Στις εκλογές της Κυριακής θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά και απόδημοι Ελληνες που θα ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους. Η εφαρμογή του νόμου οδήγησε σε παταγώδη αποτυχία. Ελάχιστοι επωφελούνται από την πρεμιέρα αυτήν. Συνολικά, μόνον 22.020 από τα εκατομμύρια των αποδήμων Ελλήνων έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, για να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους, όπως προκύπτει από τα τελικά στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.
Εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ότι ο νόμος που ψηφίστηκε από όλα τα πολιτικά κόμματα ικανοποίησε εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που επιδίωκαν τον αποκλεισμό της συντριπτικής πλειονότητας των αποδήμων, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους στην Ελλάδα, αλλά δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο διαμονής.
«Κόφτης» των αποδήμων είναι η διάταξη που προβλέπει την υποχρεωτική παραμονή διετίας στην Ελλάδας τα τελευταία 35 χρόνια. Ο σημερινός νόμος δεν κάνει καμία διάκριση ανάμεσα στις υπερπόντιες χώρες μετανάστευσης, ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία αφενός και αφετέρου τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίες είναι για τους Ελληνες χώρος ελεύθερης διακίνησης.
Στη Γερμανία γράφτηκαν… 3.123!
Τα τραγικά αποτελέσματα του νόμου φαίνονται ιδιαίτερα στην περίπτωση της Γερμανίας όπου ζουν περίπου 500.000 Ελληνες. Από αυτούς μόλις 3.123 έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, ποσοστό 1,6%, για να ασκήσουν το δικαίωμα να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής. Αυτοί θα ψηφίσουν στα 19 εκλογικά τμήματα που θα στηθούν σε Ααχεν, Αμβούργο, Αννόβερο, Βερολίνο (3), Βούπερταλ, Δρέσδη, Κολωνία, Λουντβιγκσχάφεν, Μόναχο (3), Μπίλεφελντ, Ντόρτμουντ, Ντίσελντορφ, Νυρεμβέργη, Στουτγκάρδη, Φρανκφούρτη.
Από τις εγγραφές στους ειδικούς καταλόγους βγαίνει καθαρά το συμπέρασμα ότι αποκλείονται οι Ελληνες της πρώτης αλλά και της δεύτερης γενιάς, διότι δεν ικανοποιούν την προϋπόθεση της διετούς παραμονής στην Ελλάδα την τελευταία 35ετία. Για το Βερολίνο δηλώθηκαν 679 ψηφοφόροι, ενώ για το Μόναχο και την ευρύτερη περιοχή που έχει πολλαπλάσιο αριθμό Ελλήνων μόλις 581. Στο Βερολίνο ήρθαν αρκετοί Ελληνες στην κρίση της προηγούμενης δεκαετίας, οι οποίοι δεν έχουν το πρόβλημα της 35ετίας. Το έχουν όμως οι κάτοικοι Μονάχου και περιχώρων που προέρχονται από τη γενιά των «γκασταρμπάιτερ».
Ενδεικτικό είναι επίσης ότι ο αριθμός είναι μικρός και σε βιομηχανικές πόλεις, κέντρα της ελληνικής μετανάστευσης στη Γερμανία: Περιφέρεια Στουτγκάρδης 371, Νυρεμβέργη 118, Φρανκφούρτη 293, Αμβούργο 176, Αννόβερο 62, Ντίσελντορφ 301, Κολωνία 137, Βούπερταλ 73, Λουτβιγκσχάφεν 53. Στη Δρέσδη της ανατολικής Γερμανίας 67.
Χαμηλή συμμετοχή
Η διαφορετική φύση της μετανάστευσης εξηγεί και το γεγονός ότι στη Μεγάλη Βρετανία έχουν εγγραφεί 4.558 στους εκλογικούς καταλόγους, περισσότεροι απ’ ό,τι στη Γερμανία με πολλαπλάσιους Ελληνες. Απελπιστικά χαμηλή είναι η συμμετοχή των αποδήμων και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Βάσει των στοιχείων του υπουργείου Εσωτερικών έχουν εγγραφεί: Γαλλία 924, Βέλγιο 1.573, Ολλανδία 1.928, Σουηδία 661, Ισπανία 500, Ελβετία 1.373.
Απαγορευτικά λειτούργησε η εφαρμογή του νόμου για τους απόδημους στις υπερπόντιες χώρες. Στις ΗΠΑ δηλώθηκαν 1.573 και θα κληθούν να ψηφίσουν σε 9 εκλογικά τμήματα, στον Καναδά 153 σε δύο εκλογικά τμήματα, Μόντρεαλ και Τορόντο και στην Αυστραλία μόλις 137 που θα ψηφίσουν σε 2 εκλογικά τμήματα, Μελβούρνη και Σίδνεϊ.