Αν ανήκετε σε εκείνους που επιθυμούν να αποκτήσουν ένα έργο τέχνης που ανήκε στη συλλογή της σταρ του κινηματογράφου Τζίνα Λολομπρίτζιντα θα πρέπει να κάνετε υπομονή έως τον ερχόμενο Δεκέμβριο, καθώς τότε τα ιταλικά δικαστήρια θα αποφανθούν σχετικά με το αν τα 350 αντικείμενα που βρίσκονταν στην κατοχή της είναι νόμιμο να βγουν σε πλειστηριασμό.
Η υπόθεση που έχει πάρει μεγάλη έκταση ιδιαιτέρως στον ιταλικό Τύπο επρόκειτο να εκδικαστεί την περασμένη Τρίτη, αλλά πήρε αναβολή για τις 15 Δεκεμβρίου, λόγω απεργίας των δικηγόρων και είναι ένα από τα πολλά κεφάλαια της συνεχιζόμενης νομικής διαμάχης μεταξύ των κληρονόμων της περιουσίας της ηθοποιού.
Στο επίκεντρο αυτή τη φορά βρίσκεται έμπιστος συνεργάτης της, ο οποίος κατηγορείται ότι επιχείρησε να πωλήσει τα αντικείμενα – μεταξύ των οποίων πίνακες, γλυπτά και κοσμήματα – παρά τη θέληση της ηθοποιού που πέθανε τον Ιανουάριο σε ηλικία 95 ετών, αν και εκείνη του κληροδότησε το 50% της περιουσίας της.
Λάτρις της τέχνης η Τζίνα Λολομπρίτζιντα σπούδασε γλυπτική στη Φλωρεντία και έκανε σειρά ατομικών εκθέσεων, είχε τιμηθεί με το γαλλικό παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής για το καλλιτεχνικό της έργο ενώ είχε εμφανιστεί στο πλευρό των Τζόρτζιο ντε Κίρικο και Σαλβαδόρ Νταλί.
Η μεγάλη συλλογή έργων τέχνης της περιελάμβανε από μπαρόκ πίνακες μέχρι προτομές βουδιστικών θεοτήτων. Πολλά από τα υπάρχοντά της – τα οποία καταγράφονται σε έναν κατάλογο που συντάχθηκε κατά τη διάρκεια καταγραφής της περιουσίας της από τον οίκο δημοπρασιών Colasanti της Ρώμης τον Μάιο του 2020 – εκτιμώνται προς 300.000 ευρώ.
Μεταξύ αυτών βρίσκονται και πίνακες που αποδίδονται στον Αβραάμ Μπρούγκελ αξίας 10.000 ευρώ, φλαμανδού ζωγράφου που δραστηριοποιήθηκε στην Ιταλία (3.000 ευρώ) και ενός καλλιτέχνη της Ναπολιτάνικης Σχολής (8.000 ευρώ).
Ο γιος της Λολομπρίτζιντα ανακάλυψε την επικείμενη δημοπρασία μέσω του ιστότοπου του Colasanti λίγες ημέρες πριν από την έναρξή της και ειδοποίησε την ιταλική αστυνομία, η οποία στη συνέχεια σταμάτησε τη διαδικασία. Εξαίρεση αποτελεί ένα έργο μόνο της Γαλλικής Σχολής με τίτλο «Venere e Amore» που είχε προλάβει να πωληθεί σε κατάστημα με αντίκες στη Γαλλία έναντι 14.000 ευρώ.
Τα έργα της δημοπρασίας, που έχει προς το παρόν ανασταλεί, συμπεριλαμβανομένων περίπου 70 γλυπτών της ίδιας της Λολομπρίτζιντα, φυλάσσονται τώρα από τον οίκο δημοπρασιών, ενώ κάποια άλλα έργα βρίσκονται στις κατοικίες της ηθοποιού στη Ρώμη και την Πιετρασάντα. Οταν λήξει η δικαστική διαμάχη τα έργα θα επιστραφούν στους κληρονόμους, όποιοι κι αν αποδειχθούν ότι είναι.
