Στην τελική ευθεία βρίσκονται τα κόμματα ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της 21ης Μαΐου που θα διεξαχθεί με το σύστημα της απλής αναλογικής, με τους πολιτικούς αρχηγούς να ρίχνουν τις τελευταίες τους «ζαριές» επιχειρώντας να… ψαρέψουν από τις δεξαμενές ψηφοφόρων από αντίπαλα «στρατόπεδα».
Την ίδια στιγμή φουντώνει η συζήτηση για το ενδεχόμενο μίας κυβέρνησης συνεργασίας παρά τα εμπόδια που βάζουν οι πολιτικοί αρχηγοί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί μέχρι την τελευταία στιγμή να ρίξει… γέφυρες στο ΠΑΣΟΚ παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις που έχουν σε βασικά ζητήματα.
Είναι διαφορετικό άλλωστε, όπως υποστηρίζουν αρκετοί, να μιλάμε σε θεωρητικό επίπεδο για μία σύγκλιση πολιτικών κομμάτων στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας που έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει, και άλλο να έρθουν στο «τραπέζι» οι αρχηγοί έχοντας ως «όπλο» ένα καλό ποσοστό στις εκλογές που ενδεχομένως θα μπορούσε να αποτελέσει το «κλειδί» για μία συνεργασία κομμάτων.
Πού «ψαρεύουν» τα κόμματα
Οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι που αμφιταλαντεύονται ακόμη και στο παρά πέντε των εκλογών για το ποιο κόμμα θα ψηφίσουν, αποτελεί την κύρια δεξαμενή στην οποία ρίχνουν… δίχτυα οι πολιτικοί αρχηγοί.
Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως επαναχαράσσουν την τακτική τους επιχειρώντας να αντλήσουν ψήφους από αντίπαλα στρατόπεδα ενώ ταυτόχρονα έχουν ρίξει το βάρος τους ώστε να ανέβει στον μέγιστο δυνατό βαθμό η συσπείρωση.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας χθες, από το Ηράκλειο, αναφέρθηκε στα διλήμματα της κάλπης, έκανε τον απολογισμό της διακυβέρνησής του και μίλησε για την επόμενη μέρα μετά την 21η Μαΐου.
Ειδική αναφορά υπήρχε και στο σύστημα της απλής αναλογικής για το οποίο εμφανίζεται πολέμιος.
«Θέτω ως προτεραιότητα την ακύρωση της παγίδας της απλής αναλογικής που οδηγεί στην ακυβερνησία» είπε, ενώ κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη ότι «κοιτάζει στο παρελθόν κάνει μονομέτωπο αγώνα εναντίον μου, αλλά οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ βρέθηκαν μαζί μας στον αγώνα κατά του λαϊκισμού. Δεν βλέπουν το ποτήρι άδειο ή σπασμένο όπως τους λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, και αρνούνται να γίνουν παρακολούθημα εκείνου που ήταν μέχρι χτες ο αντίπαλός τους. Η θέση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ δεν είναι με τον λαϊκισμό» τόνισε χαρακτηριστικά, κάνοντας ένα έμμεσο άνοιγμα σε ένα τουλάχιστον κομμάτι των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.
Ενδιαφέρον είχαν και οι αναφορές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ο οποίος από την Ηγουμενίτσα όπου βρέθηκε, εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση κατά του Μητσοτάκη, εστιάζοντας στο θέμα των παρακολουθήσεων.
«Που έχει τα αρχεία παρακολουθήσεων ο κ. Μητσοτάκης; Θέλει να εκβιάζει για τα επόμενα 20 χρόνια το πολιτικό σύστημα;» αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.
«Γιατί είναι ακόμη στη θέση της η εισαγγελέας της ΕΥΠ και με θράσος μας είπε ότι αν εγώ επιθυμώ θα παρακολουθώ ακόμη και την ΠτΔ» τόνισε σε άλλο σημείο ενώ στη συνέχεια απευθύνθηκε, όπως χαρακτηριστικά είπε, σε «έντιμους νεοδημοκράτες που δεν αντέχουν τον βιασμό της Δημοκρατίας».
Ο Μητσοτάκης, πρόσθεσε, «ζητά λευκή επιταγή να τον ξεπλύνετε με την ψήφο σας. Δεν γίνεται να λένε κάποιοι οι υπαίτιοι στην φυλακή και την ίδια ώρα να κρατάνε ίσες αποστάσεις».
