Χτυπήματα κάτω από τη μέση, λεκτικές ακροβασίες που εύκολα μετατρέπονται σε «όπλα» για τους αντίπαλους, λάθη και γκάφες που στη συνέχεια επιχειρούνται να τις πάρουν πίσω και σκληρό ροκ με επιθέσεις εκατέρωθεν.
Αυτό είναι το πολιτικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί λίγα 24ωρα προτού να ανοίξουν οι κάλπες της 21ης Μαΐου.
Πλέον… όλα επιτρέπονται, ακόμη και οι ανοίκειες επιθέσεις, ακόμη και οι υπερβολές αφού ο βασικός στόχος είναι η επικράτηση στο παιχνίδι των εντυπώσεων.
Ας δούμε ορισμένες από αυτές τις συγκρούσεις:
Κυβέρνηση ειδικού σκοπού
Τις τελευταίες ώρες έχει γίνει μείζον θέμα με το «παράθυρο» που άφησε ο Αλέξης Τσίπρας στη διακαναλική συνέντευξη τύπου για κυβέρνηση «ειδικού σκοπού» με στόχο τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τις υποκλοπές. Και ίσως και για τα Τέμπη.
Παρά το γεγονός ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν ξεκάθαρος, ότι θέλει πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ και σταθερή κυβέρνηση, μακράς πνοής, η μικρή αυτή αναφορά του για κάποιο «ειδικό σκοπό», ήταν που προκάλεσε τον πολιτικό σάλο.
Χθες μιλώντας στο Mega και το κεντρικό δελτίο ειδήσεων ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι στοχεύει σε μία κυβέρνησης σταθερότητας και μακράς πνοής και “ανέφερε ότι αυτή μπορεί να δημιουργηθεί ανάμεσα στο πρώτο και στο τρίτο κόμμα. Δηλαδή, ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ“.
Θυμίζουμε ότι στη διακαναλική ο κ. Τσίπρας είπε «να πάμε να συγκροτήσουμε μια κυβέρνηση μακράς πνοής, τετραετίας, όχι μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού, που μέσα, βεβαίως, σε αυτήν τη μακράς πνοής διακυβέρνηση θα εντάξουμε και όλους τους ειδικούς σκοπούς», θέτοντας ως προτεραιότητα «το ζήτημα της κάθαρσης στο θέμα των υποκλοπών και της απόδοσης δικαιοσύνης στο έγκλημα των Τεμπών».
Και συνέχισε: Από ‘κει και πέρα ας δούμε τα αποτελέσματα, θα έχουμε τη δυνατότητα να κουβεντιάσουμε, να εκτιμήσουμε. Δεν αποκλείω εκ των προτέρων την πιθανότητα να προκύπτει μια τέτοια συζήτηση την επομένη των εκλογών, αλλά ο στόχος μου δεν είναι μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού».
ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ απέρριψαν μια οποιαδήποτε τέτοια προοπτική, όμως, αυτή η λεκτική ακροβασία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε ικανή να προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας που θέλησε να εκμεταλλευτεί το γεγονός.
Ανεβάζοντας το θέμα της ακυβερνησίας και του χάους που θα μπορούσε να έχει μια τέτοια κυβέρνηση ειδικού σκοπού, ο Κ. Μητσοτάκης είπε: «Αναρωτιέμαι εάν αυτή η κυβέρνηση θα παρενέβαινε και στη Δικαιοσύνη, γιατί το σκάνδαλο είναι στη Δικαιοσύνη. Κοινοβουλευτικά, όποιος θέλει μπορεί και στην επόμενη Βουλή να συστήσει ακόμα μία Εξεταστική Επιτροπή, έχει το δικαίωμα από τον κανονισμό να το κάνει».
Και συνέχισε: «Προσέξτε τώρα, ένα υποθετικό σενάριο, μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού, η οποία δεν θα μπορεί να κάνει τίποτα -θα ασχολείται μόνο με τις υποκλοπές-, δεν θα μπορεί να πληρώνει συντάξεις, να διαχειρίζεται τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, να στέκεται με αυτοπεποίθηση απέναντι στην Τουρκία. Μία κυβέρνηση παράλυσης, ο ορισμός της ακυβερνησίας, μόνο και μόνο γιατί; Για να σώσουν κάποιοι τις καρέκλες τους; Ή μήπως για να βάλουν κάποιοι, κάποιους, φυλακή; Θυμίζω τα λόγια του κ. Πολάκη, »πρέπει να βάλουμε κάποιους φυλακή για να γλιτώσουμε». Λοιπόν, αυτά είναι αδιανόητα πράγματα».
Αν και δε φαίνεται να τίθεται κάποιο τέτοιο θέμα, είναι φανερό ότι η πολιτική αντιπαράθεση έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο ώστε να γίνεται εκμετάλλευση της κάθε λέξης.
Η φράση του Κ. Μητσοτάκη
Από την αντίθετη πλευρά ήρθε η επίθεση κατά του πρωθυπουργού για μια φράση του σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Νίκο Χατζηνικολάου.
