H συνάντηση του G7 στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας ολοκληρώθηκε με τους ηγέτες να λαμβάνουν αποφάσεις για την Ουκρανία, επιβάλλοντας και άλλες κυρώσεις στη Ρωσία, αλλά και με μια ενιαία προσέγγιση απέναντι στην Κίνα. Παρών στη συνάντηση ήταν και ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες ότι έλαβε «απόλυτη διαβεβαίωση» από τον Ζελένσκι ότι ο ουκρανικός στρατός δεν θα χρησιμοποιήσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 που του έχουν χορηγηθεί από τη Δύση για να εισέλθει σε ρωσικό έδαφος. Πρόσθεσε ότι τα F-16 θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν «όπου τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται εντός της Ουκρανίας». Ανέφερε ότι συζήτησε το θέμα με τον Ζελένσκι κατά τη συνάντησή τους. Είπε ότι τα F-16 δεν θα βοηθούσαν τις ουκρανικές δυνάμεις στο Μπαχμούτ, για παράδειγμα, αλλά θα μπορούσαν «να κάνουν μεγάλη διαφορά όσον αφορά την ικανότητα να αντιμετωπίσουν αυτό που έρχεται στο μέλλον».
Υποσχέσεις και ψέματα
Οι ηγέτες της ομάδας των επτά (G7) πλουσιότερων δημοκρατιών δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία, σε μια προειδοποίηση προς τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, εκπρόσωπος του οποίου ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την ανατολική πόλη Μπαχμούτ, κάτι που το Κίεβο διέψευσε. Ο αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 375 εκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων πυροβολικού και τεθωρακισμένων οχημάτων, για την Ουκρανία.
Ο Μπάιντεν ανέφερε στους ηγέτες του G7 κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής ότι η Ουάσιγκτον υποστηρίζει κοινά συμμαχικά προγράμματα εκπαίδευσης ουκρανών πιλότων σε πολεμικά αεροσκάφη F-16, αν και το Κίεβο δεν έχει κερδίσει συγκεκριμένες, δημόσιες δεσμεύσεις για την παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών. Ο Ζελένσκι ανέφερε ότι είναι βέβαιος πως το Κίεβο θα παραλάβει μαχητικά αεροσκάφη F-16 από τη Δύση έπειτα από μήνες πίεσης για τα αεροσκάφη.
Προσέγγιση με το Πεκίνο
Για το θέμα της Κίνας, η ομάδα των επτά ηγετών συμφώνησε σε ενιαία προσέγγιση για την Κίνα, η οποία απαιτεί τη διαφοροποίηση των αλυσίδων εφοδιασμού για τη μείωση της εξάρτησης από μια χώρα. Ο Τζο Μπάιντεν άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να μιλήσει σύντομα με τον πρόεδρο της Κίνας. «Δεν επιδιώκουμε να αποσυνδεθούμε από την Κίνα. Επιδιώκουμε να απεξαρτηθούμε και να διαφοροποιήσουμε τη σχέση μας με την Κίνα» είπε στη συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι τα έθνη του G7 ήταν πιο ενωμένα από ποτέ όσον αφορά «την από κοινού αντίσταση στον οικονομικό εξαναγκασμό και την αντιμετώπιση των επιβλαβών πρακτικών που πλήττουν τους εργαζομένους μας».
Ομως ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι αναμένει ένα ξεπάγωμα στις σχέσεις με την Κίνα «πολύ σύντομα» μετά τις εντάσεις που προκλήθηκαν από ένα περιστατικό νωρίτερα φέτος, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέρριψαν κινεζικό αερόστατο που πετούσε πάνω από ευαίσθητες στρατιωτικές τοποθεσίες. «Θα πρέπει να έχουμε μια ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας» τόνισε, αναφέροντας ότι είχε συμφωνήσει με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας πέρυσι να διατηρήσουν τις επικοινωνίες ανοιχτές, αλλά όλα άλλαξαν ύστερα από «αυτό το ανόητο αερόστατο που μετέφερε δύο φορτηγά βαγόνια με κατασκοπευτικό εξοπλισμό».
Η κατανόηση
Ο Μπάιντεν άφησε να εννοηθεί ότι μια αλλαγή στις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας θα μπορούσε να συμβεί σύντομα, επαναλαμβάνοντας το σχόλιό του προς τους δημοσιογράφους πριν από την αναχώρησή του. Οσον αφορά το θέμα των εντάσεων μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν, ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι υπάρχει σαφής κατανόηση μεταξύ των περισσότερων συμμάχων ότι αν η Κίνα ενεργήσει μονομερώς εναντίον της Ταϊβάν, θα υπάρξει απάντηση. «Δεν πρόκειται να πούμε στην Κίνα πότε μπορεί να κάνει», είπε, «αλλά εν τω μεταξύ θα θέσουμε την Ταϊβάν σε μια θέση όπου θα μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της».