Τα σενάρια και τα μηνύματα των πολιτών για κυβέρνηση συνεργασίας
Μπορεί με όσα ακούγονται τις τελευταίες ημέρες από τους πολιτικούς αρχηγούς για το ενδεχόμενο να βγάλει η κάλπη μία κυβέρνηση συνεργασίας οι πιθανότητες – ειδικά για τις εκλογές της 21ης Μαΐου – να είναι ελάχιστες, ωστόσο, έχουν ενδιαφέρον οι τελευταίες τοποθετήσεις, των αρχηγών των τριών πρώτων κομμάτων, τουλάχιστον έτσι όπως εμφανίζονται στις δημοσκοπήσεις.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ αιτιολογώντας μάλιστα αυτή την αναφορά.
«Ο κ. Ανδρουλάκης έχει πει ότι δεν θέλει πρωθυπουργό εμένα και αυτό αποτελεί μια μέγιστη περιφρόνηση της βούλησης του λαού όπως θα εκφραστεί στην κάλπη. Με το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη έχω λίγα να συζητήσω, έχει φέρει το ΠΑΣΟΚ πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν τον θεωρώ δύναμη προοδευτικού εκσυγχρονισμού. Μια τέτοια κυβέρνηση, ΝΔ με ΠΑΣΟΚ, θα ήταν μια που θα πατούσαμε συνέχεια το φρένο ενώ πρέπει να πατήσουμε το γκάζι, δεν θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της χώρας» είχε τονίσει στη διακαναλική συνέντευξή του.
Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του, ρωτήθηκε σε χθεσινή του συνέντευξη (Alpha) για το κόμμα με το οποίο θα μπορούσε να συνεργαστεί.
Σημείωσε ότι θέλει μια κυβέρνηση σταθερή, μακράς πνοής, 4ετίας και πως «αυτό μπορεί να γίνει μόνο σε προγραμματική βάση».
«Με ποιον θα κάνει τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση ο Ανδρουλάκης; Με τη ΝΔ θα την κάνει; Αλίμονο», σχολίασε. Χαρακτήρισε παράδοξο τον όρο που θέτει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να μην είναι πρωθυπουργός ο πρόεδρος του πρώτου κόμματος σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, εκτιμώντας ότι δεν θα επιμείνει.
«Μετά τις εκλογές Θα λειτουργήσουμε όλοι με βάση την ευθύνη η χώρα να έχει κυβέρνηση», «Και το αίσθημα της επιβίωσης του κάθε χώρου ξεχωριστά», πρόσθεσε.
Όσο αφορά το Νίκο Ανδρουλάκη, συνεχίζει να επιτίθεται σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ενώ εξηγεί πως οι όροι που θέτει για μία κυβέρνηση συνεργασίας, δεν είναι προϊόν προσωπικής του εμμονής, ούτε προσχηματικοί.
«Δεν θέλουν να συγκυβερνήσουν, αλλά να πλήξουν το ΠΑΣΟΚ για αυτό του επιτίθενται με fake news. Ούτε ο κ. Μητσοτάκης ούτε ο κ. Τσίπρας ενδιαφέρονται για το πρόγραμμά μας και για μία προγραμματική συμφωνία που θα δημιουργήσει τις συνθήκες για τις αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα ώστε να σταματήσουμε να είμαστε μία χώρα χαμηλών προσδοκιών Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η κατάκτηση της εξουσίας για την εξουσία. Όμως θα πρέπει να καταλάβουν ότι η λεηλασία του ΠΑΣΟΚ τελείωσε», είπε χαρακτηριστικά.
Όσο αφορά στο μήνυμα των πολιτών για την πιθανότητα να υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας, αυτό αποτυπώνεται σε ένα βαθμό στην τελευταία δημοσκόπηση της Rass.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρουν έχουν οι απαντήσεις των πολιτών στο πώς πρέπει να αντιδράσει ο Νίκος Ανδρουλάκης το βράδυ των εκλογών, σε περίπτωση που δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Το 27,9% προτιμά το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να μη συναινέσει και η χώρα να πάει σε δεύτερος εκλογές. Το 27,2% θέλει να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης αν πρώτο κόμμα είναι η ΝΔ και να μπει στην κυβέρνηση. Σε περίπτωση που στην πρώτη θέση βρεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, το 21,1% προτείνει πάλι ψήφο εμπιστοσύνης και συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην κυβέρνηση.
Ένα 11% προτείνει να δώσει ψήφο ανοχής στο πρώτο κόμμα χωρίς να μπει στην κυβέρνηση και το 12,8% δεν απαντά.