφερόμενοι φορείς της αγοράς κρατικών ομολόγων – η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης, η Fixed Income Clearing Corporation (FICC), οι τράπεζες εκκαθάρισης και οι έμποροι κρατικών ομολόγων – θα επικοινωνούσαν πριν και κατά τη διάρκεια των ημερών των πιθανών χαμένων πληρωμών κρατικών ομολόγων.
Η SIFMA εξέτασε διάφορα σενάρια. Το πθανότερο σενάριο είναι το Υπουργείο Οικονομικών να επιχειρήσει να κερδίσει χρόνο για να εξοφλήσει τους κατόχους ομολόγων ανακοινώνοντας πριν από μια πληρωμή ότι θα μετακυλίσει αυτούς τους τίτλους που λήγουν, παρατείνοντάς τους μία ημέρα κάθε φορά. Αυτό θα επέτρεπε στην αγορά να συνεχίσει να λειτουργεί, αλλά το πιο πιαθνόν είναι να μην προσφέρει τόκους υπερημερίας.
Το χειρότερο σενάριο είναι το υπουργείο Οικονομικών να μην καταβάλει τόσο το κεφάλαιο όσο και το κουπόνι και να μην παρατείνει τις λήξεις. Τα απλήρωτα ομόλογα δεν θα μπορούσαν πλέον να διαπραγματεύονται και δεν θα ήταν πλέον μεταβιβάσιμα στην υπηρεσία Fedwire Securities Service, η οποία χρησιμοποιείται για τη διακράτηση, τη μεταφορά και τον διακανονισμό των κρατικών ομολόγων.
Κάθε σενάριο θα οδηγούσε πιθανότατα σε σημαντικά λειτουργικά προβλήματα και θα απαιτούσε χειροκίνητες καθημερινές προσαρμογές στις διαδικασίες διαπραγμάτευσης και διακανονισμού.
«Είναι δύσκολο, επειδή αυτό είναι πρωτοφανές, αλλά το μόνο που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να διασφαλίσουμε ότι αναπτύσσουμε ένα σχέδιο με τα μέλη μας για να τα βοηθήσουμε να περιηγηθούν σε μια κατάσταση που θα είναι αποδιοργανωτική»,εξηγεί στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος και αναπληρωτής γενικός σύμβουλος της SIFMA για τις κεφαλαιαγορές, Ρομπ Τούμει.
Τέλος, σε προηγούμενες αντιπαραθέσεις για το όριο του χρέους -το 2011 και το 2013- το προσωπικό της Fed και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ανέπτυξαν ένα εγχειρίδιο που πιθανότατα θα χρησιμοποιηθεί ως ένα σημείο εκκίνησης, με το τελευταίο και πιο ευαίσθητο βήμα να είναι η πλήρης απομάκρυνση των χρεοκοπημένων τίτλων από την αγορά.
Πηγή: ΟΤ