Για το μέγεθος του δράματος που ζούσε η οικογένεια Δασκαλάκη-Πισπιρίγκου έχοντας ήδη χάσει τα δύο μικρότερα παιδιά τους, την Μαλένα και την Ίριδα, όταν η 9χρονη Τζωρτζίνα νοσηλευόταν σε βαριά κατάσταση, για την αποστασιοποιημένη συμπεριφορά των γονιών και την αντίδραση της μάνας που δεν μπορούσε να ταιριάξει με το μέγεθος του δράματος που βίωνε η οικογένεια μίλησε στην κατάθεσή της η εντατικολόγος Γεωργία Μάρκου καταθέτοντας στη δίκη με κατηγορούμενη τη Ρούλα Πισπιρίγκου.
Συνδέοντας κομμάτι-κομμάτι το παζλ των δεδομένων η γιατρός αναφέρθηκε στο … καμπανάκι που οδήγησε στην εξέταση του ενδεχομένου η Ρούλα Πισπιρίγκου να πάσχει από το σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου και αυτό γιατί όπως εξήγησε η γιατρός από τις εξετάσεις που έκαναν στο παιδί «δεν είχε βρεθεί κάτι παθολογικό».
«Συνδυάζοντας ότι δεν υπήρχε κάτι παθολογικό στο παιδί, το ιστορικό της οικογένειας που είχε χάσει άλλα δυο παιδιά και βλέποντας την συμπεριφορά των γονιών που ήταν ψυχρή, αποστασιοποιημένη μας έκανε εντύπωση» ανέφερε η παιδίατρος και εστίασε στην κατηγορούμενη η οποία παρακολουθούσε με προσοχή την κατάθεση της γιατρού από το εδώλιο του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας.
«Η αντίδραση της μάνας δεν μπορούσε να ταιριάξει με το μέγεθος του δράματος που ζούσε η οικογένεια» είπε η μάρτυρας η οποία χαρακτήρισε τη Ρούλα Πισπιρίγκου «αποστασιοποιημένη και ψυχρή».
Η κ. Μάρκου περιέγραψε όλα εκείνα τα στοιχεία που οδήγησε τους γιατρούς στη σκέψη «μήπως η μητέρα μπορεί να προκαλέσει κάτι κακό» επισημαίνοντας ότι την ίδια στιγμή δεν ήθελαν να είναι άδικοι μαζί της μπροστά στην ανείπωτη τραγωδία που ζούσε και ξαναζούσε.
«Ήταν παρούσα σε όλα τα περιστατικά» σημείωσε η παιδίατρος και συμπλήρωσε «δεν θέλαμε να είμαστε άδικοι απέναντι στη μητέρα, αλλά είπαμε ότι πρόκειται για τρία παιδιά σε διαφορετικές ηλικίες. Δύο παιδιά να έχουν πεθάνει από ανακοπή και το τρίτο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας πάλι από ανακοπή, χωρίς κάτι παθολογικό, πόσο τυχαίο μπορούσε να είναι αυτό;»
Η παιδίατρος αναφέρθηκε στο γονιδιακό έλεγχο, ο οποίος ζητήθηκε και ολοκληρώθηκε ενώ το παιδί είχε φύγει από τη ζωή και ήταν αρνητικός.
Η μάρτυρας εξήγησε πως έγινε γαστροστομία στην Τζωρτζίνα και η μητέρα της ήταν εκείνη που εκπαιδεύτηκε να της δίνει τα φάρμακα και την τροφή.
Στη συνέχεια η κ. Μάρκου κατέθεσε για την επιστροφή της Τζωρτζίνας στο σπίτι όπου παρουσίασε εμετούς με αποτέλεσμα να κριθεί ότι έπρεπε να νοσηλευτεί και πάλι.
Σύμφωνα με τη γιατρό κατά τη διάρκεια της νέας νοσηλείας του παιδιού στην παιδιατρική κλινική παρουσιάστηκαν κάποια επεισόδια με αποτέλεσμα να επιστρέψει στη ΜΕΘ. Η μάρτυρας περιέγραψε πώς, μετά από ανάλογα επεισόδια, τρεις φορές το παιδί μπήκε στη ΜΕΘ όπου σε όλες τις περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι «ήταν σταθερό χωρίς καμία αρρυθμία».
