Προβληματισμό προκαλεί στην Άγκυρα, η είδηση ότι απομένει μια τυπική έγκριση, για να πάρει η Ελλάδα τα F-35, με αναλυτές να μιλούν για την ανάγκη η Τουρκία να καλύψει το κενό.
Τα τουρκικά ΜΜΕ, ασχολούνται με το θέμα αναφέροντας: «Νέα εξέλιξη στο ζήτημα των ελληνικών F-35;» – «Η Ελλάδα έτοιμη για τυπική έγκριση του Κογκρέσου και του Μπάιντεν για να πάρει και τα F-35». Σχολιάζουν δε ότι: «η Ελλάδα ήδη διαθέτει F-16 Block-70 και η Τουρκία θέλει να καλύψει το κενό στην ισορροπία των δυνάμεων».
Ανάλυση: Η ρωσική νίκη του Ερντογάν οδηγεί την Τουρκία στην αγκαλιά του ΠούτινA
Όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του Σκάι, τούρκοι αναλυτές σχολιάζουν: «Όλος ο σχεδιασμός της Άγκυρας ήταν για τα τα F-35 όμως τώρα συζητάμε για τα F-16», «Η Τουρκία προσπαθεί να καλύψει το κενό με την Ελλάδα που έχει εκσυγχρονισμένα και υψηλής τεχνολογίας μαχητικά».
«Να κλείσουμε το κενό»
Ο δημοσιογράφος του τηλεοπτικού δικτύου Haberturk Μετεχάν Ντεμίρ σχολίασε: «Η Τουρκία κατέθεσε αίτημα για 40 F-16 Βlock-70 όπως και για κιτ για τον εκσυγχρονισμό 79 μαχητικών F-16. σε επίπεδο Block-70. Aυτό έγινε στα πλαίσια του ‘σχεδίου γα επείγουσα δράση’ καθώς όλος ο στρατηγικός σχεδιασμός της Αεροπορίας είχε γίνει με τα F-35.
Aπο τη στιγμή που δεν ήρθαν αυτά τα αεροσκάφη, αναθεωρήθηκαν τα σχέδια και άμεσα θέλει να εντάξει τα μαχητικά F-16 εντός του συστήματος. Η Τουρκία διαθέτει μεν μεγάλο στόχο των F-16 αλλά πολλά είναι παλιά μοντέλα όπως F-16 Block-30, 40,50 .Υπάρχουν και τα. Βlock 60 τα οποία παρήχθησαν για άλλη χώρα. Όμως η Ελλάδα ήδη διαθέτει πολλά F-16 Βlock-70.
Στα πλαίσια της ισορροπίας δυνάμεων ίσως η Tουρκία να είναι πιο αποτελεσματική, θέλει όμως να κλείσει το κενό που υπάρχει σε επίπεδο εκσυγχρονισμένων μαχητικών που διαθέτουν υψηλή τεχνολογία. Η Τουρκία διαθέτει περίπου 220 μαχητικά, αν έρθουν τα κιτ εκσυγχρονισμού, από αυτά τα 79 θα φτάσουν σε επίπεδο Block-70».
Η Τουρκία διαφημίζει το δικό της μαχητικό
Την ίδια στιγμή η Τουρκία διαφημίζει το δικό της μαχητικό που θα πετάξει το 2028 και το οποίο «είναι αντίστοιχο του F-35» όπως αναφέρουν Τούρκοι αξιωματούχοι.
Ο πρόεδρος της αεροδιαστημικής εταιρείας TUSAS, Τεμέλ Κοτίλ ανέφερε: «Αυτό εδώ θα είναι ένα μαχητικό 5ης γενιάς. Έχει μια διαφορετική γεωμετρία… άλλος σχεδιασμός. Δεν έχει σχέση με το F-16 ή το Hurjet. O σχεδιασμός είναι διαφορετικός για να μην εντοπίζεται στα ραντάρ και να έχει χαμηλό ίχνος. Από εδώ αν μπουν τα ραδιοκύματα να μην υπάρχει η αντανάκλαση τους.Επίσης για να μην έχει ίχνος της καύσης των καυσίμων υπάρχει ένας ειδικός μηχανισμός. Δηλαδή αυτό εδώ είναι αντίστοιχο των F-35, των F-22, των J-20, SU-57 κι εμείς θα το εξελίσσουμε το αεροσκάφος και θα προσθέτουμε συστήματα».