Στον αθλητισμό κανείς δεν υπογράφει συμβόλαιο με τη νίκη και την επιτυχία. Αυτό όμως για παράδειγμα δεν σημαίνει ότι η αποτυχία της εθνικής μας ομάδας να προκριθεί στο Euro του 2016 ήταν παταγώδης.
Στη μετά Σάντος εποχή (που όπως και ο Ρεχάγκελ ο Πορτογάλος αν μη τι άλλο μας πήγαινε στις τελικές φάσεις των μεγάλων διοργανώσεων) ο Κλαούντιο Ρανιέρι είχε στα χαρτιά μια από τις εύκολες αποστολές στην καριέρα του.
Να οδηγήσει την εθνική (που είχε ταξιδέψει το 2014 στα γήπεδα της Βραζιλίας για το Μουντιάλ μένοντας για ένα… πέναλτι έξω από τα προημιτελικά, εκεί που είχε φτάσει στο προηγούμενο Euro το 2012) στα τελικά της Γαλλίας.
Η ΕΠΟ είχε διώξει τον Σάντος, και έσωσε την… Πορτογαλία καθώς ο έμπειρος τεχνικός οδήγησε την πατρίδα του όχι μόνο στα τελικά εκείνης της διοργάνωσης αλλά και πήρε το τρόπαιο νικώντας στον τελικό τη γηπεδούχο Γαλλία, Παγκόσμια Πρωταθλήτρια δύο χρόνια αργότερα!
Αντίθετα ο Ρανιέρι δεν κατάφερε όχι μόνο να πάει την Ελλάδα στα τελικά (σε όμιλο που προκρίνονταν οι τρεις πρώτες ομάδες !) αλλά την άφησε τελευταία στον όμιλο πίσω από τις Νήσους Φερόε στην ισοβαθμία λόγω των δύο ηττών στα μεταξύ μας παιχνίδια !
Ο Γκουστάβο Πογέτ στη συνάντηση σε χαλαρούς ρυθμούς με τους δημοσιογράφους θύμισε τον αξέχαστο Χρόνη Εξαρχακο.
Στην ταινία της Finos Films “Ο Κατεργάρης”, η Νόρα Βαλσάμη ζήτησε από τον αδερφό της Χρόνη Εξαρχάκο, ένα πάρτι “to know us better” δηλαδή για να γνωριστούν καλύτερα μεταξύ τους τα ζευγάρια και ο εξαιρετικός ηθοποιός είχε αφήσει εποχή με τη ατάκα στα ελληνικά: «Του νόου ας μπέτε…».
Αυτό το πιο χαλαρό κλίμα ήθελε να περάσει ο Ουρουγουανός για να βγούν και πιο εύκολα οι ερωτήσεις και μάλιστα ο ίδιος έδωσε την πρώτη πάσα.
«Δεν είναι συνέντευξη Τύπου, αλλά μια χαλαρή κουβέντα για να γνωριστούμε καλύτερα. Ρωτήστε με ότι θέλετε και αν κάποιος δεν μιλάει καλά τα αγγλικά μην έχετε θέμα, έχουμε εδώ την ειδικό» είπε έχοντας δίπλα την εξαιρετική διερμηνέα Αιμιλία Πρεκατέ και θέλοντας να διευκολύνει να μην ακουστεί κάποια ατάκα όπως αυτή του Χρόνη Εξαρχάκου…
Όταν είδε ότι κανείς δεν είχε πρόβλημα με τα Αγγλικά της είπε: «Μπορείς να απολαύσεις τον καφέ σου σήμερα, έχεις ρεπό».
Σπάζοντας τον πάγο άμεσα, συνέχισε: «Ποιος θα κάνει την πρώτη ερώτηση, μπορείτε να ξεκινήσετε με το να με ρωτήσετε γιατί έκοψα τον Φορτούνη» !
Είχε φροντίσει στην εισαγωγή του να θυμίσει τη δύναμη του Τύπου με ένα παράδειγμα από την παιδική του ηλικία.
«Όταν ο μεγάλος Εντσο Φραντζέσκολι είχε θέμα με τον προπονητή του στη εθνική οι εφημερίδες είχαν γράψει κάτι εναντίον του. Στο σπίτι ο πατέρας μου ήταν κάθετος. «Είδες τι έγινε με τον Εντσο δεν ήταν σωστός, το έγραψαν οι εφημερίδες». Μα πατέρα λένε ψέματα δεν έγινε κάτι τέτοιο του είπα αλλά ήταν ανένδοτος γιατί…το έγραψαν οι εφημερίδες. Μην έχετε αμφιβολλία, εσείς έχετε όλη τη δύναμη και μπορείτε να αλλάζετε κυβερνήσεις πόσο μάλλον προπονητές» είπε γελώντας για να σπάσει ακόμα περισσότερο τον πάγο και άρχισε να εξηγεί το γιατί έκοψε το Κώστα Φορτούνη (γιατί θα έπρεπε να αλλάξει το σύστημα εάν δεν το έκανε) και γιατί ποτέ δεν πρόκειται να αγγίξει τον Τάσο Μπακασέτα (untouchable είναι η λέξη που χρησιμοποίησε στα αγγλικά).
Όλα αυτά είναι θεμιτά για κάθε προπονητή, ο οποίος πάντα δικαιώνεται ή όχι μέσα από τα αποτελέσματα του και αν όχι τα άμεσα, τα λίγο πιο διαχρονικά.
Ο Ουρουγουανός τόνισε ότι δεν θα θεωρήσει αποτυχία εάν δεν πάει η εθνική στο Euro και αυτό θα κριθεί και με βάση την εικόνα της σε ένα δύσκολο όμιλο με Γαλλία και Ολλανδία, αλλά υπάρχει και το δεύτερο παράθυρο μέσω των πλέι οφ του Nations League, άρα η προσπάθεια θα κριθεί στο τέλος (αυτής) της διαδρομής.
Ο Γκουστάβο Πογέτ γνωρίζει καλά ότι αν δεν πλησιάσει αν όχι τον Οττο Ρεχάγκελ, τουλάχιστον τον Φερνάντο Σάντος και να επαναφέρει την Ελλάδα στα μεγάλα ποδοσφαιρικά ραντεβού, η κριτική που θα δέχεται θα είναι όλο και πιο μεγάλ