Το πρώτο καταγεγραμμένο φιλί της ανθρωπότητας συνέβη πριν από περίπου 4.500 χρόνια στη Μεσοποταμία. Μια προσεκτική μελέτη γραπτών πηγών στις πρωτεϊκές κοινωνίες της Μέσης Ανατολής δίνει νέες πληροφορίες για τη χρονολογία που οι άνθρωποι άρχισαν να ανταλλάσσουν φιλιά μεταξύ τους για λόγους αναπαραγωγής αλλά και ανάπτυξης κοινωνικής συμπεριφοράς.
Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύει το επιστημονικό περιοδικό «Science», η πρακτική του φιλήματος καταγράφηκε σε αρχαία κείμενα από το 2500 π.Χ. που σε μεγάλο βαθμό είχαν αγνοηθεί.
Πρόσφατες μελέτες υποστηρίζουν ότι η πρώτη γνωστή καταγραφή του ανθρώπινου ρομαντικού – σεξουαλικού φιλιού προέρχεται από ένα χειρόγραφο της Εποχής του Χαλκού από τη Νότια Ασία (Ινδία) και μια πρώτη χρονολόγησή του το τοποθετεί στο 1500 π.Χ. Ωστόσο, ένα σημαντικό σώμα παραγνωρισμένων στοιχείων αμφισβητεί αυτή την υπόθεση, διαβάζουμε στο «Science», διότι το φιλί στα χείλη καταγράφηκε στην αρχαία Μεσοποταμία και στην Αίγυπτο τουλάχιστον από το 2500 π.Χ. και έπειτα. Καθώς αυτή η ανθρώπινη συμπεριφορά δεν εμφανίστηκε απότομα ή σε μια συγκεκριμένη κοινωνία, αλλά φαίνεται ότι εφαρμόστηκε σε πολλούς αρχαίους πολιτισμούς επί πολλές χιλιετίες, το φιλί δεν μπορεί να θεωρηθεί ως ένα ξαφνικό βιολογικό έναυσμα που προκάλεσε την εξάπλωση συγκεκριμένων παθογόνων μικροοργανισμών, όπως θεωρήθηκε πρόσφατα. Η κατανόηση της ιστορίας του φιλιού στις ανθρώπινες κοινωνίες – και της δευτερογενούς επίδρασής του στη μετάδοση ασθενειών – διαφαίνεται από τη μελέτη των πηγών από την αρχαία Μεσοποταμία (σημερινό Ιράκ και Συρία).
Η «Guardian» στο σχετικό άρθρο της αναφέρει ότι τα αρχαία κείμενα της Μεσοποταμίας υποδηλώνουν ότι τα φιλιά ήταν κάτι που έκαναν τα παντρεμένα ζευγάρια. Επίσης θεωρούνταν μέρος των επιθυμιών ενός ανύπαντρου ατόμου όταν ήταν ερωτευμένο. Και ο δρ Troels Pank Arbøll, ειδικός στην ιστορία της ιατρικής στη Μεσοποταμία στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης στη Δανία, εξηγεί: «Στην αρχαία Μεσοποταμία, εκεί όπου αναπτύχθηκαν οι πρώτες μορφές πολιτισμού, μεταξύ των ποταμών Ευφράτη και Τίγρη, στο σημερινό Ιράκ και τη Συρία, οι άνθρωποι έγραφαν με σφηνοειδή γραφή σε πήλινες πινακίδες. Πολλές χιλιάδες από αυτές τις πήλινες πινακίδες έχουν διασωθεί μέχρι σήμερα και περιέχουν σαφή παραδείγματα ότι το φιλί θεωρούνταν μέρος της ρομαντικής οικειότητας στην αρχαιότητα, όπως ακριβώς το φιλί μπορούσε να είναι μέρος φιλικών και οικογενειακών σχέσεων. Επομένως, το φιλί δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως ένα έθιμο που προέρχεται αποκλειστικά από κάποια περιοχή και εξαπλώθηκε από εκεί, αλλά μάλλον φαίνεται να εφαρμόζεται σε πολλούς αρχαίους πολιτισμούς επί πολλές χιλιετίες».
Μετάδοση ασθενειών
Ο ίδιος και η ομάδα ερευνητών του πιστεύει ότι τα φιλιά μπορεί να έπαιζαν ακούσια ρόλο στη μετάδοση παθογόνων μικροοργανισμών, όπως ο ιός του απλού έρπητα τύπου 1, ο οποίος προκαλεί κρυολογήματα και διφθερίτιδα, μια εξαιρετικά μεταδοτική βακτηριακή λοίμωξη. Ο δρ Arbøll δήλωσε ότι υπάρχει ένα σημαντικό σώμα ιατρικών κειμένων από τη Μεσοποταμία και μερικά από τα οποία αναφέρουν μια ασθένεια με συμπτώματα που θυμίζουν τον ιό του απλού έρπητα τύπου 1. «Ωστόσο δεν γίνεται να τα εκλάβουμε στην κυριολεξία καθώς έχουν δεχτεί επιδράσεις από πολυποίκιλες πολιτισμικές και θρησκευτικές αντιλήψεις της εποχής κατά την οποία γράφτηκαν».