Το Καράκας και η Μπογοτά κατέληξαν σε συμφωνία που θα επιτρέψει να γίνουν έρευνες για να βρεθούν τα λείψανα εκατοντάδων θυμάτων ακροδεξιών παραστρατιωτικών οργανώσεων της Κολομβίας, ανθρώπων που είχαν δολοφονηθεί και θαφτεί μυστικά στην επικράτεια της Βενεζουέλας, δήλωσε χθες Τρίτη ο κολομβιανός πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο.

Η συμφωνία ακολούθησε πρόσφατες ομολογίες που έκανε στην Ειδική Δικαιοδοσία για την Ειρήνη (JEP) ο πρώην ηγέτης της οργάνωσης Autodefensas Unidas de Colombia (AUC) Σαλβατόρε Μανκούσο, εξήγησε ο κ. Πέτρο.

Χουάν Γκουαϊδό: Τον απέλασαν από την Κολομβία πριν από διεθνή σύνοδο

Το ειδικό δικαστήριο αυτό δημιουργήθηκε δυνάμει της συμφωνίας ειρήνης του 2016, με την οποία η πρώην οργάνωση ανταρτών FARC αφοπλίστηκε, διαλύθηκε και μετασχηματίστηκε σε πολιτικό κόμμα. Αποστολή έχει να δικάσει πρώην αντάρτες και μέλη των ένοπλων δυνάμεων που διέπραξαν εγκλήματα κατά τη διάρκεια της ένοπλης σύρραξης.

«Θα κάνουμε όλη τη δουλειά που απαιτείται με τους ειδικούς μας στην αναγνώριση θυμάτων. Η Κολομβία έχει μακρά ιστορία και εμπειρία» στο ζήτημα αυτό, διαβεβαίωσε ο κολομβιανός πρόεδρος στο περιθώριο συνόδου ηγετών της Λατινικής Αμερικής στην Μπραζίλια, την πρωτεύουσα της Βραζιλίας.

«Η Βενεζουέλα θα μας βοηθήσει»

«Αν ο Μανκούσο βρει και μας υποδείξει τις περιοχές, κι αν πράγματι εντοπίσουμε λείψανα εκεί, η Βενεζουέλα θα μας βοηθήσει να τα παραδώσουμε στις οικογένειες», διευκρίνισε ο κ. Πέτρο.

Ο εμφύλιος πόλεμος στην Κολομβία τις τελευταίες έξι δεκαετίες έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπους κι εκτόπισε εκατομμύρια άλλους.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι «εξαφανίστηκαν» κατά τη διάρκεια της ένοπλης σύρραξης στην Κολομβία.

Πάνω από διακόσια θύματα που δολοφονήθηκαν από παραστρατιωτικούς θάφτηκαν σε περιοχές της Βενεζουέλας, στην άλλη πλευρά των συνόρων, είπε ο κ. Πέτρο, επικαλούμενος την ομολογία του Σαλβατόρε Μανκούσο. Πρόσθεσε πως οι μυστικοί τάφοι αποτελούσαν μέρος της συγκάλυψης της «γενοκτονίας» που διαπράχθηκε στην περιοχή.

Οι ακροδεξιές παραστρατιωτικές οργανώσεις εμφανίστηκαν τα χρόνια του 1980, με χρηματοδότηση γαιοκτημόνων, εμπόρων, επιχειρηματιών και λαθρεμπόρων ναρκωτικών, που ήθελαν να προστατευθούν από τη δράση οργανώσεων αριστερών ανταρτών.

Έσπερναν τον τρόμο τα χρόνια του 1990, όταν διεξήγαγαν ανελέητο πόλεμο εναντίον ανταρτών της άκρας αριστεράς, με την υποστήριξη σε πολλές περιπτώσεις των δυνάμεων ασφαλείας. Κατέθεσαν τα όπλα το 2006, στο πλαίσιο συμφωνίας με τον κολομβιανό πρώην πρόεδρο Άλβαρο Ουρίμπε (2002-2010), όμως πολλά μέλη τους σχημάτισαν κατόπιν συμμορίες που επιδίδονται κυρίως σε διακίνηση κοκαΐνης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