Στενά παρακολουθούν την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων στην Ελλάδα τα ξένα μέσα ενημέρωσης.
Για μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας, κάνει λόγο το Reuters, αμφισβητώντας ωστόσο την κατάκτηση της πλειοψηφίας από το κυβερνών συντηρητικό κόμμα. Ανάλογος είναι ο τίτλος του BBC που μιλά για νίκη της κεντροδεξιάς, όχι όμως και πλειοψηφία.
Το Associated Press τονίζει ότι η Νέα Δημοκρατία προηγείται στα exit poll, αλλά είναι απίθανο να κερδίσει αρκετές έδρες για να σχηματίσει κατευθείαν νέα κυβέρνηση. Προσθέτει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναζητήσει συμμαχίες και ότι –σε περίπτωση αποτυχίας σχηματισμού κυβέρνησης- η Ελλάδα θα πάει σε νέες εκλογές στα τέλη Ιουνίου ή τις αρχές Ιουλίου.
Στο Bloomberg σχολιάζουν ότι oι ψηφοφόροι φάνηκαν «να πείθονται από την υπόσχεση του Μητσοτάκη να αξιοποιήσει μια από τις ταχύτερες οικονομικές ανακάμψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει φέρει την Ελλάδα στο κατώφλι της επιστροφής στην επενδυτική βαθμίδα».
Το ίδιο κείμενο εξηγεί ότι η επόμενη αναμέτρηση θα γίνει με διαφορετικό εκλογικό σύστημα που θα δώσει μπ0όνους στο πρώτο κόμμα, ρίχνοντας το όριο για την αυτοδυναμία και στο 38%, ανάλογα με τον αριθμό των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή.
Η Γερμανία «βλέπει» Ελλάδα
Το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας από τα πρώτα exit polls κατέγραψαν και τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, με ανταποκρίσεις από την Αθήνα.
«Το κυβερνών κόμμα μπροστά, σύμφωνα με τις προβλέψεις», αναφέρει στην ιστοσελίδα του του το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD κάνοντας λόγο για «σαφές προβάδισμα» της Νέας Δημοκρατίας.
«Το κόμμα θεωρείτο εκ των προτέρων φαβορί», σημειώνει το ARD και προσθέτει ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης δεν είναι ωστόσο εγγυημένος και ότι το ΠΑΣΟΚ ενδέχεται να αναδειχθεί σε ρυθμιστή.
«Επειδή, σύμφωνα με τις προβλέψεις, κανένα από τα κόμματα δεν έχει επιτύχει την απόλυτη πλειοψηφία, μάλλον θα πρέπει να αναζητηθούν συνασπισμοί. Στην Ελλάδα, όμως, τέτοιες συμμαχίες είναι σπάνιες και συνήθως δεν είναι ιδιαίτερα επιτυχημένες. Εάν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση, πρέπει να γίνουν νέες εκλογές.
Εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει από τη Δευτέρα είτε να ξεκινήσει δύσκολες διαπραγματεύσεις για συμμαχία με τους αντιπάλους του είτε να προγραμματίσει δεύτερο γύρο εκλογών, ο οποίος πιθανότατα θα διεξαχθεί τον Ιούλιο», καταλήγει το ρεπορτάζ.
«Βαρύ πλήγμα για την Αριστερά του Τσίπρα. Υποχωρεί ακόμη περισσότερο – Η ΝΔ προηγείται», είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ της Muenchner Merkur, ενώ στη Welt το αντίστοιχο ρεπορτάζ έχει τίτλο «Το κυβερνών κόμμα με ευρύ προβάδισμα».
«Οι συντηρητικοί προηγούνται, η Αριστερά πολύ πίσω», τιτλοφορείται το ρεπορτάζ στο περιοδικό Focus.
Οι προβλέψεις που διαψεύστηκαν
Δεν διαψεύστηκαν μόνο οι δημοσκοπήσεις, αλλά και οι εκτιμήσεις των ξένων μέσων ενημέρωσης που μέχρι και σήμερα το πρωί έκαναν λόγο για μονομαχία χωρίς ξεκάθαρο νικητή.
Ίσως, την πιο εύστοχη πρόβλεψη είχε κάνει το Politico που είχε γράψει ότι «το συντηρητικό κυβερνών κόμμα της Ελλάδας αναμένεται να βγει πρώτο στις εκλογές της Κυριακής, αλλά ο μαραθώνιος για τον σχηματισμό κυβέρνησης μπορεί μόλις να έχει αρχίσει».
«Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη διατηρεί ένα ασφαλές προβάδισμα έναντι του κύριου αντιπάλου του, του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, παρά το γεγονός ότι η πρωθυπουργία του επιβαρύνεται με ένα σκάνδαλο κατασκοπείας, έναν ραγδαίο πληθωρισμό και αυξανόμενες ανησυχίες για το κράτος δικαίου» σημείωνε το αμερικανικό περιοδικό.
«Αλλά ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να κουβαλάει ακόμη τις αποσκευές των ταραχώδη πρώτων μηνών της ηγεσίας του το 2015, στο αποκορύφωμα της οικονομικής κρίσης, που οδήγησε στην Ελλάδα στο τρίτο διεθνές πρόγραμμα διάσωσης», προσέθετε λίγο πριν το άνοιγμα των καλπών στη χώρα μας.
