«Tο διάστημα που νοσηλευόταν η Τζωρτζίνα δεν είχαμε καμία καταγραφή βραδυκαρδίας», τόνισε, καταθέτοντας στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας ο παιδίατρος – εντατικολόγος, Γιώργος Κουρέλης ο οποίος εργαζόταν στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Ιδρυμα όπου μεταφέρθηκε το παιδί από το νοσοκομείο Πατρών, μετά την ανακοπή που είχε υποστεί για αξιολόγηση, όπως εξήγησε της καρδιακής του λειτουργίας με δεδομένο και το ιστορικό του θανάτου των άλλων δύο παιδιών της οικογένειας των Δασκαλάκη – Πισπιρίγκου.
«Μας είχε γίνει η παραπομπή από το νοσοκομείο Πάτρας για να αξιολογηθεί το παιδί για την τοποθέτηση απινιδωτή καθώς η Τζωρτζίνα είχε υποστεί μία ανακοπή. Το μυαλό όλων μας συνήθως πάει στην καρδιά όταν έχει γίνει ανακοπή» τόνισε ο μάρτυρας ο οποίος εξήγησε στο δικαστήριο πως η Τζωρτζίνα κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών της νοσηλείας της στο Ωνάσειο όπου παρέμεινε κάτι λιγότερο από μήνα υπέστη ένα επεισόδιο σπασμών.
«Το πρώτο βράδυ έκανε ένα επεισόδιο σπασμών με πυρετό 39,5. Επειδή παρατεινόταν το επεισόδιο δόθηκε αγωγή. Είχε υποστεί εγκεφαλοπάθεια. Το παιδί σε γενικές γραμμές ήταν σταθερό. Δεν καταγράψαμε καμία αρρυθμία στα μόνιτορ. Επειδή είχε ένα επεισόδιο λοίμωξης εκεί οφείλεται η παράταση της νοσηλείας. Μπήκε αρχές Ιουνίου στο μηχάνημα, ελέγχθηκε, δουλεύανε όλα καλά και σε 2-3 μέρες επέστρεψε στην Πάτρα», είπε.
Δεν φαινόταν κάποιο πρόβλημα
Πρόεδρος : Εάν υπήρχε καρδιολογικό νόσημα, το οποίο θα αποτυπωνόταν στα ζωτικά σημεία, αυτό θα φαινόταν στο μόνιτορ;
Μάρτυρας : Σε ό, τι αφορά τα ζωτικά σημεία θα το είχαμε αποτυπώσει.
Πρόεδρος : Αποτυπώθηκε κάτι τέτοιο;
Μάρτυρας : Όχι.
Πρόεδρος : Αυτό που έπαθε όταν ήρθε θα μπορούσε να είναι απότοκο της εγκεφαλοπάθειας ή της λοίμωξης; Ή συνδυασμός των δύο;
Μάρτυρας : Απότοκο της εγκεφαλοπάθειας θα μπορούσε να είναι. Απορρυθμίζονται πολλές λειτουργίες με την εγκεφαλοπάθεια
Δεν χρησιμοποιήθηκε κεταμίνη
Ο γιατρός είπε πως δεν χρησιμοποιήθηκε κεταμίνη κατά τη διάρκεια της ανάνηψης ενώ απαντώντας στο συνήγορο της κατηγορουμένης Αλέξη Κούγια για όσα μπορεί να προηγήθηκαν της ανακοπής, στο Καραμανδάνειο, υποστήριξε: «Αυτά που με έχετε πει είναι ένα σύνολο από συμπτώματα. Από τη στιγμή, που δεν είμαι εκεί δεν μπορώ να σας πω τι έχει… Προφανώς για να είναι στο νοσοκομείο το παιδί κάτι έχει… Από αυτά που μου έχετε πει εγώ δεν διαπιστώνω κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα».
Ο Αλέξης Κούγιας αμφισβήτησε τη δυνατότητα του γιατρού να κάνει «καρδιολογικές διαγνώσεις» με τον μάρτυρα να τονίζει στο δικαστήριο, απαντώντας σε ερωτήσεις από την υπεράσπιση σχετικά με το πόσο χρόνο πρέπει να διαρκεί η ΚΑΡΠΑ πως είναι ειδικός σε αυτό και εκπαιδευτής. «Οι χρόνοι είναι σχετικοί. Ανάλογα που είσαι. Για τους χρόνους ο γενικός κανόνας, χωρίς πρέπει, είναι ότι στο 20 λεπτο, κάνουμε επισκόπηση της κατάστασης και λένε εάν έχει έννοια να συνεχίσουμε ή το αποτέλεσμα δε θα είναι αυτό που πρέπει να είναι. Ενημερώνουμε και τους γονείς. Η καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση είναι για την παροχή οξυγόνου στον εγκέφαλο», ανέφερε ο μάρτυρας.
Το σύνδρομο Μινχάουζεν
Αλ. Κούγιας : Λέει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (για θάνατο ποδοσφαιριστή) πως σε εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, 4 λεπτά επέρχεται εγκεφαλική βλάβη; Συμφωνείτε;
Μάρτυρας : Αυτό είναι γενικά αποδεκτό. Ότι εάν ο εγκέφαλος μείνει χωρίς 2 με 4 λεπτά χωρίς οξυγόνο θα υποστεί βλάβη. Ωστόσο το σημαντικό είναι αυτό που λέει εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα. Εδώ οι γιατροί παρενέβησαν άμεσα.
Ο Αλέξης Κούγιας επανέφερε στο δικαστήριο το θέμα των μεταμοσχεύσεων μιλώντας για μία «βιομηχανία» ενώ κατέθεσε και γραπτώς αίτημα της κατηγορουμένης για τη διενέργεια ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης ή όχι για να διαπιστωθεί εάν πάσχει από το «σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου».
Η δίκη συνεχίζεται αύριο.