Ερωτώμενος ο κ. Μητσοτάκης για την απεργία των σιδηροδρομικών και τη μήνυση που κατέθεσαν γονείς θυμάτων της φοβερής τραγωδίας ο πρωθυπουργός απάντησε: «Λυπάμαι που το ζήτημα αυτό εργαλειοποιείται με τέτοιο τρόπο λίγες μέρες πριν από τις εκλογές και πιστεύω ότι και ο δικαιολογημένος θυμός των συγγενών των θυμάτων δεν δικαιολογεί τέτοιου είδους συμπεριφορές… Από εκεί και πέρα, εγώ προσωπικά έχω μιλήσει πολύ διακριτικά με αρκετούς συγγενείς θυμάτων, καταλαβαίνω απόλυτα την οργή τους και είμαι ο πρώτος ο οποίος θέλει να αποδοθεί δικαιοσύνη σε όλα τα επίπεδα. Αλλά, το τονίζω πάλι, η δικαιοσύνη αποδίδεται από τη Δικαιοσύνη».
Η αξιωματική αντιπολίτευση πήρε την απάντηση για να επιτεθεί με σφοδρότητα στον κ. Μητσοτάκη κατηγορώντας τον για αναλγησία. Η Πόπη Τσαπανίδου τόνισε: «Ο κ. Μητσοτάκης απέδειξε και σήμερα ότι δεν νιώθει τους πολίτες. Αδυνατεί να τους καταλάβει ακόμα και στον βαθύ πόνο που προκαλεί η απώλεια. Που προκαλεί η τραγωδία. Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Δεν δίστασε να επιτεθεί χυδαία ακόμη και στους γονείς των αδικοχαμένων παιδιών στα Τέμπη λέγοντας ότι δήθεν εργαλειοποιούν το δράμα τους με την μήνυση που κατέθεσαν εναντίον του.
Για να απαντήσει ο Ακης Σκέρτσος: Παντώντας, σε δήλωση του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Άκη Σκέρτσου, αναφέρονται τα εξής:
«Θα περιμέναμε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα μπροστά στο ανθρώπινο δράμα των θυμάτων των Τεμπών και των οικογενειών τους να δείξει έστω λίγο σεβασμό χωρίς να τους εργαλειοποιεί. Όμως η πολιτική τυμβωρυχία και η προεκλογική απελπισία της αντιπολίτευσης δεν έχει όρια
Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν τον κ. Μητσοτάκη για τη φράση «εργαλειοποίηση» με το θέμα να γίνεται viral στα social media και φυσικά να «σπρώχνεται» από τους «κομματικούς στρατούς».
Η κυβέρνηση απάντησε ξεκάθαρα ότι η φράση για εργαλειοποίηση αφορούσε στην απεργία των σιδηροδρομικών κι όχι στον πόνο των γονιών, τα ellinikahoaxes ερεύνησαν το θέμα και μίλησαν για «κοπτοραπτρική», αλλά οι εντυπώσεις έμειναν…
Το αυτογκόλ Κατρούγκαλου
Εντυπώσεις αλγεινές όμως έμειναν και για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρώην υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο ο οποίος σε τηλεοπτική του αντιπαράθεση με τον Αδωνι Γεωργιάδη άφησε ξεκάθαρα να εννοηθεί πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση θα επανέλθουν οι ασφαλιστικές κρατήσεις 20% στους ελεύθερους επαγγελματίες, μέτρο που είχε επιβάλλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ήταν από τις αιτίες που – όπως λένε πολλοί- έχασε τις εκλογές του 2019.
«Είναι λογικό να συνδέεται με το εισόδημα η ασφαλιστική εισφορά» είπε, μεταξύ άλλων, ο πρώην υπουργός Εργασίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
«Η σύνδεση του ύψους της ασφαλιστικής εισφοράς με το εισόδημα είναι φόρος» του επισήμανε ο παριστάμενος υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.
Η Νέα Δημοκρατία φυσικά δεν άφησε να πέσει κάτω η θέση του κ. Κατρούγκαλου με τον Ακη Σκέρτσο να δηλώνει: Χθες το βράδυ αποκαλύφθηκε από τον κ. Κατρούγκαλο άλλη μια κρυφή πτυχή της κυβέρνησης ειδικού σκοπού και ολικής καταστροφής που μας προτείνει ο κ. Τσίπρας: η επαναφορά δηλαδή του νόμου Κατρούγκαλου σε ο,τι αφορά τον συντελεστή ασφαλιστικών κρατήσεων των ελεύθερων επαγγελματιών στο 20% του ετήσιου εισοδήματος τους. Έχουμε προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι το μη κοστολογημενο προγραμμα ΣΥΡΙΖΑ δεν «βγαίνει» χωρίς νέα φοροεπιδρομή στα εισοδήματα ή νέα δάνεια, ελλείμματα, χρέος και τελικά νέα εποπτεία.