Στη συνέχεια η μάρτυρας δέχθηκε από την υπεράσπιση της κατηγορούμενης σειρά ερωτήσεων αναφορικά με τη διαδικασία μεταμοσχεύσεων οργάνων παιδιών με την πρόεδρο του δικαστηρίου να σχολιάζει πως το θέμα αυτό «δεν είναι αντικείμενο της δίκης» και τον Αλέξη Κούγια να σημειώνει πως δεν «ρωτά τυχαία» προσθέτοντας πως αφορά «την αξιοπιστία των γιατρών» ενώ επιφυλάχθηκε να ανοίξει τα χαρτιά του μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης Ηλιάδη.
Αλ. Κούγιας: Ποια είναι η διαδικασία μεταμοσχεύσεων οργάνων παιδιών;
Πρόεδρος: Πού κατατείνουν οι ερωτήσεις; Έχουν σχέση με αυτά που δικάζουμε;
Αλ. Κούγιας: Φυσικά και έχουν.
Πρόεδρος: Εάν δεν μας εξηγήσετε δεν μπορώ να επιτρέψω την ερώτηση
Αλ. Κούγιας : Έχει σχέση με την αξιοπιστία των μαρτύρων. Δεν θέλω να πω άλλα, γιατί δεν έχω ολοκληρώσει την εξέταση του κ.Ηλιάδη. Αν θέλετε απαγορέψτε μου την ερώτηση εάν ξέρει πόσες μεταμοσχεύσεις έχουν γίνει.
Πρόεδρος: Η μάρτυρας δεν θα απαντήσει .
Στη συνέχεια ο Αλέξης Κούγιας εστίασε στα περίπου 50 λεπτά αναζωογόνησης που έγινε στην Τζωρτζίνα θέτοντας θέμα «ηθικής ιατρικής» και επαναφέροντας τον ισχυρισμό πως οι γιατροί επιχείρησαν να καλύψουν με αυτό τον τρόπο τα δικά τους λάθη, με τη μάρτυρα να απαντά πως «οι γιατροί θα προσφέρουν τα πάντα για τη ζωή του ασθενούς» .
Ο συνήγορος της Ρούλας Πισπιρίγκου κάλεσε τη γιατρό να εξηγήσει για ποιο λόγο περιγράφει ως απαθείς τους γονείς .
Αλ. Κούγιας: Τι έπρεπε να κάνουν για να μην τους λέτε απαθείς;
Μάρτυρας : Αναμένεται να κλαίνε , να πέφτουν πάνω στο παιδί τους. Αυτό είναι το σύνηθες.
Αλ. Κούγιας: Μπορεί να είναι αξιοπρεπής και να κλαίει στο σπίτι της , όπως έχει πει ο σύζυγος της ;
Μάρτυρας : Το να κλαίει κάποιος δεν σημαίνει αναξιοπρέπεια.
Αλ. Κούγιας : Αν είχε σκοτώσει το παιδί θα μπορούσε να υποκρίνεται την πονεμένη μάνα, να λιποθυμάει …
Μάρτυρας: Εγώ αναφέρω ότι ήταν μια συμπεριφορά που έκανε εντύπωση σε όλους στη Μονάδα .
Την έκρηξη του Αλέξη Κούγια τέλος, προκάλεσε απάντηση της γιατρού σχετικά με την διαδικασία ανάνηψης του παιδιού. «Δεν ντρέπεστε λιγάκι, ντροπή σε όλους σας, παλιάνθρωποι όλοι» φώναξε αναφερόμενος στους γιατρούς .
«Πώς εκφράζεστε έτσι;» ήταν η αντίδραση της προέδρου με τον συνήγορο να κάνει λόγο για συμμορία και να κάνει γνωστό στο δικαστήριο πως επιφυλάσσετε να καταθέσει μήνυση σε βάρος της.