Σε κοινωνικά θέματα, την οικονομία, τους νέους και το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων αναφέρθηκε κατά τη συνέντευξή του στην Κατερίνα Καινούργιου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγο πριν τις εκλογές στις 21 Μαΐου.
«Χαίρομαι ιδιαίτερα όταν βλέπω νέες γυναίκες που κάνουν το βήμα για να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση. Έχουμε ήδη τέτοιες ιστορίες που αποδεικνύουν ότι μπορούμε να σπάσουμε στερεότυπα και ταμπού. Υπάρχει ακόμα μια απόσταση στις αμοιβές και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσουμε στην πορεία. Πρέπει να μας απασχολήσει η θέση των γυναικών στο εργασιακό περιβάλλον» σμείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε πως παρατηρείται απόσταση στις αμοιβές και οι γυναίκες δεν αμείβονται το ίδιο με τους άντρες. Η ανεργία όμως μειώνεται, είπε, και θα αναζητούμε όλο και περισσότερο δυναμικό.
«Θα ήθελα να έχω περισσότερες γυναίκες συνεργάτιδες και στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο θα έχει μεγαλύτερη γυναίκεια εκπροσώπηση. Θα ήθελα και στη Βουλή αλλά αυτό θα το αποφασίσουν οι ψηφοφόροι», είπε όσον αφορά στην ισότιμη εκπροσώπηση των γυναικών σε χώρους δουλειάς αλλά και στην πολιτική.
Να κλείσω το χάσμα
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «προυπόθεση ανάπτυξης να αυξήσουμε τη συμμετοχή των γυναικών στην οικονομία. Χρειάζονται πολιτικές που θα βοηθήσουν τις γυναίκες να ισορροπήσουν ανάμεσα στην εργασία και την προσωπική ζωή».
«Έχω δεσμευθεί ότι στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο θα έχουμε περισσότερες γυναίκες. Προσβλέπω να έχουμε και στη Βουλή πολλές περισσότερες γυναίκες. Σίγουρα στα ψηφοδέλτια εντάξαμε μεγάλο ποσοστό γυναικών με σοβαρή επαγγελματική διαδρομή, με καλά βιογραφικά. Έχουμε πάρα πολλές γυναίκες που έχουν κολλήσει ένσημα και γνωρίζουν την κοινωνία» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος συμπλήρωσε ότι «με ενοχλεί πολύ να ακούω σε περιφέρειες π.χ. που μπαίνουν 4 σταυροί να λένε κάποιοι «ας βάλουμε κι έναν σε γυναίκα»» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι «στο ψηφοδέλτιο επικρατείας έκανα πράξη όσα λέω με οκτώ γυναίκες».
Μιλώντας για τη δεύτερη τετραετία ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «θέλουμε να αυξήσουμε τους μισθούς και να κλείσει το χάσμα ανάμεσα στους μισθούς ανδρών και γυναικών. Για να γίνει αυτό χρειάζεται να δώσουμε έμφαση στις παραγωγικές επενδύσεις και στην κατάρτιση του εργασιακού δυναμικού». Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι «δώσαμε άδειες πατρότητας, επίδομα 2.000 ευρώ για τη γέννηση του παιδιού. Είναι ένας τρόπος για να μπορούν τα ζευγάρια να έχουν ένα ικανοποιητικό επίπεδο διαβίωσης».