Με στόχο να μετατραπεί το νησί της Ελαφονήσου, το οποίο έχει καταγεγραμμένη ιστορία εδώ και περίπου 5.000 χρόνια, σε ένα οικολογικό νησί με βιώσιμη ανάπτυξη πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η «Elafonisos ECO WEEK».
Τη διοργάνωση της «πράσινης» εβδομάδας, η οποία ολοκληρώθηκε την Κυριακή, είχε αναλάβει ο μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Περιβαλλοντικής Προστασίας «Elafonisos Eco Association», ο οποίος ιδρύθηκε το 2013 και έχει κοινωνικό αντίκτυπο και σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων, των επισκεπτών και των μελλοντικών γενεών.
Το πρόγραμμα της ECO WEEK περιελάμβανε τέσσερις βασικές εκδηλώσεις για το κοινό, με τουλάχιστον 30 ομιλητές και 100 παρευρισκόμενους από 12 χώρες. Αξίζει να σημειωθεί πως η ECO WEEK γιόρτασε και την 6η χρονιά του Συμποσίου για την Οικολογική Βιωσιμότητα, στο επίκεντρο του οποίου βρέθηκαν η κυκλική οικονομία και οι ιδιωτικές δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, τα δημόσια σχέδια για τη βιωσιμότητα των εδαφών καθώς και η κοινοτική συμμετοχή στον σχεδιασμό και την εκτέλεση βιώσιμων δράσεων.
Σημειώνεται πως η οικολογική εβδομάδα στην Ελαφόνησο, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει εκτός από το Συμπόσιο και τη Σύνοδο Κορυφής για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και του Δήμου Ελαφονήσου. Συγκεκριμένα στη δεύτερη Οικολογική Σύνοδο Κορυφής συναντώνται δήμαρχοι από όλη την Ελλάδα, προκειμένου να μοιραστούν καλές πρακτικές και τα αποτελέσματα των προηγούμενων ενεργειών τους στον τομέα της βιωσιμότητας, καθώς και τα μελλοντικά τους σχέδια, συμπεριλαμβανομένων των ευκαιριών διαδημοτικής συνεργασίας.
Είναι χαρακτηριστικό πως στα εγκαίνια της Elafonisos Eco Week βρέθηκε ως επίτιμος προσκεκλημένος ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου επισήμανε, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του «Elafonisos Eco Week» πως για την επίτευξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης το 2030 απαιτείται δουλειά πάνω σε πραγματικά δεδομένα, «πράξεις από κράτος και δήμους αλλά και κινητοποίηση των ίδιων των πολιτών. Θα πρέπει να αλλάξουμε δεδομένα και συνήθειες, κακές ως επί το πλείστον, δεκάδων ετών».