Στην τελική ευθεία έχουν εισέλθει τα κόμματα για τις εκλογές της 21ης Μαΐου με τα σενάρια για το ενδεχόμενο να υπάρξει μία κυβέρνηση συνεργασίας από τον πρώτο γύρο να φουντώνουν. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας, φαίνεται πως διευρύνεται, έστω και οριακά, η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ενώ μικρές διαφοροποιήσεις καταγράφονται στα ποσοστά των υπολοίπων κομμάτων.
Το ΠΑΣΟΚ, σε περίπτωση που επιχειρηθεί να υπάρξει μία σύγκλιση από τους αρχηγούς των κομμάτων για μία κυβέρνηση συνεργασίας είτε από τον πρώτο, είτε από τον δεύτερο γύρο αν χρειαστεί, παραμένει «κλειδί».
Σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση της Opinion Poll για λογαριασμό του «The TOC», η ΝΔ προηγείται σταθερά και το τελευταίο διάστημα φαίνεται πως αυξάνει την συσπείρωσή της, γεγονός που της επιτρέπει να διευρύνει τη διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ από το 5,9% της προηγούμενης δημοσκόπησης του Απριλίου της ίδιας εταιρείας, στο 6,4% σήμερα.
Η διαφορά μάλιστα φτάνει το 6,6% στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων και φθάνει στο 7,4% στην εκτίμηση ψήφου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει και αυτός τις δυνάμεις του κατά 0,9% ενώ μείωση παρουσιάζει το ΠΑΣΟΚ κατά μία μονάδα.
Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου, οι επιδόσεις των κομμάτων έχουν ως εξής: Νέα Δημοκρατία 32,5%, ΣΥΡΙΖΑ 26,1%, ΠΑΣΟΚ 8,6% και ΚΚΕ 5,8%. Ακολουθούν με ποσοστά πολύ κοντά στο όριο του 3%, η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου (3,2%) και ΜεΡΑ25 (3,1%).
Ο γρίφος της κυβέρνησης συνεργασίας
Με βάση τα δεδομένα αυτά, η εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου που κάνει η Opinion Poll δίνει στη Νέα Δημοκρατία ποσοστό 37,6%, στον ΣΥΡΙΖΑ ποσοστό 30,2%, ενώ το ΠΑΣΟΚ περιορίζεται στις πρώτες εκλογές, στο 10%. Τόσο το κόμμα Βελόπουλου όσο και το κόμμα Βαρουφάκη είναι εντός Βουλής μετά τις κάλπες της απλής αναλογικής.
Η κάρτα που ακολουθεί, σύμφωνα πάντα με τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση, δείχνει το ανώτατο και το κατώτατο όριο που μπορούν να πιάσουν στις εκλογές τα κόμματα.
Ετσι το (θεωρητικό) μάξιμουμ για τη Νέα Δημοκρατία είναι το 40,5% και το μίνιμουμ το 34,7%, για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι 33% και 27,4% αντίστοιχα, ενώ για το ΠΑΣΟΚ η χειρότερη επίδοση είναι 8,1% και η καλύτερη 11,9%. Στο χειρότερο σενάριο, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25 μένουν εκτός Βουλής.
Τα δύο ερωτήματα βέβαια που έρχονται και πάλι στο προσκήνιο με δεδομένες και τις διαφωνίες των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων για ενδεχόμενες συγκλίσεις, είναι πότε και με ποιους θα μπορούσε να βγει μία κυβέρνηση συνεργασίας και αν, στην περίπτωση που υπάρξει δεύτερος γύρος, θα μπορούσε να βγάλει η «κάλπη» μία αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ.
Όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση για την κατανομή εδρών με βάση την προσέγγιση της εκτίμησης ψήφου, στις εκλογές της 21ης Μαΐου που θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής, θα μπορούσε να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας.
Με συνεργασία ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, το σενάριο δίνει 155 έδρες αθροιστικά.
Το σενάριο αυτό όπως και ένα άλλο σενάριο, μίας δηλαδή «κυβέρνησης ηττημένων» έχουν «καεί» όμως από τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών.
Ο Ανδρουλάκης έχει ξεκαθαρίσει και φαίνεται να επιμένει μέχρι και την τελευταία στιγμή, ότι δεν θα δεχθεί να συνεργαστεί με ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπτωση που θα ήταν πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης ή ο Τσίπρας.
Αντιστοίχως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε χθες, στη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης ότι δεν θα υπάρξει συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ.
«Ο κ. Ανδρουλάκης έχει πει ότι δεν θέλει πρωθυπουργό εμένα και αυτό αποτελεί μια μέγιστη περιφρόνηση της βούλησης του λαού όπως θα εκφραστεί στην κάλπη. Με το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη έχω λίγα να συζητήσω, έχει φέρει το ΠΑΣΟΚ πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν τον θεωρώ δύναμη προοδευτικού εκσυγχρονισμού. Μια τέτοια κυβέρνηση, ΝΔ με ΠΑΣΟΚ, θα ήταν μια που θα πατούσαμε συνέχεια το φρένο ενώ πρέπει να πατήσουμε το γκάζι, δεν θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της χώρας» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Το σενάριο μίας «κυβέρνησης ηττημένων με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ» – στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις που φέρνουν τον ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη θέση – φαντάζει ουτοπικό ενώ είναι κάτι που έχει αποκλείσει και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας.