Η Δανία ανακοίνωσε ότι θα ήθελε να φιλοξενήσει μια σύνοδο κορυφής τον Ιούλιο με στόχο την επίτευξη ειρήνης μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, όμως μια τέτοια συνάντηση θα χρειαζόταν τη συμμετοχή της Ινδίας, της Κίνας και της Βραζιλίας, δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Λαρς Λόκε Ράσμουσεν.
Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναζήτησε την Κυριακή παγκόσμια υποστήριξη στη συνάντηση του G7 στην Ιαπωνία για το σχέδιο του Κιέβου να τερματιστεί ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και πρότεινε τη διοργάνωση μιας παγκόσμιας συνόδου κορυφής τον Ιούλιο.
«Εάν η Ουκρανία διαπιστώσει ότι έχει έρθει η ώρα για μια τέτοια συνάντηση, αυτό θα ήταν φανταστικό. Και τότε η Δανία θα ήθελε προφανώς να φιλοξενήσει τη συνάντηση», δήλωσε ο Ράσμουσεν στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Το Κίεβο είχε προτείνει τον περασμένο Δεκέμβριο να διεξαχθεί ειρηνευτική σύνοδος κορυφής τον Φεβρουάριο, όμως δεν υλοποιήθηκε ποτέ. «Για αρχή, πρέπει να καταβάλουμε κάποια προσπάθεια για τη δημιουργία μιας παγκόσμιας δέσμευσης για τη διοργάνωση μιας τέτοιας συνάντησης», τόνισε ο Ράσμουσεν, προσθέτοντας ότι σε μια σύνοδο κορυφής δεν θα πρέπει να συμμετέχουν μόνο οι σύμμαχοι της Ουκρανίας. «Είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ενδιαφέρον και συμμετοχή από χώρες όπως η Ινδία, η Βραζιλία και η Κίνα», είπε. «Μου είναι δύσκολο να δω τη Ρωσία να συμμετέχει», πρόσθεσε.
Οι σαμποτέρ
Η Ρωσία κατήγγειλε χθες ότι ομάδα ουκρανών σαμποτέρ πέρασε στο έδαφός της, κάνοντας λόγο για μία από τις μεγαλύτερες επιθέσεις τέτοιου είδους από την έναρξη του πολέμου. Ο κυβερνήτης της περιοχής Μπέλγκοροντ της Ρωσίας δήλωσε ότι μια ουκρανική «ομάδα σαμποτάζ» εισήλθε σε ρωσικό έδαφος στην περιοχή Γκράιβορον που συνορεύει με την Ουκρανία και απωθήθηκε.
Ομως το ουκρανικό πρακτορείο Hromadske επικαλούμενο τις ουκρανικές στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες ανέφερε ότι δύο ένοπλες ρωσικές ομάδες της αντιπολίτευσης, η Λεγεώνα Ελευθερία της Ρωσίας και το Ρωσικό Σώμα Εθελοντών (RVC), που αποτελούνται και οι δύο από ρώσους πολίτες, είχαν πραγματοποιήσει την επίθεση. Ανώτερος σύμβουλος του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε ότι το Κίεβο δεν είχε καμία σχέση με την εισβολή, αποδίδοντάς τη στο αναδυόμενο «βίαιο κίνημα αντίστασης» της Ρωσίας.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενημερώθηκε και ότι βρίσκονται σε εξέλιξη δράσεις για την εκδίωξη των «σαμποτέρ». Ο κυβερνήτης του Μπέλγκοροντ, Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ, δήλωσε στο Telegram ότι ο ρωσικός στρατός, η συνοριοφυλακή, η προεδρική φρουρά και η υπηρεσία ασφαλείας FSB συμμετείχαν στην επιχείρηση. Είπε ότι τουλάχιστον έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν και ότι τρία σπίτια και ένα διοικητικό κτίριο υπέστησαν ζημιές.
Η περιοχή του Μπέλγκορονντ τέθηκε, όπως επεσήμανε, υπό το «νομικό καθεστώς αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» και οι αρχές ξεκίνησαν να απομακρύνουν τους αμάχους.
Το κανάλι Baza του Telegram, το οποίο έχει διασυνδέσεις με τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας, ανέφερε ότι υπάρχουν ενδείξεις για μάχες σε τρεις οικισμούς κατά μήκος του κύριου δρόμου που οδηγεί στη Ρωσία. Το κανάλι Open Belgorod ανέφερε ότι το ρεύμα και το νερό είχαν διακοπεί σε πολλά χωριά.
Μια ομάδα που αυτοαποκαλείται Λεγεώνα της Ελευθερίας της Ρωσίας – ρωσική πολιτοφυλακή με έδρα την Ουκρανία, της οποίας ηγείται ο ρώσος αντιπολιτευόμενος Ιλια Πονομαριόφ που λέει ότι εργάζεται στο εσωτερικό της Ρωσίας για την ανατροπή του Πούτιν – ανέφερε στο Twitter ότι είχε «απελευθερώσει πλήρως» τη συνοριακή πόλη Κοζίνκα. Πρόσθεσε ότι οι προωθημένες μονάδες είχαν φθάσει στο περιφερειακό κέντρο του Γκραϊβορόν, ανατολικότερα. «Προχωράμε. Η Ρωσία θα είναι ελεύθερη!», έγραψε.
Ο ανώτερος σύμβουλος του Ζελένσκι, Μιχαΐλο Ποντόλιακ, συμφώνησε με τις ουκρανικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών. «Το ρωσικό απελευθερωτικό κίνημα μπορεί να γίνει κάτι που θα συμβάλει στο δίκαιο τέλος του πολέμου στην Ουκρανία και θα επιταχύνει σημαντικά την έναρξη των μετασχηματιστικών γεγονότων στη ρωσική πολιτική ελίτ», έγραψε. «Το βίαιο ρωσικό κίνημα αντίστασης, του οποίου οι αρχιτέκτονες είναι αποκλειστικά πολίτες της ίδιας της Ρωσίας, βγαίνει σταδιακά από το περιθώριο. Είναι ανεξάρτητοι στις αποφάσεις τους, έχουν κάποια εμπειρία και είναι απαλλαγμένοι από τον φόβο».