Εμβληματικά ακίνητα με ιστορία ετών στην «καρδιά» της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, αλλάζουν μορφή και εισέρχονται δυναμικά στον «στίβο» του τουρισμού, φιλοδοξώντας να… διαπρέψουν ως ξενοδοχεία πολυτελείας.
Πρόκειται για διατηρητέα κτίρια, νεοκλασικά αρχοντικά εμβληματικού χαρακτήρα και βιομηχανικά ακίνητα που βρίσκονται σε «προνομιακές» τοποθεσίες και έχουν γίνει πόλοι έλξης για έλληνες και ξένους επενδυτές. Στην πλειονότητά τους είναι ακίνητα που ανήκουν σε ιδιώτες, σε ασφαλιστικούς φορείς και σε ιδρύματα και παραμένουν επί χρόνια αναξιοποίητα.
Στόχος των νέων διαχειριστών τους είναι η αναγέννηση των ακινήτων αυτών και το λανσάρισμά τους ως ξενοδοχείων πολυτελείας. Ηδη, κάποια από αυτά έχουν κατά καιρούς υποστεί εργασίες συντήρησης ή αναπαλαίωσης, γεγονός που σήμερα ενισχύει την αξία τους, καθώς οι νέοι ιδιοκτήτες δεν θα χρειαστεί να δαπανήσουν σημαντικά κεφάλαια για την ανάπλασή τους.
Το Σαρόγλειο Μέγαρο
Σε ξενοδοχείο μετατράπηκε ήδη το εμβληματικό ακίνητο του πρώην Σαρόγλειου Μεγάρου, στην πλατεία Ομονοίας. Το ακίνητο μεταμορφώθηκε πλήρως, αποκτώντας «πράσινα» χαρακτηριστικά και σηματοδοτώντας την άφιξη του διεθνούς brand της Marriott. Την επένδυση, η οποία ξεπέρασε τα 20 εκατ. ευρώ, υλοποίησε η Dimand σε συνεργασία με την Prodea Investments ΑΕΕΑΠ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), ύστερα από τη μακροχρόνια παραχώρηση του ακινήτου από τους ιδιοκτήτες, το Μετοχικό Ταμείο Στρατού και τη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων. Το νέο ξενοδοχείο φέρει πλέον το brand Moxy και είναι δυναμικότητας 200 δωματίων.
Το διατηρητέο της Ζαλοκώστα
Το 2024 αναμένεται να λειτουργήσει κοντά στην πλατεία Συντάγματος άλλο ένα ξενοδοχείο, κάτω από την ομπρέλα της ΛΑΜΨΑ. Πρόκειται για το διατηρητέο κτίριο της οδού Ζαλοκώστα, επιφανείας 1.854 τ.μ. Το ακίνητο που βρίσκεται στον πεζόδρομο της οδού Ζαλοκώστα 7-9, κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1930 και ήταν ιδιοκτησίας του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου. Στη συνέχεια εντάθηκε στο χαρτοφυλάκιο του e- EΦΚΑ, που προκήρυξε διαγωνισμό για τη μακροχρόνια εκμίσθωσή του. Το συγκεκριμένο ξενοδοχείο θα έχει χαρακτήρα boutique και θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στο Athens Capital Center Hotel – ΜGallery Collection, το τελευταίο 5άστερο της ΛΑΜΨΑ που βρίσκεται στη συμβολή της Πανεπιστημίου με την Κριεζώτου.
Το δεύτερο διατηρητέο του e-ΕΦΚΑ
Την αξιοποίηση ενός ακόμη εμβληματικού κτιρίου που ανήκει στον e-ΕΦΚΑ και βρίσκεται στην οδό Σταδίου 58, δρομολογεί ο ασφαλιστικός φορέας που προκήρυξε πλειοδοτικό διαγωνισμό για την εκμίσθωσή του. Στόχος είναι η επαναλειτουργία του ακινήτου ως ξενοδοχείου 4 αστέρων και η επίτευξη υψηλής προσόδου. Το τριώροφο κτίριο με δώμα, συνολικής επιφάνειας 3.105 τετραγωνικών μέτρων, βρίσκεται σε απόσταση 50 μέτρων από τον σταθμό του μετρό στην Ομόνοια. Η ανέγερση του ακινήτου χρονολογείται περί τα τέλη του 19ου αιώνα, πριν απ’ το 1885 και πιθανότατα πρόκειται για έργο του αρχιτέκτονα Λύσανδρου Καυτατζόγλου. Εχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα του αθηναϊκού νεοκλασικισμού του 19ου αιώνα.
