Στις βασικές αρχές της εξωτερικής πολιτικής, τα 4 χρόνια πού βρίσκεται στο πηδάλιο της ελληνικής διπλωματίας, στο τι επιτεύχθηκε το διάστημα αυτό, αλλά και σε άγνωστες στο ευρύ κοινό πτυχές από τις επαφές με ομολόγους του, αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών και υποψήφιος Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στον Νότιο Τομέα της Β΄ Αθηνών, Νίκος Δένδιας.
Μιλώντας στο κανάλι του Γιάννη Σαρακατσάνη στο YouTube, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην πρωτοφανή για τα διπλωματικά ειωθότα δημόσια αντιπαράθεση, που είχε με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα, στις 15/4/2021, ενώ σημειώνει ότι υπήρξαν δύσκολες στιγμές στις ελληνοτουρκικές σχέσεις λέγοντας χαρακτηριστικά «φτάσαμε στα όρια του πολέμου με την Τουρκία, αυτό δεν είναι αστείο».
Τι αποκάλυψε για τον τσακωμό με τον Τσαβούσογλου
Ειδικότερα, ο κ. Δένδιας, σημείωσε πως με τον «φίλο» του, τον κ. Τσαβούσγλου στις 15/4/2021, «Μαλώσαμε. Μαλώσαμε όμως για κάτι που δεν μπορούσε να γίνει ανεκτό, δεν μπορεί να είσαι μέσα στην Άγκυρα, να ακούς ισχυρισμούς που είναι τελείως αντίθετοι με το διεθνές δίκαιο και να μένεις σιωπηλός, απλώς και μόνο επειδή είσαι φιλοξενούμενος ενός φίλου σου. Δε γίνονται αυτά τα πράγματα. Είναι ξέρετε το γνωστό “φίλος μεν, φιλτάτη δε η αλήθεια”».
Αποκαλύπτει μάλιστα πόσο «παγωμένη» ήταν η ατμόσφαιρα στο δείπνο, που ως είθισται, παρέθεσε η τουρκική πλευρά τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών μετά τη συνάντηση. «Η ατμόσφαιρα αμέσως μετά στο τραπέζι, που αναγκάστηκε να καθίσει δίπλα μου, ήταν φρίκη. Τα πρώτα είκοσι λεπτά ήταν πάγος, δεν μιλούσε άνθρωπος».
Πάντως, όπως υπογράμμισε, ακόμα και αυτή η σχέση βοηθάει στο να υπάρχει ένα κανάλι επικοινωνίας.
«Φτάσαμε στα πρόθυρα πολέμου με την Τουρκία»
Σύμφωνα με τον Νίκο Δένδια, υπήρξαν δύσκολες στιγμές στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία: «Δε σας κρύβω ότι αυτά τα 3,5 χρόνια – και το δύσκολα είναι understatement – εφιάλτης ήταν. Φτάσαμε στα όρια του πολέμου με την Τουρκία, αυτό δεν είναι αστείο».
Διευκρινίζει πάντως ότι ανήκει σε αυτούς που πιστεύουν ότι η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν κοινό συμφέρον την επίλυση της μοναδικής διαφοράς. «Και αν η Τουρκία καταλάβει ότι το να λύσει τη διαφορά της με την Ελλάδα είναι και προς το δικό της συμφέρον – το συμφέρον μιας ευρωπαϊκής, δημοκρατικής, πλούσιας Τουρκίας, όχι μιας αυτοκρατορικής, οπισθοδρομικής Τουρκίας, εξαρτάται για ποια Τουρκία μιλάμε – τότε μπορούμε να βρούμε άκρη» επισημαίνει.
Για ΑΟΖ και Ουκρανία
Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στον μεγάλο αριθμό ταξιδιών που έκανε, προκειμένου να ενισχυθούν οι σχέσεις της Ελλάδας με μία σειρά κρατών, με τις οποίες δεν διατηρούσαμε επαφές ή είχαν ατονήσει, ενώ επισήμανε τη σημασία που έχουν στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής οι διαπροσωπικές σχέσεις που ανέπτυξε με ομολόγους του.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας με τη Γαλλία, όπως και στην ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης των Συμφωνιών για οριοθέτηση ΑΟΖ, με την Ιταλία και την Αίγυπτο.
Αναφέρθηκε επίσης στον πόλεμο στην Ουκρανία και τη θέση που πήρε η Ελλάδα, «τη μόνη θέση που ήταν επιτρεπτή στη βάση των αρχών και των συμφερόντων μας, ότι τα σύνορα δεν μπορούν να αλλάζουν με τη βία».
Τι είπε για τον Λαβρόφ
Κλήθηκε επίσης να απαντήσει ποιους ηγέτες έχει ξεχωρίσει, αναφέροντας τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, τον υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας, τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, τον οποίο χαρακτήρισε «από τους πιο επικίνδυνους, εάν δεν προσέξεις πώς θα συνομιλήσεις μαζί του».
«Την πρώτη φορά που σε βλέπει, σου επιτίθεται αμέσως. Εμένα την πρώτη φορά που με είδε με τηγάνιζε επί 2,5 ώρες», είπε χαρακτηριστικά. «Για να έχετε μια εικόνα, μια νορμάλ υπουργική επίσκεψη κρατάει τρεις. Αυτή κράτησε εφτά», πρόσθεσε.