«Σταθερή πρόοδος» σημειώνεται στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων για τις κινήσεις που απαιτούνται προς αποφυγή μιας χρεοκοπίας των ΗΠΑ. Αυτό μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο αξιωματούχο του Λευκού Οίκου με γνώση των όσων μεταφέρουν οι διαπραγματευτές του κυβερνώντος κόμματος στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.
Ο Μπάιντεν έλαβε ενημέρωση για τις συνομιλίες με βοηθούς του Ρεπουμπλικανού προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι το πρωί της Παρασκευής στην Ιαπωνία, όπου ταξιδεύει για τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 7 (G7).
«Η ομάδα του προέδρου τον ενημέρωσε ότι σημειώνεται σταθερή πρόοδος», σύμφωνα με έναν από τους αξιωματούχους, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί.
«Ο πρόεδρος έδωσε εντολή στην ομάδα του να συνεχίσει να πιέζει για μια διακομματική συμφωνία και ξεκαθάρισε την ανάγκη να προστατευθούν τα βασικά προγράμματα για τους σκληρά εργαζόμενους Αμερικανούς και η οικονομική πρόοδο των τελευταίων δύο ετών, καθώς οι διαπραγματεύσεις εισέρχονται σε προχωρημένα στάδια. Παραμένει βέβαιος ότι το Κογκρέσο θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθεί η χρεοκοπία.»
Σκληρές περικοπές ζητούν οι Ρεπουμπλικάνοι
Οι Ρεπουμπλικάνοι αρνήθηκαν να ψηφίσουν για την άρση του ανώτατου ορίου χρέους, που προς το παρόν παραμένει στα 31,3 τρισεκατομμύρια δολάρια, εκτός εάν ο Μπάιντεν και οι Δημοκρατικοί συμφωνήσουν σε περικοπές δαπανών στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό.
Η αμερικανική κυβέρνηση μπορεί να αθετήσει ορισμένα χρέη ήδη από την 1η Ιουνίου αν το Κογκρέσο δεν ψηφίσει για την άρση του ανώτατου ορίου χρέους, και οι οικονομολόγοι φοβούνται ότι η χώρα θα διολισθήσει σε ύφεση.
Ο Μπάιντεν διέκοψε το ταξίδι του στην Ασία και τώρα σχεδιάζει να επιστρέψει στην πατρίδα του την Κυριακή για να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις, «κόβοντας» τις προγραμματισμένες στάσεις σε Παπούα Νέα Γουινέα και Αυστραλία που είχαν ως στόχο την αντιμετώπιση της επιρροής της Κίνας στην περιοχή.
Εν τω μεταξύ, ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου Στιβ Ρικέτι, η διευθύντρια του προϋπολογισμού Σαλάντα Γιανγκ και η σύμβουλος σε θέματα νομοθεσίας Λουίζα Τερέλ ηγούνται των συζητήσεων για λογαριασμό της κυβέρνησης.
Οι μνήμες του 2011
Μια παρόμοια αντιπαράθεση του 2011 για το όριο του χρέους οδήγησε σε ιστορική υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ, προκαλώντας το ξεπούλημα των μετοχών και ωθώντας το κόστος δανεισμού της κυβέρνησης σε υψηλότερα επίπεδα.
Το σημερινό αδιέξοδο έχει αναστατώσει τους επενδυτές, στέλνοντας το κόστος ασφάλισης της έκθεσης στο αμερικανικό δημόσιο χρέος σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ.