Στην καθοδική περιδίνηση του τελευταίου διαστήματος παραμένει και σήμερα η τουρκική λίρα, σημειώνοντας νέο ιστορικό χαμηλό ρεκόρ έναντι του αμερικανικού δολαρίου και επεκτείνοντας την καθοδική της πορεία για δωδέκατη διαδοχική ημέρα. Οι αγορές θεωρούν ότι μετά την επανεκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερνογάν στην προεδρία, η Τουρκία θα εισέλθει σε έναν κύκλο εξορθολογισμού της οικονομικής της πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό, η τουρκική κεντρική τράπεζα θα αναγκασθεί να αποσύρει τα μέτρα στήριξης του τουρκικού νομίσματος, μέτρα που αφενός δεν έχουν αποδώσει, αφετέρου έχουν συρρικνώσει επικίνδυνα τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της γείτονος.
Ο διορισμός από τον Ερντογάν του πρώην στρατηγού της Merrill Lynch Μεχμέτ Σίμσεκ ως νέο υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών πυροδότησε προσδοκίες για επιστροφή σε μια πιο ορθόδοξη νομισματική πολιτική και περιορισμένης παρέμβασης στις αγορές.
Μετά τον δεύτερο γύρο εκλογών στην Τουρκία στις 28 Μαΐου, η λίρα έχει απωλέσει περισσότερο από 12% έναντι του δολαρίου, ένα νόμισμα το οποίο από το 2021 καταγράφει απώλειες που ξεπερνούν το 60%.
Οι αναλυτές της Goldman Sachs Group αναθεώρησαν πρόσφατα την πρόβλεψή τους για την ισοτιμία λίρας-δολαρίου υψηλότερα, επικαλούμενοι την εντεινόμενη πίεση στο νόμισμα. Η αμερικανική τράπεζα προβλέπει η λίρα να υποχωρεί στο 28 ανά δολάριο σε 12 μήνες, σε σύγκριση με προηγούμενη πρόβλεψη για 22 λίρες ανά δολάριο, σύμφωνα με έκθεσή τους στις 3 Ιουνίου.
Οι ροές των επενδυτών από την Ιαπωνία μπορεί να συνέβαλαν στην πτώση της λίρας στις πρωινές συναλλαγές, όπως δήλωσε ο επικεφαλής τεχνικός αναλυτής της Fujitomo Securities, Τετσούγια Γιαμαγκούτσι. «Καθώς η τουρκική λίρα συνέχιζε να αποδυναμώνεται, ενδέχεται να προκλήθηκαν κάποιες απώλειες στην αγορά λίρας και γιεν», ανέφερε, υποδεικνύοντας τους αυξημένους όγκους στις συναλλαγές γιεν/λίρας.