Στο φύλλο του «Βήματος» που είχε κυκλοφορήσει στις 3 Ιουνίου 1971, ημέρα Πέμπτη, μια αθλητική είδηση είχε φιλοξενηθεί στο πρωτοσέλιδο –κάτι σπανιότατο για τις εφημερίδες της εποχής εκείνης–, και μάλιστα δίπλα ακριβώς στον κύριο τίτλο. Η εν λόγω είδηση αφορούσε την ήττα του Παναθηναϊκού από τον περίφημο Άγιαξ στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, που είχε διεξαχθεί το βράδυ της Τετάρτης 2 Ιουνίου στο θρυλικό Γουέμπλεϊ του Λονδίνου.
«ΤΟ ΒΗΜΑ», 3.6.1971, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»
«Ο Παναθηναϊκός έχασε με 2-0 – Ο Άγιαξ πρωταθλητής Ευρώπης» ήταν ο τίτλος που είχαν επιλέξει οι άνθρωποι της εφημερίδας για την προβολή του θέματος, ενώ μια μεγάλη φωτογραφία (ραδιοφωτογραφία του Associated Press) συμπλήρωνε το κείμενο της πρώτης σελίδας της εφημερίδας αναφορικά με την πρώτη –και μοναδική έως τώρα, 52 χρόνια μετά– παρουσία ελληνικής ομάδας στον τελικό του κορυφαίου ποδοσφαιρικού θεσμού της γηραιάς ηπείρου.
«ΤΟ ΒΗΜΑ», 3.6.1971, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»
Στη λεζάντα της φωτογραφίας αυτής διαβάζουμε τα ακόλουθα: «Στάδιον Ουέμπλεϋ, Τετάρτη 2 Ιουνίου, ώρα 9.40 (Ελλάδος). Στο λεπτό αυτό σημειώνεται το πρώτο γκολ του χθεσινού τελικού, που άνοιξε τον δρόμο του Άγιαξ προς την κατάκτηση του Κυπέλλου, ενώ παράλληλα έσπασε το ηθικό των Ελλήνων παικτών, οι οποίοι χρειάσθηκαν ένα εικοσάλεπτο για να συνέλθουν από το σοκ. Στην φωτογραφία, ο Βαν Ντάικ (αριστερά) έχει εξαπολύσει την κεφαλιά που στέλνει την μπάλα προς τα δίκτυα του Οικονομόπουλου. Στο κέντρο παρακολουθούν με αγωνία οι Καψής, Καμάρας, ενώ στο βάθος διακρίνεται ο Κάιζερ, που έκανε την σέντρα. Αν ο Οικονομόπουλος εκτινάσσετο, ίσως το γκολ να μην είχε σημειωθεί. Αν…»
Στο κείμενο της πρώτης σελίδας, που έφερε την υπογραφή του Ι. Βανδώρου (εκ των ιδρυτικών μελών του Συνδέσμου Αθλητικών Συντακτών – ΣΑΣ, προδρόμου του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου – ΠΣΑΤ), αναφέρονταν μεταξύ άλλων τα εξής: «Υπάρχει μια γαλλική παροιμία που λέει ότι ήταν πολύ ωραίο για να είναι αληθινό. Ταιριάζει στο 2-0 του τελικού αγώνος του Κυπέλλου πρωταθλητριών ομάδων Ευρώπης, που διεξήχθη χθες το απόγευμα στο Ουέμπλεϋ. Ο Παναθηναϊκός, έπειτα από μία σειρά θριαμβευτικών επιτυχιών στην διοργάνωση αυτή, έφθασε να διεκδικήση το ευρωπαϊκό στέμμα. Πήγε με πολλές ελπίδες στο Λονδίνο, όπου θα είχε για αντίπαλο τον Άγιαξ Ολλανδίας. Δεν ήταν φαβορί. Μόνον ένα θαύμα ποδοσφαιρικό θα μπορούσε να του δώση τον μεγάλο αυτόν τίτλο. Το θαύμα όμως δεν έγινε και οι Ολλανδοί κέρδισαν τον αγώνα με 2-0, κατακτώντας έτσι τον τίτλο, αυτόν που πέρυσι μια ολλανδική ομάδα, η Φέγενορντ, είχε κατακτήσει νικώντας την Σέλτικ Σκωτίας. Ενενήντα τρεις χιλιάδες θεαταί στο Ουέμπλεϋ και πάνω από 100.000.000 τηλεθεαταί παρακολούθησαν στην Αυστραλία, στην Νέα Ζηλανδία, στην Ευρώπη και στην Αμερική τον αγώνα αυτόν, που κράτησε σε αγωνία όλη σχεδόν την Ελλάδα χθες το βράδυ. Η εξέλιξή του δικαιώνει την επιτυχία του Άγιαξ και αφήνει ελάχιστα περιθώρια να μιλήσουμε για ατυχία. Οι Ολλανδοί, πιο ψύχραιμοι, πιο δυνατοί, πιο οργανωμένοι, κυριάρχησαν στο Ουέμπλεϋ, πλην μισής ώρας (στο β’ ημίχρονο), όταν ο Παναθηναϊκός με επί κεφαλής τον Δομάζο ζωντάνεψε και προσπάθησε να ανατρέψη το εις βάρος του σκορ. Δεν το μπόρεσε. Το παιχνίδι του σε γενικές γραμμές χαρακτηρίσθηκε από έλλειψη αποτελεσματικότητας και, όπως ο κ. Πούσκας εδήλωσε μετά τον αγώνα, έλλειψη πείρας».
Το κείμενο του Βανδώρου συμπληρωνόταν από δηλώσεις των πρωταγωνιστών της μεγάλης ελληνο-ολλανδικής αναμέτρησης, των δύο προπονητών (Πούσκας και Μίχελς) αλλά και των μεγάλων ονομάτων των δύο ομάδων, του Δομάζου και του Κρόιφ.
Στη δεύτερη σελίδα της εφημερίδας, στο «Αθλητικόν Βήμα», ο τίτλος ήταν χαρακτηριστικός: «Ανώτερος ο ‘Αγιαξ κέρδισε 2-0 τον ΠΑΟ». Σύμφωνα με το «Αθλητικόν Βήμα», «η πρωταθλήτρια Ελλάδος δεν μπόρεσε να δώση μάχη», κι έτσι το ευρωπαϊκό στέμμα πήγε στην Ολλανδία.
«ΤΟ ΒΗΜΑ», 3.6.1971, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»
Πέραν των αναλυτικών πληροφοριών για το πώς είχε εξελιχθεί ο αγώνας, στο ρεπορτάζ του «Αθλητικού Βήματος» περιλαμβάνονταν και δύο φωτογραφίες: η μία (τηλεφωτογραφία από το Λονδίνο) του Αριστείδη Καμάρα από τον τελικό (εικονίζεται να σουτάρει με άψογο στυλ κατά της εστίας των Ολλανδών) και η άλλη του Κώστα Ελευθεράκη, ο οποίος αναφέρεται ως ένας από τους παίκτες του Παναθηναϊκού που είχαν σταθεί σωστά και είχαν διακριθεί ιδιαίτερα στη μάχη του Γουέμπλεϊ.
«ΤΟ ΒΗΜΑ», 3.6.1971, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»
«ΤΟ ΒΗΜΑ», 3.6.1971, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»