Με μεγάλες δημόσιες δαπάνες για αφαλάτωση και με λιτανείες από την επίσημη Εκκλησία προσπαθεί η Ισπανία να αντιμετωπίσει τον καύσωνα και τη λειψυδρία. Μεγάλο μέρος της Ισπανίας ήδη καίγεται από υψηλές θερμοκρασίες κοντά στους 40 βαθμούς Κελσίου, προκαλώντας τεράστιες ανησυχίες σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Η στάθμη του νερού μειώνεται συνεχώς, ενώ αυξάνονται οι φόβοι για ερημοποίηση σε μεγάλες περιοχές.
Σε μια προσπάθεια να δοθεί ανάσα, η κυβέρνηση στη Μαδρίτη αποφάσισε σε μια κίνηση χωρίς προηγούμενο να διαθέσει 2,2 δισ. ευρώ από κρατικά κεφάλαια για την κατασκευή νέων υποδομών κατά της λειψυδρίας. Την ίδια στιγμή σε περιοχές της χώρας που καίγονται από τις υψηλές θερμοκρασίες η Καθολική Εκκλησία έχει ξεκινήσει τις λιτανείες για βροχή, στις οποίες ηγούνται ακόμα και επίσκοποι, συνοδεία πολλών κατοίκων.
Στην πόλη Χαέν της Ανδαλουσίας, μιας από τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από το κύμα καύσωνα, η Επισκοπή πραγματοποίησε μαζικές προσευχές για περισσότερο νερό με την παρουσία πολλών κατοίκων της περιοχής. Ανάμεσα σε αυτούς που βγήκαν στον δρόμο μαζί με τους ιερείς από την Καθολική Εκκλησία ήταν και πολλοί ελαιοπαραγωγοί, οι οποίοι περιμένουν εδώ και μήνες να βρέξει προκειμένου να σώσουν τις σοδειές τους.
Στην περίπτωση που η ξηρασία συνεχιστεί, η Ισπανία θα βρεθεί – μεταξύ άλλων – αντιμέτωπη με μεγάλη μείωση της γεωργικής παραγωγής. Ηδη σε σύγκριση με τη σεζόν 2021/2022 η παραγωγή ελαιολάδου είναι μειωμένη κατά περίπου 50% λόγω των κλιματικών συνθηκών και για τη σεζόν 2023/2024 υπάρχουν φόβοι για μείωση ακόμα και κατά 70% σε σύγκριση με το 2021. Η Ισπανία παρήγε περίπου 1,5 εκατ. τόνους ελαιόλαδο τον χρόνο και τώρα εκτιμάται πως η ποσότητα αυτή έχει υποχωρήσει στα επίπεδα των 700.000 τόνων.
Η περιοχή της Χαέν στα νότια της χώρας όπου έγιναν οι λιτανείες είναι από τις πιο σημαντικές της Ισπανίας όσον αφορά την αγροτική παραγωγή και ιδιαίτερα την παραγωγή ελαιολάδου. Από εκεί τροφοδοτείται η ζήτηση για πολλές χώρες της Ευρώπης. Από τις συνθήκες αυτές έχει επηρεαστεί σημαντικά και η γειτονική Πορτογαλία.
Από τη χαμηλή στάθμη των υδάτων λόγω της ξηρασίας πλήττεται επίσης και ο τουρισμός, που είναι ένας ακόμα σημαντικός κλάδος για την οικονομία της Ιβηρικής.
Βοήθεια σε αγρότες
Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση στη Μαδρίτη ενέκρινε με διαδικασία κατεπείγοντος πλάνο κρατικών δαπανών 2,2 δισ. ευρώ για να βοηθήσει τους αγρότες και τους καταναλωτές να αντιμετωπίσουν τη διαρκή ξηρασία, που έχει επιδεινωθεί. Είναι ενδεικτικό ότι ο Απρίλιος ήταν ο πιο ζεστός τέτοιος μήνας στην ιστορία της Ισπανίας.
Τα μέτρα περιλαμβάνουν κονδύλια 1,4 δισ. ευρώ από το υπουργείο Περιβάλλοντος της χώρας για την αντιμετώπιση της ξηρασίας και την αύξηση της διαθεσιμότητας νερού και 780 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Γεωργίας για να παρασχεθεί βοήθεια στους αγρότες να διατηρήσουν την παραγωγή και να αποφευχθούν οι ελλείψεις τροφίμων και νέες ανατιμήσεις.
Το σχέδιο αυτό ανακοινώθηκε μαζί με ειδική νομοθεσία που προβλέπει ότι οι εργαζόμενοι σε εξωτερικούς χώρους, όπως είναι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, στις κατασκευές και σε άλλους κλάδους, δεν θα πρέπει να εργάζονται όταν η ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία εκδίδει ειδοποιήσεις για υψηλές θερμοκρασίες.
Η υπουργός Περιβάλλοντος της Ισπανίας, Τερέζα Ριμπέρα, ανακοίνωσε ότι το υπουργείο της θα δαπανήσει τα 1,4 δισ. ευρώ για την κατασκευή νέων υποδομών, όπως μονάδων αφαλάτωσης, με στόχο τον διπλασιασμό από 10% σε 20% έως το 2027 της ποσότητας του νερού που επαναχρησιμοποιείται στις αστικές περιοχές. Επίσης θα δοθούν επιδοτήσεις σε όσους πλήττονται από τη μείωση των ποσοτήτων νερού για άρδευση.