Σε άλλη δίκη που θα γίνει στις 18 Σεπτεμβρίου το δικαστήριο καλείται να αποφανθεί για το αν ο συνεργάτης της ηθοποιού τη χειραγώγησε ώστε να του αφήσει τη μισή περιουσία της.
Σχεδόν 1 εκατ. για την καρφίτσα του Νταλί
Σχεδόν για ένα εκατ. δολάρια – για την ακρίβεια για 982.800 δολάρια – άλλαξε χέρια μια καρφίτσα που φέρει την υπογραφή του Σαλβαδόρ Νταλί σε δημοπρασία του οίκου Christie’s στη Νέα Υόρκη. Σε σχήμα αστερία, η εντυπωσιακή καρφίτσα, που σχεδιάστηκε περί το 1950 και έχει μήκος περίπου 18 εκ., είναι κατασκευασμένη από διαμάντια, ρουμπίνια, σμαράγδια, πλατίνα και κίτρινο χρυσό.
Ο διάσημος σουρεαλιστής καλλιτέχνης φιλοτέχνησε την καρφίτσα για τη Ρεμπέκα Χάρκνες στην οποία αναφερόταν το τραγούδι «The Last Great American Dynasty» της Τέιλορ Σουίφτ το 2020. Η Χάρκνες – γνωστή για την εκκεντρικότητα και τη φιλανθρωπική της δράση – όταν πέθανε το 1982 είχε απαιτήσει η τέφρα της να τοποθετηθεί σε ένα αγγείο με κοσμήματα του Σαλβαδόρ Νταλί αξίας 250.000 δολαρίων. Το μόνο πρόβλημα ήταν ότι η τεφροδόχος ήταν πολύ μικρή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπόλοιπη σορός της τοποθετήθηκε σε μια σακούλα από μια αλυσίδα παντοπωλείων της Νέας Υόρκης. Η καρφίτσα με τον αστερία είχε πωληθεί και το 1995 σε δημοπρασία προς 170.000 δολάρια.
Ρεκόρ για τον «Μάη» του Γιάννη Τσαρούχη
To ακριβότερο έργο που έχει πωληθεί ως σήμερα σε δημοπρασία με την υπογραφή του Γιάννη Τσαρούχη είναι πλέον ο «Μάης» καθώς η τιμή του στην πρόσφατη δημοπρασία του οίκου Βέργος διαμορφώθηκε στα 475.542 ευρώ.
Η τιμή εκκίνησης του πίνακα που ανήκει στη σειρά με τους 12 μήνες ήταν 200.000 ευρώ. Συνολικά στη βραδιά της περασμένης εβδομάδας στο Ζάππειο άλλαξε χέρια το 76% των έργων που προσφέρονταν και ο τζίρος ξεπέρασε, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, τα 2 εκατ. ευρώ.
Ανάμεσα στα έργα που ξεπέρασαν αισθητά την αρχική τιμή εκτίμησης, ξεχωρίζει το έργο «Χωρίς τίτλο» του Απόστολου Γεωργίου που υπερτριπλασίασε την αρχική τιμή εκτίμησης (πωλήθηκε προς 69.302 ευρώ με αρχική τα 20.000 ευρώ), το έργο «Μεταξύ ουρανού και γης» του Παύλου που κατακυρώθηκε στα 41.126 ευρώ υπερδιπλασιάζοντας την αρχική τιμή εκτίμησης των 18.000 ευρώ, το «Σινιάλο» (1972) του Τάκι που πωλήθηκε προς 120.978 ευρώ με αρχική 80.000 ευρώ και η «Σύνθεση με γυναικείες φιγούρες και άγγελο» και το προσχέδιο που τη συνόδευε του Κωνσταντίνου Παρθένη που πωλήθηκε στα 95.770 ευρώ με αρχική τιμή εκτίμησης 60.000 ευρώ.