Πτώχευση κήρυξε ο αμερικανικός όμιλος μέσων ενημέρωσης Vice, μετά από σοβαρά προβλήματα που κλυδώνιζαν την εταιρεία εδώ και μήνες. Το Vice που έβγαινε σε 25 γλώσσες και έφτασε να έχει περισσότερα από 30 γραφεία σε όλον τον κόσμο, στηρίζεται κυρίως στην διαφήμιση για τα έσοδά του. Όμως, λόγω της επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών, η διαφημιστική αγορά συρρικνώνεται και κυριαρχείται από τους τεχνολογικούς κολοσσούς όπως η Google και το Facebook.
Ο μιντιακός όμιλος κατέθεσε την αίτηση σήμερα, Δευτέρα αλλά, όπως αναφέρουν οι New York Times, δεν θα διακοπεί η καθημερινή λειτουργία των επιχειρήσεων του, που εκτός από τη γνωστή ιστοσελίδα περιλαμβάνουν τη διαφημιστική εταιρεία Virtue, το Pulse Films και έναν ιστότοπο «αφιερωμένο» στις γυναίκες, το Rafinery29, που εξαγόρασε η Vice το 2019.
Μία κοινοπραξία, στην οποία συμμετέχει η επενδυτική εταιρεία Fortress Investment Group, ο βασικός πιστωτής του Vice, θα αναλάβει τον έλεγχο του ομίλου έναντι 225 εκατομμυρίων δολαρίων, εκτός αν υπάρξει υψηλότερη προσφορά από άλλες πλευρές, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα. Η κοινοπραξία έχει ήδη εξασφαλίσει δάνειο 20 εκατ. δολαριών για να συνεχιστεί η λειτουργία του Vice.
Η άνοδος και τα social media που «δεν πληρώνουν»
Τη δεκαετία του 2010 το Vice προσέλκυε διαφημιστές και επενδυτές καθώς κατάφερε να προσεγγίσει τους Millennials που «διψούσαν» για κάτι διαφορετικό από τα παραδοσιακά μέχρι τότε Media, με το Vice να έχει ανταποκριτές σε κάθε άκρη της γης, από τη Βόρεια Κορέα μέχρι τη Λιβερία.
Η αξία του Vice είχε αποτιμηθεί το 2017 στα 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια και τα στελέχη του ονειρεύονταν ότι ο όμιλος θα έμπαινε στο χρηματιστήριο ή ότι σίγουρα θα πωλείτο με πολλά μηδενικά.
Το Vice, όπως και άλλα Μέσα, όπως το BuzzFeed και η Vox Media, «έβαλαν όλα τους τα λεφτά» στην –τότε- ανερχόμενη δύναμη των social media, προσδοκώντας ότι έτσι θα αποκτούσαν μια ευρεία βάση αναγνωστικού κοινού στους νέους, που κυρίως ενημερώνονται από τα κινητά τους, κάτι για το οποίο οι διαφημιστές «τρελαίνονται».
Οι αναγνώστες όντως ήρθαν και μάλιστα κατά εκατομμύρια όμως τα ψηφιακά ΜΜΕ δυσκολεύονταν να μετατρέψουν την αναγνωσιμότητα σε κέρδος. Τον περασμένο μήνα, το BuzzFeed έκλεισε το ομώνυμο τμήμα ειδήσεων (που το 2021 κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ).
«Οι όμιλοι Μέσων Ενημέρωσης, όπως το Vice, αντιμετωπίζουν τις ίδιες δυσκολίες. Τώρα πια ξέρουμε ότι όταν ένα brand στηρίζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την ανάπτυξή της, δεν είναι βιώσιμη» εξηγεί ο S. Mitra Kalitra, ιδρυτής και εκδότης της της Epicenter-NYC, μιας κοινοτικής δημοσιογραφικής εταιρείας με έδρα το Queens.
«Δεν είναι ασυνήθιστο να έρθει κάποια στιγμή ο δανειστής και να πει “δεν συνεχίζω να χρηματοδοτώ της ζημίες και αν το κάνω, θέλω τον έλεγχο της εταιρείας» σημειώνει ο Eric Snyder, επικεφαλής του σχετικού τμήματος, σε νομική εταιρεία.
Επενδύσεις από τιτάνες των Μέσων όπως η Disney και επενδυτές όπως η TPG καθίστανται «άχρηστες» από την πτώχευση, μετατρέποντας το Vice σε… πολύ κακό στοίχημα στον κλάδο των ΜΜΕ.
Η αρχή του τέλους
Τον 2017 άρχισαν τα οικονομικά προβλήματα να κάνουν την εμφάνισή τους στην εταιρεία και την ίδια χρονιά, οι NYT και άλλα Μέσα δημοσίευσαν έρευνες για καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης εντός του Vice, που κλόνισε την εμπιστοσύνη του κοινού στη διοίκηση του Οργανισμού.
Ο Smith, ο ιδρυτής του Ομίλου που κλήθηκε να διαχειριστεί το σκάνδαλο, αποσύρθηκε και έβαλε στη θέση του τη Nancy Dubuk και οι επενδυτές ήλπιζαν ότι εκείνη θα πωλούσε κάτι που, η αλήθεια είναι ότι προσπάθησε επανειλημμένα.
Η τελευταία προσπάθεια πώλησης του Vice έγινε τον χειμώνα και μεταξύ των «μνηστήρων» ήταν και ο όμιλος του Antenna, με τον οποίο είχαν συνεργαστεί και στο παρελθόν αλλά τελικά δεν υπήρξε συμφωνία.
Η Dubuk έφυγε τον Φεβρουάριο και τον Απρίλιο η κατάσταση έγινε ακόμα χειρότερη με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν απολύσεις.
Τα επόμενα βήματα
Η Fortress σκοπεύει να διατηρήσει στη θέση του τον συνιδρυτή του Vice, Shane Smith, και τους διευθύνοντες συμβούλους της εταιρείας Hozefa Lokhandwala και Bruce Dixon, οι οποίοι σε δήλωσή τους εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι τελικά η πτώχευση θα ενισχύσει την εταιρεία, η οποία «θα αναδυθεί από τις στάχτες της». «Ανυπομονούμε να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία πώλησης στους επόμενους δύο με τρεις μήνες και να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο στο Vice» τονίζουν.