«Καμία αλλαγή επιβάρυνσης των μισθωτών και των ελεύθερων επαγγελματιών σε σχέση με τις ασφαλιστικές τους εισφορές δεν προβλέπει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Πόπη Τσαπανίδου.
Ο σάλος που προκλήθηκε, πάντως, ανάγκασε τον Γ. Κατρούγκαλο να επανέλθει και να μιλήσει για προσωπικές απόψεις.
«Σε σχέση με τις εισφορές, εξέφρασα τη προσωπική μου άποψη, ότι είναι καλύτερο να πληρώνουν λιγότερα οι περισσότεροι και να μην επιβαρύνεται υπέρμετρα κανένας.
Καμία αλλαγή επιβάρυνσης των ελεύθερων επαγγελματιών ή των μισθωτών σε σχέση με τις ασφαλιστικές τους εισφορές δεν προβλέπει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο άλλωστε είναι δημοσιευμένο εδώ και καιρό και όλοι έχουν τη δυνατότητα να το μελετήσουν», τόνισε.
Αλλο που δεν ήθελε βεβαίως το υπουργείο Εργασίας να πιάσει το «αυτογκόλ» του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ και να δώσει πίνακες με τις επιβαρύνσεις που θα είχε η πρόταση Κατρούγκαλου για τους ελεύθερους επαγγελματίες…
Οι ακροδεξιές ψήφοι
Μια φράση του Αλέξη Τσίπρα στη συνέντευξη που παραχώρησε στη Ράνια Τζίμα και τον Γιάννη Πρετεντέρη, σήκωσε θύελλα. Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας για τις ψήφους της Χρυσής Αυγής και των ακροδεξιών ανέφερε:
«Η μάχη με τον φασισμό είναι μια καθημερινή μάχη. Και στόχος δικός μας είναι αυτούς τους ανθρώπους που θα ψήφιζαν τη Χρυσή Αυγή, να τους πάρουμε, να τους κερδίσουμε από τις γραμμές της Ακροδεξιάς και από τις γραμμές της αντιδημοκρατικής ιδεολογίας και στάσης και να τους εξηγήσουμε ότι δεν αντισυστημικό πράγμα να ψηφίζεις Χρυσή Αυγή. Δεν είναι καθόλου αντισυστημικοί αυτοί που συναγελάζονται με δικαστές ξαφνικά.
Ο κ. Κανελλόπουλος παραλίγο να είναι επικεφαλής τους, ήταν αρχιδικαστής και αυτός. Άρα λοιπόν, τους απλούς ανθρώπους, οι οποίοι επείσθησαν από τη Χρυσή Αυγή το προηγούμενο διάστημα και υιοθέτησαν κομμάτι της πρακτικής της και της ιδεολογίας της, δίνουμε έναν καθημερινό αγώνα να τους κερδίσουμε, δεν τους βάζουμε απέναντι. Βάζουμε απέναντι τους εγκληματίες, τους δολοφόνους, τις πρακτικές τους».
Η αναφορά αυτή έγινε «όπλο» στα χέρια της Νέας Δημοκρατίας η οποία από χθες αναρωτιέται αν «μυρίζουν οι ακροδεξιοί ψήφοι» και κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για σύμπλευση με τους φασίστες.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ακης Σκέρτσος, χαρακτήρισε «πολιτικά απαράδεκτο» αυτό που επιδιώκει ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, προσθέτοντας: «Θέλω να ακούσω τον κ. Τσίπρα να μας τι έχει να πει στη μάνα Φύσσα, τι έχει να πει σε αυτήν την πονεμένη μάνα όταν βγαίνει δημόσια και λέει ότι τον ενδιαφέρει να πάρει τις ψήφους του καταδικασμένου Ηλία Κασιδιάρη». Και συνέχισε: «Δεν κρύβει την προσπάθεια του ο κ. Τσίπρας να ανταμώνεται με το αντισυστημικό, ενώ είναι απολύτως συστημικός με αρνητικό τρόπο. Το μόνο που μπορεί να υποσχεθεί είναι επιστροφή στο 2015 με σχήματα ακυβερνησίας και παραλυσίας, ακόμα βάζει από το παράθυρο τον κ. Βαρουφάκη, ακόμα και τον Βελόπουλο για να διώξουν την ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη απο την κυβέρνηση».
Μέσα σε όλες αυτές τις αντιπαραθέσεις δεν ξεχνά κανείς τον φράχτη στον Εβρο κι αν θα τον συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, την επίθεση στον Διονύση Σαββόπουλο γιατί εξέφρασε την προτίμησή του στη Νέα Δημοκρατία, τις εξώσεις ανθρώπων που χάνουν την πρώτη κατοικία τους σε πλειστηριασμούς από funds, ακόμη και το δοκιμαστικό δρομολόγιο που έγινε στο μετρό Θεσσαλονίκης το οποίο η αξιωματική αντιπολίτευση χαρακτήρισε ντροπιαστική φιέστα.