Η ανανεωμένη εικόνα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ειδικά όσον αφορά τα στελέχη της πρώτης γραμμής, θεωρήθηκε ένα από τα ατού του κόμματος στην προηγούμενη προεκλογική εκστρατεία.
Και αυτή η εικόνα επιβεβαιώθηκε από τα αποτελέσματα της κάλπης: στην ηλικιακή στατιστική ανάλυση, φάνηκε πως το 22% όσων εξελέγησαν είναι κάτω των 40 ετών, το 22% κάτω των 60, ενώ πάνω από το 70% της τελευταίας κοινοβουλευτικής ομάδας αποτελούνταν από πρόσωπα που δεν εξελέγησαν ξανά.
Παράλληλα, μεγάλα ονόματα του ΠΑΣΟΚ έμειναν εκτός – θεωρήθηκε, σε κάθε περίπτωση, πως οι ψηφοφόροι του κόμματος αντέδρασαν θετικά στις αλλαγές.
Η απόφαση οι νεότερες γενιές στελεχών να έχουν πια τον πρώτο λόγο έγινε περισσότερο σαφής από τα πρόσωπα που βγήκαν τις πρώτες μέρες στη δημόσια συζήτηση.
Κρίθηκε ότι, παρά τις όποιες αδυναμίες που αναπόφευκτα φέρνει η απειρία, η ανανεωμένη ομάδα του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να αποτελεί ένα από τα θετικά στοιχεία της Χαριλάου Τρικούπη – πράγμα που σημαίνει πως θα συνεχίσει να της δίνεται χρόνος και περιθώριο δράσης μέσα στην προεκλογική καμπάνια.
Αυτή η επιλογή δεν αφορά μόνο στελέχη που θεωρούνται κοντά στην ηγεσία, αλλά και άλλα, με παρόμοια χαρακτηριστικά, που επιβραβεύτηκαν από το εκλογικό ακροατήριο: οι βόλτες των υποψηφίων στις περιοχές που «όργωσαν» το προηγούμενο διάστημα έχουν, άλλωστε, ήδη ξεκινήσει.
Με επικουρικό ρόλο
Τι σημαίνει αυτό επί της ουσίας για τα πιο γνωστά πρόσωπα, για τα στελέχη που έχουν ταυτιστεί με τον πασοκικό χώρο για δεκαετίες; Σ’ αυτήν τη φάση φαίνεται πως κι αυτοί επιλέγουν να αφήσουν το τιμόνι στους νεότερους – λειτουργώντας, όποτε χρειάζεται, επικουρικά.
Είναι χαρακτηριστικό πως και αυτοί κλήθηκαν να ενισχύσουν την επιχειρηματολογία του κόμματος όταν το φορολογικό του πρόγραμμα μπήκε στο στόχαστρο: ο Νίκος Χριστοδουλάκης, για παράδειγμα, ως επικεφαλής της ομάδας που επιμελήθηκε τις προεκλογικές θέσεις του κόμματος βγήκε μπροστά για να εξηγήσει τις λεπτομέρειες του πασοκικού προγράμματος.
Οταν ρωτήθηκε περί απόσυρσης των μεγαλύτερων ηλικιακά στελεχών, με αφορμή και την επιλογή του να διαλέξει την έδρα της Α’ Θεσσαλονίκης και να αφήσει εκτός της Βουλής των δύο ημερών τον Χάρη Καστανίδη, ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν κατηγορηματικός: «Δεν πήρα καμία έδρα του κ. Καστανίδη, δεν ζητώ αποστρατεία από κανέναν», σχολίασε, απαντώντας για τυχόν αποχωρήσεις στο πλαίσιο της ανανέωσης.
Εκλεισε η συζήτηση για συνεργασία
Προεκλογικά, η συστράτευση περιλαμβάνει όλες τις δυνάμεις του κόμματος, ώστε να επιτευχθεί το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα, το οποίο, με βάση τα όσα λένε στη Χαριλάου Τρικούπη, «δεν έχει ταβάνι» – και σε αυτό το πλαίσιο χωράνε και οι παραδοσιακοί εκπρόσωποι των διαφορετικών τάσεων, που μπορούν να εκφράσουν όλες τις πλευρές της Κεντροαριστεράς.
Ο βασικός στόχος άλλωστε δεν έχει αλλάξει. Και αυτός είναι στην κάλπη της 25ης Ιουνίου το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να αναδειχθεί η «αξιόπιστη ισχυρή προοδευτική δύναμη» στη χώρα – απέναντι στη ΝΔ, η οποία, σύμφωνα με τις βασικές κεντροαριστερές εκτιμήσεις, θα πετύχει όχι μόνο την πρωτιά, αλλά πιο δύσκολα ή πιο εύκολα, και την αυτοδυναμία.
Γι’ αυτό ο Ανδρουλάκης απέκλεισε και την όποια πιθανότητα συνεργασίας με τη ΝΔ, κλείνοντας τη συζήτηση και κατατάσσοντας το κόμμα του στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης.
«Οχι» σε επιστροφές από τον ΣΥΡΙΖΑ
Στο πλαίσιο της ανανέωσης, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ απέκλεισε και την πιθανότητα επιστροφής στελεχών από τον ΣΥΡΙΖΑ που εγκατέλειψαν κάποια στιγμή την τελευταία δεκαετία το πολιτικό τους σπίτι: «Τα στελέχη τα οποία απέδειξαν ότι το ήθος τους είναι με πυξίδα την καρέκλα, σε καμία περίπτωση δεν θα δώσω τη δυνατότητα επιστροφής», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Ανδρουλάκης, ξεκαθαρίζοντας υπό μία έννοια και τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί και μετά τις ερχόμενες εκλογές.