Κυβέρνηση με προτεραιότητα την ανάπτυξη ή ένα γενναιόδωρο κράτος πρόνοιας; Αυτό θεωρούσε ότι ήταν το δίλημμα των εκλογών, το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa. «Από τη μία πλευρά, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θέτει ως προτεραιότητα τη σταθερότητα, τις φοροελαφρύνσεις και τις επενδύσεις.
Από την άλλη την άλλη πλευρά, ο Αλέξης Τσίπρας τάσσεται υπέρ ενός καλύτερου και αποτελεσματικότερου κράτους προνοίας», επεξηγούσε η ελληνική έκδοση της Deutsche Welle.
Οικονομία vs υποκλοπές
Αναλύοντας το διακύβευμα των ελληνικών εκλογών η γαλλική ιστοσελίδα France-info είχε γράψει για τρεις επιλογές των εκλογέων, είτε να δώσουν νέα εντολή για τη δεξιά, είτε να επιστρέψει ο Τσίπρας ή να υπάρξει κυβερνητικός συνασπισμός, εκτιμώντας ως πιθανότερο ενδεχόμενο την αδυναμία κατάκτησης της απόλυτης πλειοψηφίας με αποτέλεσμα να υπάρξει και δεύτερος γύρος.
Στο ίδιο μήκος κύματος και το Reuters προέβλεπε μονομαχία χωρίς νικητή, με το επιχείρημα ότι το αυξανόμενο κόστος ζωής δυσκόλεψε την ψήφο των Ελλήνων, των οποίων ήδη η καθημερινότητα έχει πληγεί καίρια από τη 10ετή κρίση.
Έξω έπεσε και ο Observer, η κυριακάτικη έκδοση του Guardian, που έγραφε ότι«το εκσυγχρονιστικό αφήγημα του πρωθυπουργού είχε καταρρεύσει», εξαιτίας του «σκανδάλου τηλεφωνικών υποκλοπών που ξύπνησε μνήμες από τις παρακολουθήσεις κατά τη διάρκεια της δικτατορίας στην Ελλάδα το 1967-74 (και) παρείχε άφθονα πυρομαχικά στους επικριτές του».
«Στη συνέχεια, τον Φεβρουάριο, ακριβώς όταν φάνηκε ότι η κρίση θα μπορούσε να περιοριστεί, ένα σιδηροδρομικό δυστύχημα στην κεντρική Ελλάδα προκάλεσε οργή. 57 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη σύγκρουση και την επακόλουθη πυρκαγιά – πολλοί από αυτούς φοιτητές – σε μια τραγωδία που φάνηκε να εκθέτει την κρατική ανικανότητα όσο ποτέ άλλοτε», κατέληγε η βρετανική εφημερίδα.
«Οι Έλληνες ψηφίζουν στις πρώτες εκλογές από τότε που η οικονομία της χώρας τους έπαψε να υπόκειται σε αυστηρή εποπτεία και έλεγχο από τους διεθνείς δανειστές που παρείχαν κεφάλαια διάσωσης κατά τη διάρκεια της σχεδόν δεκαετούς οικονομικής κρίσης», έγραφε από την πλευρά του το Associated Press για τις σημερινές εκλογές, ενώ η Wall Street Journal, αναφερόμενη επίσης στο σκάνδαλο των υποκλοπών, είχε κάνει λόγο για μια εκλογική μάχη εν μέσω ανησυχιών για το τι σημαίνει αυτό για το κράτος δικαίου στη χώρα.
«Οι πολίτες θα πρέπει να ξαναψηφίσουν σε μερικές εβδομάδες», ήταν η εκτίμηση της Washington Post, που εξηγούσε ότι το σύστημα της απλής αναλογικής καθιστά δυσκολότερο τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Για μάχη ώμο με ώμο ανάμεσα στον απερχόμενο πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα είχε μιλήσει και το Al Jazeera, σημειώνοντας ότι η απλή αναλογική δεν ευνοεί την ανάδειξη ενός ξεκάθαρου νικητή, ενώ κατά το BBC «το σιδηροδρομικό δυστύχημα επισκιάζει την ψηφοφορία που κυριαρχείται από τις δυναστείες».
«Οι Έλληνες εκλέγουν τον ηγέτη που θα έχει τον περισσότερο έλεγχο στην οικονομία της χώρας για πρώτη φορά εδώ και 10 χρόνια», ήταν το ασφαλές και εύστοχο σχόλιο του ABC news.
Τι περίμεναν τα ξένα μέσα στην Τουρκία
Όσον αφορά το ερώτημα, αν η Τουρκία έδειξε το ίδιο μεγάλο ενδιαφέρον που έδειξε η Ελλάδα για τις δικές της εκλογές πριν από μια εβδομάδα, η Cumhuriyet κυκλοφόρησε με τίτλο «Η ώρα των εκλογών στη γείτονα: Η Ελλάδα προσέρχεται σήμερα στις κάλπες» εκτιμώντας ότι η οικονομία «θα καθορίσει το τελικό αποτέλεσμα».
«Η Αριστερά στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά κατακερματισμένη και ανίκανη να σχηματίσει ένα συμπαγές μέτωπο ενάντια στη νεοφιλελεύθερη ατζέντα που προωθεί η ΝΔ», ήταν το συμπέρασμα του κεντρικού άρθρου της.
Το πρακτορείο Anadolu είχε μιλήσει για μια «δύσκολη εκλογική μάχη με μικρές πιθανότητες ανάδειξης καθαρού νικητή», ενώ η Hurriyet είχε γράψει σιββυλικά: «εκλογικός αναβρασμός στη γείτονα».