Η εκλογική περιφέρεια της Ανατολικής Αττικής είναι ίσως η πλέον ανομοιογενής εκλογική περιφέρεια της χώρας, καθώς εκεί συνυπάρχουν οι πολυπληθείς Αχαρνές, τα ταχέως αναπτυσσόμενα Μεσόγεια, οι υψηλού εισοδήματος περιοχές του Διονύσου (Αγιος Στέφανος, Διόνυσος, Ανοιξη, Δροσιά) και της Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης (3Β), αλλά και η Λαυρεωτική και το βόρειο τμήμα του Νομού Αττικής (Καπανδρίτι, Αυλώνας, Ωρωπός).
Αυτή ακριβώς η διαφορετική κοινωνική σύνθεση της Ανατολικής Αττικής απεικονίζεται και στα εκλογικά αποτελέσματα, με τα κόμματα να έχουν ισχυρή διαφοροποίηση στην εκλογική τους επιρροή από περιοχή σε περιοχή.
To προβάδισμα του ΣΥΡΙΖA ήταν περίπου 8 μονάδες στις Αχαρνές και 2 μονάδες στο Λαύριο, ενώ η Νέα Δημοκρατία επικράτησε με 43 μονάδες στον Δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, 30 μονάδες στον Δήμο Διονύσου, 16 μονάδες στο Κορωπί, 19 μονάδες στον Μαραθώνα και στον Δήμο Σαρωνικού, 17 μονάδες στο Μαρκόπουλο Μεσογαίας, 12 μονάδες στην Παιανία και στον Δήμο Ωρωπού, 7 μονάδες στην Παλλήνη, 21 μονάδες στη Ραφήνα και 2 μονάδες στα Σπάτα.
Οι έδρες της Ανατολικής Αττικής αυξήθηκαν κατά δύο κατά την τελευταία απογραφή, συνέπεια της ραγδαίας πληθυσμιακής αύξησης ήδη από το 2000. Ως πιθανότεροι προορισμοί των δύο επιπλέον εδρών φαίνεται να είναι το ΠΑΣΟΚ για τη μία και ή η Νέα Δημοκρατία ή ο ΣΥΡΙΖΑ για την άλλη.
Στη Νέα Δημοκρατία, η αποχώρηση ύστερα από 11 χρόνια της Γεωργίας Μαρτίνου αφήνει ως αδιαφιλονίκητο φαβορί για την πρώτη θέση τον μέχρι πρότινος υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη (2ος το 2019 με 42.955 σταυρούς).
Οι άλλοι δύο έμπειροι βουλευτές, ο Γιώργος Βλάχος (23.891 σταυροί) και ο Βασίλης Οικονόμου (18.686 σταυροί), θα έχουν ισχυρό ανταγωνισμό με δύο μέλη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα, και την υφυπουργό Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, που δοκιμάζουν πρώτη φορά την τύχη τους στο κυνήγι του σταυρού. Παρούσα και η πρώτη επιλαχούσα το 2019 Βάσω Κόλλια (16.814 σταυροί), η οποία στοχεύει να πλασαριστεί στην πεντάδα και να καταφέρει να εκλεγεί ήδη από την κάλπη της απλής αναλογικής.
Στο ψηφοδέλτιο συμμετέχουν επίσης ο μηχανολόγος μηχανικός Αναστάσιος Αγγελίκας, οι οδοντίατροι Ευάγγελος Δημητρίου και Βασιλική Τζίντου, ο οικονομολόγος Νεκτάριος Καλαντζής, η γιατρός Αικατερίνη Κατσανδρή, η παιδίατρος Αικατερίνη Κατσιμπάρδη, ο απόστρατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. Σπήλιος Κρικέτος, ο δικηγόρος Γιάννης Σαμέλης και το στέλεχος επιχειρήσεων Κλεοπάτρα Τριανταφυλλίδου.
Ισχυρό είναι και το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στην Ανατολική Αττική, με τον Χρήστο Σπίρτζη, ο οποίος το 2019 κατέκτησε άνετα την πρωτιά, να έχει μαζί του τους άλλους δύο νυν βουλευτές, τον βετεράνο δημοσιογράφο Νάσο Αθανασίου και τον γνωστό ηθοποιό Πάνο Σκουρολιάκο.
Ο Γιάννης Δέδες, πρώην βουλευτής και πρώτος επιλαχών το 2019, θα διεκδικήσει την επιστροφή του στη Βουλή, μαζί με μια τετράδα ισχυρών νέων υποψηφιοτήτων, αυτής της επικοινωνιολόγου Μάγκυς Δούση, του πρώην αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα Αττικής και δημοσιογράφου Γιώργου Καραμέρου και του, επίσης, πρώην αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής και επιτυχημένου πρώην δημάρχου Σαρωνικού, Πέτρου Φιλίππου.
Τα φώτα όμως στο ψηφοδέλτιο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ανατολική Αττική τράβηξε ο Ευάγγελος Αντώναρος, πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης Καραμανλή και βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ μεταξύ του 2009 και του 2012.
Στον χώρο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο δεν εξέλεξε έδρα στην Ανατολική Αττική το 2019, η Εύη Χριστοφιλοπούλου (1η σε σταυρούς το 2019) αυτή τη φορά δεν θα είναι υποψήφια, με τον πρώην βουλευτή (2009-2012) Παντελή Ασπραδάκη (2ος σε σταυρούς) και τον Σπύρο Βρεττό, γιο του ιστορικού στελέχους του χώρου Ντίνου Βρεττού, να κονταροχτυπιούνται με τον πρώην γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος, Μανώλη Χριστοδουλάκη.
Στο ΚΚΕ, η Ελένη Γερασιμίδου είχε αναδειχθεί πρώτη σε σταυρούς το 2019, πλην όμως δεν ορκίστηκε βουλευτής λόγω αυξημένων επαγγελματικών υποχρεώσεων και παρέδωσε την έδρα στο δυναμικά ανερχόμενο στέλεχος του κόμματος Γιάννη Γκιόκα.
Αυτή τη φορά η δημοφιλής ηθοποιός θα είναι και πάλι υποψήφια, μαζί με τον Γκιόκα, με στόχο την καταγραφή του υψηλότερου δυνατού ποσοστού για το κόμμα στην Ανατολική Αττική.
Για την Ελληνική Λύση, η αντιπαράθεση που ξέσπασε κατά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, όταν ο αρχηγός του κόμματος αποφάσισε να «εξορίσει» τον Αντώνη Μυλωνάκη σε άλλη εκλογική περιφέρεια κι εκείνος με τη σειρά του αποχώρησε από την παράταξη, άφησε ορφανή την έδρα που κατείχε μέχρι τώρα ο τελευταίος, ενώ από το ΜέΡΑ25 η νυν βουλευτής Μαρία Απατζίδη στοχεύει στην επανεκλογή της και στη διατήρηση της έδρας του κόμματος στην Ανατολική Αττική.
- ΗΠΑ: Η στιγμή της εν ψυχρώ δολοφονίας του CEO μεγάλης ασφαλιστικής εταιρείας – Ποιος ήταν ο Μπράιαν Τόμσον
- Χωρίς πατρίδα και οικογένεια: Τι άκουσαν οι δικαστές από πέντε γυναίκες πριν καταδικάσουν το Βέλγιο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας
- Αυτός είναι ο νέος επικεφαλής της NASA, στενός συνεργάτης του Ιλον Μασκ