Στο Βέλγιο, όταν μια τράπεζα, μια ασφαλιστική εταιρεία ή ακόμα και ένας συμβολαιογράφος βλέπει μια ύποπτη χρηματοπιστωτική συναλλαγή να περνάει κάτω από τη μύτη τους, υποχρεούνται να την αναφέρουν στη Μονάδα Επεξεργασίας Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών (Ctif). Αυτή η ανεξάρτητη ομοσπονδιακή αρχή είναι υπεύθυνη για την ανάλυση ύποπτων συναλλαγών. Όταν εντοπίζει σοβαρές ενδείξεις για ξέπλυμα χρήματος από παράνομες δραστηριότητες ή χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, διαβιβάζει τον φάκελο στην εισαγγελία, η οποία αναλαμβάνει την υπόθεση.
Η εν λόγω υπηρεσία παρατήρησε περίεργες κινήσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς της πρεσβείας του Κατάρ στις Βρυξέλλες αλλά και του πρέσβη της Μαυριτανίας σε μια χρονική περίοδο που πιθανότατα συνδέεται με το Qatargate. Η βελγική εφημερίδα Le Soir που πρωτοστάτησε στις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο, σε άρθρο της, φέρνει στο φως τις αναφορές της Ctif.
Μεγάλες αναλήψεις μετρητών
Στις 13 και στη συνέχεια στις 21 Δεκεμβρίου 2022, λίγες ημέρες μετά το κύμα συλλήψεων και προσαγωγών για το γνωστό πλέον Qatargate, η Ctif ανέφερε στην ομοσπονδιακή εισαγγελία μια σειρά περιστατικών, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων αναλήψεων μετρητών από το προσωπικό της πρεσβείας του Κατάρ στις Βρυξέλλες και από τον πρέσβη της Μαυριτανίας.
Δύο από τους λογαριασμούς της πρεσβείας του Κατάρ χρεώθηκαν για τα καλά μεταξύ Ιανουαρίου 2020 και Δεκεμβρίου 2021: 252.815 ευρώ ο ένας και 49.545 ευρώ ο άλλος. Κάποιες ημέρες έγιναν αναλήψεις ύψους 10.000 ευρώ. Το επόμενο έτος, από τον Φεβρουάριο έως τον Δεκέμβριο του 2022, πραγματοποιήθηκαν αναλήψεις μετρητών συνολικού ύψους 124.734 ευρώ από τον πρώτο από αυτούς τους λογαριασμούς.
Η Cift ήταν τουλάχιστον καχύποπτη: Δεδομένων των υποψιών για διαφθορά που εμπλέκουν το Κατάρ, είναι πιθανό ότι τουλάχιστον ορισμένες από τις αναλήψεις μετρητών που έγιναν από τους διάφορους λογαριασμούς χρησιμοποιήθηκαν για τον σκοπό αυτό, σημειώνει σε μία από τις εκθέσεις που εστάλησαν στην εισαγγελία.
Η Le Soir επικοινώνησε με την πρεσβεία του Κατάρ προκειμένου να πάρει κάποιο σχόλιο ωστόσο δεν έλαβε καμία απάντηση.
Οι σχέσεις Τζόρτζι με τον πρέσβη της Μαυριτανίας
Στις ίδιες επιστολές, η Ctif εφιστά επίσης την προσοχή των αρχών «στη σπάταλη συμπεριφορά του πρέσβη της Μαυριτανίας: μεταξύ Μαΐου 2021 και Ιουλίου 2022, «κινήθηκαν» 27.000 ευρώ από τον λογαριασμό του στην ING για την ενοικίαση ενός διαμερίσματος ιδιοκτησίας του Φραντσέσκο Τζόρτζι».
«Από τον ίδιο τραπεζικό λογαριασμό αφαιρέθηκαν επίσης σχεδόν 100.000 ευρώ σε μετρητά. Ένα ποσό που ήταν αρκετό για να ενισχύσει τις υποψίες των ανακριτικών αρχών αφού στις 10 Δεκεμβρίου ο Φραντσέσκο Τζόρτζι τους είχε εκμυστηρευτεί ότι με τον φίλο του Αντόνιο Παντσέρι είχαν εργαστεί όχι μόνο υπέρ του Μαρόκου και του Κατάρ αλλά και της Μαυριτανίας» σημειώνει η Soir.