Το Μέγαρο Μεταξά
Το Μέγαρο Μεταξά που χτίστηκε περίπου το 1928 στην οδό Αριστείδου στον Πειραιά, σύμφωνα με τις επικρατούσες τότε αρχιτεκτονικές τάσεις στη Δύση και μακριά από τους κανόνες του αθηναϊκού κλασικισμού, θα μεταβληθεί σε ξενοδοχείο 4 αστέρων. Το εν λόγω κτίριο έχει μισθωθεί για διάστημα 30 ετών από τον όμιλο Mitsis Hotels και έχει υπαχθεί στις Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις Τουριστικού Καταλύματος από την Ειδική Υπηρεσία Προώθησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων. Το νέο ξενοδοχείο δυναμικότητας 150 κλινών είναι συνολικού εμβαδού 810,23 τ.μ. Ιδιοκτήτρια του ακινήτου είναι η ΜΕΚΤΗΜΑ, εταιρεία παραγωγής αλκοολούχων ποτών Μεταξά.
Το Μέγαρο Καλλιμασιώτη
Λίγο πριν εκπνεύσει το 2022, στο κέντρο της Αθήνας λειτούργησε το «The Dolli», το νέο 5άστερο ξενοδοχείο του ομίλου Νίκου Δασκαλαντωνάκη – Grecotel. Το πολυτελές ξενοδοχείο φιλοξενείται στο Μέγαρο Καλλιμασιώτη, στην οδό Μητροπόλεως 49, όπου για δεκαετίες στεγαζόταν κατάστημα του γνωστού οίκου υφασμάτων Χυτήρογλου.
Το Μέγαρο Καλλιμασιώτη, σύμφωνα με την «Αρχαιολογία της Πόλης των Αθηνών», κατασκευάστηκε το 1925 βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Ανδρέα Κριεζή, απόφοιτου του Πολυτεχνείου του Μονάχου και εκφραστή ενός νεοακαδημαϊκού εκλεκτικισμού.
Κατά το μεγαλύτερο διάστημα στέγαζε φίρμες υφασμάτων, όπως το «Μπαζάρ ντ’ Οριάν» (περίπου το 1930), τον οίκο Τσαντίλη (1960-1978) και τον οίκο Χυτήρογλου. Ορόσημο στη μετέπειτα πορεία του Μεγάρου Καλλιμασιώτη ήταν ο Φεβρουάριος του 2015, όταν το υπουργείο Περιβάλλοντος έδωσε άδεια για τη μετατροπή του σε ξενοδοχείο.
Το Μέγαρο Σλήμαν
Την αναμόρφωση και εκσυγχρονισμό του Μεγάρου Σλήμαν – Μελλά (Πανεπιστημίου 46 και Χαριλάου Τρικούπη 1) με ένα επενδυτικό πρόγραμμα 36 εκατ. ευρώ, έχει δρομολογήσει ο όμιλος Mitsis Hotels, με στόχο να μετατρέψει το ιστορικό ακίνητο σε μια πολυτελή ξενοδοχειακή μονάδα 5 αστέρων.
Το ακίνητο μισθώθηκε από τον e-ΕΦΚΑ και οικοδομήθηκε την περίοδο 1880 – 1890. Ανήκει στο σύμπλεγμα των τεσσάρων κατοικιών που ανήγειρε ο Ερρίκος Σλήμαν στην οδό Πανεπιστημίου. Σχεδιάστηκε από τον Ερνστ Τσίλλερ και περιλαμβάνει ισόγειο-ημιώροφο και τέσσερις ορόφους, συνολικής επιφάνειας 7.115,62 τετραγωνικών μέτρων, καθώς και ένα επιπλέον κτίριο στον ακάλυπτο χώρο, το οποίο δεν κατασκευάστηκε την ίδια περίοδο με το Μέγαρο. Στο εν λόγω κτίριο στεγάζεται ο κινηματογράφος ΙΝΤΕΑΛ, επιφάνειας 829,50 τετραγωνικών μέτρων. Στόχος του ομίλου είναι η ανάδειξη και η προστασία του κτιρίου, καθώς και επέκταση της χρήσης του κινηματογράφου, ως θεάτρου και συνεδριακού κέντρου.
