Πιο κοντά στην επιστροφή στην κυβερνητική κανονικότητα έφεραν τελικά οι κάλπες της 21ης Μαΐου για την Ελλάδα, ένα σενάριο που όπως έχει ήδη εκτιμηθεί είναι θετικό για το ελληνικό χρηματιστήριο και τα ομόλογα. Μπορεί ακόμη το ενδεχόμενο των δεύτερων εκλογών να έχει μεγάλες πιθανότητες, αλλά η αγορά βλέπει ότι το σενάριο μιας ασταθούς κυβέρνησης έχει πλέον οριακές πιθανότητες από αυτές τις κάλπες.
«Καύσιμα»
Καθόλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, το ΧΑ έδειξε ότι είχε τα «καύσιμα» να συντηρήσει μια πλάγια ανοδική κίνηση, φτάνοντας μέχρι και τα υψηλά 105 μηνών λίγο πριν το άνοιγμα της κάλπης. Και μπορεί αυτά τα «καύσιμα» να είχαν επάνω τη σφραγίδα των θετικών εταιρικών αποτελεσμάτων, όμως το πολιτικό ρίσκο δεν ήταν διόλου αμελητέο.
Ως αρνητικό σενάριο ήταν εκείνο το εκλογικό αποτέλεσμα που θα οδηγούσε σε πολιτική ασάφεια. Και αυτό διότι θα καθυστερούσε, αν δεν ακύρωνε, την πολυπόθητη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, άρα και τους front runners αυτού του σεναρίου. Αρνητικό επίσης θα ήταν ένα σενάριο κυβέρνησης ειδικού σκοπού, ή μιας κυβέρνησης με οριακή πλειοψηφία ή μειοψηφίας με ανοχή.
Αυτοδύναμη κυβέρνηση
Μετά και το μεγάλο προβάδισμα όμως της Νέας Δημοκρατίας, πλέον το σενάριο να υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση στις δεύτερες εκλογές, οι οποίες θα είναι με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, είναι το κυρίαρχο. Άλλωστε, οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς ήθελαν το κυβερνών κόμμα να προηγείται με διαφορά 4,5% -6% έναντι του δεύτερου, με τις κάλπες να φέρνουν 20%.
Όπως επισήμανε πρόσφατα και η ING, γνωρίζοντας λοιπόν ότι θα επωφεληθεί από το κλιμακωτό μπόνους της πλειοψηφίας, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενδέχεται να θέσει ως στόχο να υπάρξει κυβέρνηση σε δεύτερο εκλογικό γύρο, ο οποίος πιθανότατα θα διεξαχθεί στις αρχές Ιουλίου. Και αυτό το σενάριο δεν έχει κίνδυνο για τα ελληνικά assets.
Η ελληνική οικονομία άλλωστε τα πηγαίνει καλά, βοηθούμενη από τον Τουρισμό, ενώ ο πληθωρισμός συνεχίζει να επιβραδύνεται. Η ΝΔ μπορεί να τα αξιοποιήσει όλα αυτά κατά διάρκεια μιας υποθετικής σύντομης προεκλογικής εκστρατείας τον Ιούνιο, αντιπαραθέτοντας τη σταθερότητα με τις πιθανές εκκλήσεις για αλλαγή που προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εν συνόλω, η ING έχει επισημάνει ότι οι αγορές δεν φαίνεται να ανησυχούν.
Υψηλότερα επίπεδα
Αν επιβεβαιωθούν πάντως τα παραπάνω, η αγορά βλέπει υψηλότερα επίπεδα, με πρώτο στόχο τις 1.250 μονάδες. Ενδιαφέρον θα έχει και ο τζίρος με τον οποίο θα επιτευχθεί η όποια διαφυγή καθώς θα δώσει πληροφορίες για την ένταση της επικρατούσας τάσης και το πιθανό επίπεδο εκτόνωσης.
Την ίδια ώρα, δεν αποκλείεται να καλλιεργηθούν νέες προσδοκίες για την αξιολόγηση της Fitch στις 9 Ιουνίου, η οποία αν και θα είναι εν μέσω προεκλογικής περιόδου, ένα προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα ίσως φέρει και την έκπληξη στο μέτωπο της αναβάθμισης. Άλλωστε, αγορές και αναλυτές όπως έχουν δείξει διαχρονικά θέλουν… σταθερότητα.