Χακάν Φιντάν και Γιασάρ Γκιουλέρ. Δύο νέα πρόσωπα στα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας της Τουρκίας. Ενας νέος προσανατολισμός στην τουρκική εξωτερική πολιτική, όπως λένε αρμόδιες πηγές στα «ΝΕΑ», σημειώνοντας ότι τα πρόσωπα που αναλαμβάνουν τα κρίσιμα και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις υπουργεία θα έχουν στόχο – αρχικά τουλάχιστον – να διατηρήσουν τους τόνους χαμηλά. Η νέα σελίδα στην τουρκική εξωτερική πολιτική αναμένεται να μην είναι στο ίδιο πολεμικό κλίμα των προηγούμενων ετών και ίσως η αλλαγή προσώπων που έκαναν τον κύκλο τους να θεωρείται ότι βοηθάει σε αυτή την κατεύθυνση.
Νέος υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, ο Χακάν Φιντάν. Από το 2010 και μέχρι να αναλάβει στο ΥΠΕΞ ήταν ο επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών. Γραφειοκράτης, με γνώση των μηχανισμών του τουρκικού κράτους. Ο άνθρωπος των ειδικών αποστολών για τον Ερντογάν που, όπως σημειώνουν πηγές στην Αγκυρα, γνωρίζει πολύ καλά το υπουργείο Εξωτερικών και κρατάει για πολλά χρόνια τα μυστικά του τούρκου προέδρου. Ενας γραφειοκράτης της τουρκικής διπλωματίας που επί σειρά ετών κινούνταν στο παρασκήνιο, μαθαίνοντας πολύ καλά να φέρνει αποτελέσματα χωρίς να προκαλεί την προσοχή. Χαρακτηρίζεται αθόρυβη δύναμη, που ξέρει να μένει σιωπηλός όταν πρέπει και να μην κάνει δηλώσεις για το θεαθήναι, ενώ έχει μάθει να μην επιζητά τη δημοσιότητα. Δεν είναι τυχαίο που μέχρι τον διορισμό του, όπως σημείωναν τουρκικές πηγές, το κοινό δεν είχε ακούσει τη φωνή του. Η θέση του υπουργού Εξωτερικών ήταν όνειρο ζωής για τον Φιντάν. Σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, είναι στον στενό κύκλο του Ερντογάν και έχει τον δικό του ρόλο στις λήψεις αποφάσεων. Επαιξε ρόλο στις εξελίξεις στη Λιβύη, στις διαπραγματεύσεις με το ΡΚΚ, στο παρελθόν, στις σχέσεις με την Αίγυπτο και σε σειρά άλλων ζητημάτων που χαρακτηρίζονται υψηλής σημασίας για την Τουρκία.
Δεδομένου ότι ο Ερντογάν θέλει αναβαθμισμένο ρόλο για την Αγκυρα στα διπλωματικά τραπέζια που θα αφορούν τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, τη γειτονιά της Τουρκίας, είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση.
Ο ίδιος κατά την παραλαβή του υπουργείου από τον Τσαβούσογλου δήλωσε «θα συνεχίσω να προωθώ το όραμα μιας εθνικής εξωτερικής πολιτικής που βασίζεται στην ανεξαρτησία της Τουρκίας από κάθε σφαίρα επιρροής και στην κυριαρχία της βούλησης του έθνους». Με τον Τσαβούσογλου να απαντά, αναχωρώντας μετά από εννιά χρόνια από το ΥΠΕΞ, πως «όπου υπάρχει Τούρκος υπάρχει κράτος και όπου υπάρχει κράτος υπάρχει διπλωματία».
Πολιτική του ρεαλισμού
Ο Φιντάν παρουσιάζεται ως οπαδός της πολιτικής του ρεαλισμού που θα κληθεί να διαχειριστεί και τις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας, ενώ δημιουργεί ο ίδιος εξελίξεις και δεν ενημερώνεται εκ των υστέρων. Η ρητορική του Φιντάν αναμένεται να είναι πιο ήπια, χωρίς αυτό να σημαίνει αλλαγή θέσεων, ενώ την ίδια στιγμή η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, όπως σχολιάζουν αρμόδιοι παράγοντες, επιστρέφει στο ΥΠΕΞ. Σημειώνοντας με νόημα ότι τα τελευταία χρόνια η ισχυροποίηση του Χουλουσί Ακάρ είχε δώσει τις πρωτοβουλίες στο υπουργείο Αμυνας.
Ο Ακάρ επίσης αποτελεί παρελθόν από το υπουργείο Αμυνας, αφού όπως και ο Τσαβούσογλου εξελέγη βουλευτής και θα δίνει την κομματική μάχη από τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση. Και αν ο Ακάρ ήταν γνωστός στο ελληνικό κοινό πολύ πριν από την υπουργοποίησή του, δεν ισχύει το ίδιο για τον διάδοχό του στη θέση του υπουργού Αμυνας, τον μέχρι χθες αρχηγό του τουρκικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων Γιασάρ Γκιουλέρ. Στρατηγός όπως και ο προκάτοχός του έχει υπηρετήσει στην υπηρεσία πληροφοριών του τουρκικού στρατού, αναμένεται να είναι πιο σιωπηλός. Και η δουλειά του να είναι πιο εσωτερική. Σημειώνοντας ότι όπως και ο Ακάρ ο Γκιουλέρ είναι «στρατιώτης της Τουρκίας». Και αυτός της απολύτου εμπιστοσύνης του Ερντογάν. Και όπως σημειώνουν στρατιωτικές πηγές, στην εποχή του Ερντογάν καθιερώνεται η παράδοση ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ να γίνεται υπουργός, κάτι που δεν υπήρχε στο παρελθόν.