Τι γίνεται όταν ένας πολιτικός και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο συναντά έναν συνθέτη; Και τι θα βγει από ένα τέτοιο… debate;
Μια ωραία συζήτηση, έξω από τα συνηθισμένα, έστησε ο υφυπουργός Παιδείας και υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία στην Α’ Αθήνας, Αγγελος Συρίγος, με τον γνωστό μουσικοσυνθέτη, Σταμάτη Σπανουδάκη.
Σα να παίρνει συνέντευξη ο κ. Συρίγος από τον κ. Σπανουδάκη.
«Εγώ δεν ήμουν Χριστιανός. Ημουν… χίπις», λέει ο Σπανουδάκης διηγούμενος την εποχή των Beatles.
Και συνεχίζει: «Όταν πίστεψα στον Χριστό, μίλαγα μόνο γι’ αυτόν. Σιγά – σιγά μπήκα στην Ορθοδοξία και από τα πρώτα πράγματα που διάβαζα ήταν για τον Κόντογλου. Μου άρεσαν τα γραπτά του, απλά, καθαρά».
Ο Αγγελος Συρίγος, αναφερόμενος κι αυτός στον σπουδαίο Κόντογλου τονίζει: «Αν δεις τις αγιογραφίες της Αθήνας, είναι προ Κόντογλου, πριν έρθει από το Αϊβαλί, και μετά Κόντογλου. Πριν οι εκκλησίες είναι δυτικότροπες, η Μητρόπολη, η Αγία Ειρήνη κ.λπ. Από το 1923 και μετά αυτό αλλάζει ριζικά, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Αγιο Διονύσιο με τον Βασιλείου να αγιογραφεί διαφορετικά επηρεασμένος από τον Κόντογλου».
Ο κ. Συρίγος ρωτά τον κ. Σπανουδάκη αν είχε συνδυαστεί με τους νεομαρξιστές με τον δεύτερο να απαντά: «Ουδέποτε υπήρξα μαρξιστής… Αρχισα να διαβάζω βιβλία συνδεδεμένα με την πίστη μου και με την Κωνσταντινούπολη».
Ο συνθέτης αναφέρει ότι πάντα τον ενδιέφερε η ανθρώπινη πλευρά, όπως και τον Μέγα Αλέξανδρο για τον οποίο έγραψε το σπουδαίο έργο.
Αναφέρεται στο ταξίδι του με τον Καραμανλή στην Πόλη και σε μέρη που τον συγκίνησαν πολύ.
«Δεν ήμουν κομματικός. Ηταν η αγάπη που είχα για τον Καραμανλή. Με ενδιαφέρει ο Χριστός, η Ελλάδα, ο μέσος Ελληνας και η Ιστορία της», λέει ο κ. Σπανουδάκης.
«Πατρίδα είναι κάτι ευρύτερο από τη λέξη χώρα», λέει ο κ. Συρίγος.