«- Καλησπέρα, συγχαρητήρια
– Σας ευχαριστώ, αλλά συγχαρητήρια για τι πράγμα;
– Είμαι ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Βασίλης Κασκαρέλης. Έμαθα ότι θα είστε ο ομόλογος μου.
– Έτσι λένε, αλλά δεν έχει ανακοινωθεί…
– Θα ανακοινωθεί, να είστε σίγουρος».
Κάπως έτσι περιγράφουν άνθρωποι που βρέθηκαν στην αίθουσα του δείπνου με τους εκπροσώπους ξένων κρατών μετά τη νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τη γνωριμία του Βασίλη Κασκαρέλη με το νέο τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν. Πριν ανακοινωθούν τα ονόματα επισήμως και με τον έλληνα διπλωμάτη αφού είχε μιλήσει με τον Ερντογάν, να σηκώνεται και να κατευθύνεται στο τραπέζι του τέως αρχηγού των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών και νυν επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.
Να μπορείς να σηκώσεις το τηλέφωνο
Για τον Κασκαρέλη άλλωστε έχει σημασία πάντα να κάνεις μία κίνηση που θα «σπάσει» τον πάγο. Μία κίνηση που θα σου δώσει την δυνατότητα στη συνέχεια να σηκώσεις το τηλέφωνο.
Πριν τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία και εν μέσω πολεμικής ρητορικής από την πλευρά Ερντογάν, τα σενάρια στην Αθήνα για ένταση επικεντρώνονταν στην περίοδο της υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα μπορούσε να εκληφθεί ως μία περίοδος «αδυναμίας» της ελληνικής πλευράς από την Άγκυρα. Με τα σενάρια για ένα πιθανό «ατύχημα» να προσανατολίζονται σε αυτή.
Το σκηνικό άλλαξε με το παράθυρο ευκαιρίας που δημιούργησε η «διπλωματία των σεισμών». Οι τόνοι χαμήλωσαν εξαιρετικά. Οι υπερπτήσεις και οι παραβιάσεις μηδενίστηκαν, ενώ ο «Θαλασσόλυκος 2023» η μεγαλύτερη αεροναυτική άσκηση της Τουρκίας, που κάποιοι χαρακτήριζαν και «πρόβα πολέμου» ακυρώθηκε.
Κινήσεις καλής θέλησης πολύ μεγαλύτερης σημασίας για την Άγκυρα από όσο αντιλαμβάνονται πολλοί στην Αθήνα.
Ο χώρος που δημιουργήθηκε πρέπει να οικοδομηθεί προειδοποιούν οι διπλωμάτες και παρακολουθούν τους τόνους να ανεβαίνουν εν μέσω προεκλογική περιόδου στην Ελλάδα με ανησυχία.
Διατηρεί τους χαμηλούς τόνους η Άγκυρα
Στο νέο σκηνικό, όπως αυτό διαμορφώνεται, η Άγκυρα στο πλαίσιο των δικών της διπλωματικών σχεδιασμών αναμένεται να διατηρήσει χαμηλούς τόνους με την Ελλάδα το επόμενο διάστημα. Και αναμένεται να φανεί πώς αυτό θα αξιοποιηθεί σε συνδυασμό με τα δείγματα γραφής που θα θελήσει να δώσει η νέα εποχή Ερντογάν.
Η συγκέντρωση μεταναστών στον Έβρο, στο πλαίσιο της βελτίωσης των καιρικών συνθηκών, ωστόσο και η διαχείριση τους από τις δύο πλευρές Ελλάδας και Τουρκία ήταν ένα πρώτο δείγμα διαθέσεων, μπορεί να πει κανείς.
Το τηλεφώνημα
Το τηλεφώνημα του Βασίλη Κασκαρέλη στον Χακάν Φιντάν έγινε το βράδυ της Τρίτης. Αφορμή η καθιερωμένη τηλεφωνική επικοινωνία για τα συγχαρητήρια. Στην ατζέντα το μεταναστευτικό. Με τον Φιντάν να βγαίνει από το πρώτο υπουργικό συμβούλιο μετά τις εκλογές για να μιλήσουν.
Ο Κασκαρέλης όπως έγινε γνωστό ζήτησε τη συνδρομή της Τουρκίας για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών.
Η αντίδραση ήταν άμεση, όπως σημείωναν διπλωματικές πηγές. Και με διάρκεια. Η ενημέρωση, όπως σημειώνουν καλά πληροφορημένες πηγές μεταξύ των δύο πλευρών είναι συνεχής.
Διαφύλαξη του καλού κλίματος
Με διπλωμάτες να επισημαίνουν την ανάγκη να διαφυλαχθεί το καλό κλίμα και να παραδοθεί αλώβητο στην επόμενη εκλεγμένη κυβέρνηση.
Το πώς θα το αξιοποιήσει εκείνη, είναι ένα άλλο ζήτημα.
Μέχρι στιγμής πάντως Κασκαρέλης, Λαλούσης και Στεφανής δείχνουν να συντονίζονται απόλυτα και να στέκονται στο ύψος των περιστάσεων. Για κάποιους ίσως και καλύτερα από ότι αναμενόταν, αποφεύγοντας τις παγίδες της προεκλογικής περιόδου.