Νέα δεδομένα στις έρευνες για την προέλευση του SARS-CoV-2προκύπτουν από δήλωση κορυφαίου επιστήμονα της κινεζικής κυβέρνησης, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο ιός να διέρρευσε κατά λάθος από εργαστήριο – παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Κίνας απορρίπτει κατηγορηματικά οποιοδήποτε τέτοιο σενάριο.
Μιλώντας στο BBC, ο καθηγητής Τζορτζ Γκάο, πρώην επικεφαλής του Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών (CDC) της Κίνας, ερωτηθείς σχετικά με την προέλευση του ιού δήλωσε: «Μπορείς πάντα να υποπτεύεσαι οτιδήποτε. Έτσι είναι η επιστήμη. Μην αποκλείετε τίποτα.»
Η έρευνα
Ο Γκάο διαδραμάτισε βασικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας και τις προσπάθειες εντοπισμού της προέλευσης του κορωνοϊόυ, και ως εκ τούτου η επιστημονική του άποψη έχει μεγάλη βαρύτητα. Κορυφαίος ιολόγος και ανοσολόγος παγκοσμίως, ο καθηγητής Γκάο είναι τώρα αντιπρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Φυσικών Επιστημών της Κίνας, αφού αποσύρθηκε από το CDC πέρυσι.
Μάλιστα, σε μια πιθανή ένδειξη ότι η κινεζική κυβέρνηση μπορεί να έχει λάβει τη θεωρία της διαρροής από το εργαστήριο πιο σοβαρά από ό,τι δείχνουν οι επίσημες δηλώσεις της, ο καθηγητής Γκάο δήλωσε επίσης στο BBC ότι διεξήχθη κάποιου είδους επίσημη έρευνα στο Ινστιτούτο Ιολογίας Γουχάν (WIV).
«Η κυβέρνηση οργάνωσε κάτι», δήλωσε, εννοώντας κάποια έρευνα στην οποία όμως δεν συμμετείχε το δικό του τμήμα. «Αυτό το εργαστήριο ελέγχθηκε διπλά από τους ειδικούς του τομέα», πρόσθεσε.
Πρόκειται επίσης για την πρώτη φορά που αναγνωρίζεται ότι διεξήχθη επίσημη έρευνα για το ενδεχόμενο διαρροής του ιού από το εργαστήριο της Ουχάν, με τον Γκάο να δηλώνει πάντως πως, εξ όσων γνωρίζει, δεν βρέθηκε κάποιο ενοχοποιητικό στοιχείο.
«Νομίζω ότι το συμπέρασμά τους είναι ότι ακολουθούν όλα τα πρωτόκολλα. Δεν διαπίστωσαν [οποιαδήποτε] παράβαση», ανέφερε.
Μια από τις «πιο τοξικές επιστημονικές συζητήσεις της εποχής μας»
Ο SARS-CoV-2, ο ιός που προκαλεί τη νόσο Covid-19, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι αρχικά προήλθε από νυχτερίδες, όμως παραμένει αβέβαιο το πώς μεταδόθηκε στον άνθρωπο.
Μία θεωρία υποστηρίζει ότι ο ιός πέρασε με φυσικό τρόπο από τις νυχτερίδες στους ανθρώπους, πιθανώς μέσω άλλων ζώων. Πολλοί επιστήμονες λένε ότι το βάρος των στοιχείων δείχνει ότι αυτό είναι το πιο πιθανό σενάριο.
Αλλά άλλοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να αποκλειστεί η κύρια εναλλακτική πιθανότητα, ο ιός να μόλυνε κάποιον επιστήμονα που συμμετείχε σε έρευνα η οποία σχεδιάστηκε για να κατανοηθεί καλύτερα η απειλή που συνιστούν τέτοιου είδους ιοί για τον άνθρωπο.
Αυτές οι δύο εναλλακτικές θεωρίες βρίσκονται τώρα, όπως επισημαίνει το BBC, στο επίκεντρο μιας γεωπολιτικής αντιπαράθεσης η οποία διαπλέκεται με θεωρίες συνωμοσίας, αποτελώντας έτσι «μια από τις πιο τοξικές επιστημονικές συζητήσεις της εποχής μας».