Οι προσπάθειες επανεκκίνησης των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού – αυτήν τη φορά με ενεργό ρόλο της ΕΕ – βρέθηκαν στο επίκεντρο της πρώτης επίσημης επίσκεψης που πραγματοποίησε ο νέος πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, στο Βερολίνο.
Ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς, που τον υποδέχθηκε με στρατιωτικές τιμές στην καγκελαρία, δήλωσε «εντυπωσιασμένος» από την ετοιμότητα της κυπριακής πλευράς να υπάρξει κινητικότητα στο Κυπριακό, για την επίλυση του οποίου «απαιτείται πολιτικό θάρρος από όλους», όπως είπε χαρακτηριστικά.
«Θα συμβάλουμε για να προχωρήσουν τα πράγματα»
Βασική επιδίωξη του νέου προέδρου της Κύπρου είναι να εμπλακεί η ΕΕ στο Κυπριακό. Πώς βλέπει ο γερμανός καγκελάριος τον ρόλο της Ευρώπης στο Κυπριακό; «Η Γερμανία θέλει να βοηθήσει και εγώ προσωπικά επίσης.
Είμαι εντυπωσιασμένος από τη μεγάλη ετοιμότητα να αναζωογονηθούν οι βαλτωμένες διαπραγματεύσεις. Αυτός είναι ο μεγάλος στόχος του προέδρου. Πιστεύω ότι θα είναι βοηθητικό για όλους να επιτύχουν οι προσπάθειες», απάντησε ο Σολτς στη σχετική ερώτηση. «Εμείς, ως Γερμανία, θα συμβάλουμε με το μερίδιό μας για να προχωρήσουν τα πράγματα. Για μένα ήταν πολύ σημαντική αυτή η προσωπική συνομιλία. Ηταν μία συνομιλία μεταξύ φίλων, στην οποία θα εμβαθύνουμε περαιτέρω», είπε ο καγκελάριος.
«Αυτή η επαφή θα συνεχιστεί»
Ο Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε «πολύ ανοιχτή και ειλικρινή» τη συζήτηση με τον καγκελάριο για την προσέγγισή του, που περιλαμβάνει «πιο πρωταγωνιστική εμπλοκή της ΕΕ». Σημείωσε ότι η εμπλοκή αυτή της ΕΕ «δεν είναι προς αντικατάσταση των ΗΕ», αλλά λειτουργεί «υποστηρικτικά και ενισχυτικά» προς την κατεύθυνση των ΗΕ, που είναι «η ασφαλιστική δικλίδα σε σχέση με το περιεχόμενο της λύσης του Κυπριακού, μία ομοσπονδιακή λύση, όπως εύστοχα ανέφερε ο Ολαφ», είπε ο Χριστοδουλίδης.
Ωστόσο, απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση για την πρότασή του να οριστεί ειδικός εντεταλμένος της ΕΕ, που είχε συζητήσει με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. «Μίλησα για μία ειλικρινή συζήτηση. Τώρα είναι η ώρα της διπλωματίας να δουλέψει. Ας αφήσουμε τη διπλωματία να δουλέψει», τόνισε με έμφαση. «Σίγουρα», πρόσθεσε, «ο ρόλος της Γερμανίας είναι καθοριστικής σημασίας και σίγουρα αυτή η επαφή θα συνεχιστεί».