Στη Θεσσαλονίκη
Κεραμεία Αλλατίνη
Την ανάπλαση του ιστορικού βιομηχανικού ακινήτου των «Κεραμείων Αλλατίνη» στην Πυλαία Θεσσαλονίκης και τη μετατροπή του σε έναν μητροπολιτικό πόλο υπερτοπικού χαρακτήρα, με σημείο αναφοράς έναν «πύργο» ύψους έως 100 μέτρων, όπου θα στεγαστούν εμπορικά καταστήματα και χώροι εστίασης, προωθεί η εταιρεία ΣΤΑΝΤΑ, πρόεδρος της οποίας είναι ο επιχειρηματίας Σταύρος Ανδρεάδης.
Στον πυρήνα του project, προϋπολογισμού περίπου 50 εκατ. ευρώ και με ορίζοντα ολοκλήρωσης την προσεχή πενταετία, βρίσκονται η δημιουργία ενός υπερτοπικής εμβέλειας αστικού πάρκου αναψυχής, η κατασκευή κατοικιών και η ανάδειξη των διατηρητέων κτισμάτων, μακριά από τα στενά όρια της συμβατικής πολεοδόμησης και της ανέγερσης πολυώροφων πολυκατοικιών.
Η καπναποθήκη Μιχαηλίδη
Σε ξενοδοχείο μετατρέπεται ένα ακόμη βιομηχανικό ακίνητο με ιστορία στη Θεσσαλονίκη. Ο λόγος για την καπναποθήκη Σακκά – Μιχαηλίδη, που αναμένεται να λειτουργήσει ως ξενοδοχείο το 2024 από την Brown Hotels. Ο ισραηλινών συμφερόντων όμιλος αναμένεται να δώσει και πάλι ζωή στα δύο κτίρια της καπναποθήκης, μετατρέποντάς τα σε ένα ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων, δυναμικότητας 138 δωματίων και 50 διαμερισμάτων.
Το ενδιαφέρον της ισραηλινών συμφερόντων Brown Hotels να επενδύσει στη Θεσσαλονίκη αποτυπώθηκε για πρώτη φορά το 2018 και αφορούσε το κτίριο όπου στεγαζόταν παλαιότερα το ιστορικό ξενοδοχείο «Βιέννη». Στο χαρτοφυλάκιο του ομίλου βρίσκονται πλέον και τα κτίρια της καπναποθήκης Σακκά – Μιχαηλίδη, στη συμβολή των οδών Δωδεκανήσου και Ναυμαχίας Λήμνου. Με βάση τον σχεδιασμό της εταιρείας, τα κτίρια θα ενωθούν λειτουργικά και θα μετατραπούν σε μικτό συγκρότημα ξενοδοχείου και κατοικιών τύπου «condo hotel», με την υπογραφή του brand «Lighthouse».
Το νεοκλασικό των Ενόπλων Δυνάμεων
Προς τουριστική εκμετάλλευση προορίζεται το νεοκλασικό κτίριο της οδού Ακαδημίας 31 στο κέντρο της Αθήνας, ένα από τα πιο «ισχυρά» χαρτιά που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της η Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠΑΑΠΕΔ). Το ακίνητο έχει συνολική επιφάνεια άνω των 2.500 τ.μ. και παλαιότερα λειτούργησε ως VIP ξενώνας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Για την εκμετάλλευση του συγκεκριμένου ακινήτου, ιδιοκτησίας του Ταμείου Εθνικής Αμυνας έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον ξενοδοχειακοί όμιλοι, δεδομένου ότι το κτίριο ενδείκνυται για την ανάπτυξη μιας boutique μονάδας.