Την αύξηση των περιπτώσεων iGAS σε παιδιά ηλικίας κάτω των δέκα ετών σε ορισμένες Ευρωπαϊκές χώρες, από το Σεπτέμβριο του 2022 έως σήμερα, καταγράφουν οι αναφορές των Διεθνών και Ευρωπαϊκών Φορέων Δημόσιας Υγείας (WHO, ECDC), σύμφωνα με την ενημέρωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.
Όπως αναφέρει η ενημέρωση, κατά την ίδια περίοδο, αναφέρθηκαν επίσης αρκετοί θάνατοι από iGAS σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιρλανδία).
Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν προκύπτει εμφάνιση κάποιου νέου στελέχους στρεπτοκόκκου, με τον στρεπτόκοκκο της ομάδας Α να είναι ευαίσθητος στα συνήθη αντιμικροβιακά.
Η πιο συχνή αιτία βακτηριακής φαρυγγίτιδας στα παιδιά
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (GAS) είναι η συνηθέστερη αιτία βακτηριακής φαρυγγίτιδας σε παιδιά σχολικής ηλικίας, με τη συχνότητα της εμφάνισης της φαρυγγίτιδας από GAS να κορυφώνεται κατά τους χειμερινούς μήνες και στις αρχές της άνοιξης.
Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις ο GAS μπορεί να προκαλέσει σοβαρή και απειλητική για τη ζωή λοίμωξη iGAS.
Έκτος θάνατος παιδιού μέσα στο 2023
Στη συνέχεια, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας αναφέρει ότι ενημερώθηκε σήμερα, Δευτέρα από νοσηλευτικό ίδρυμα της χώρας σχετικά με περιστατικό διεισδυτικής στρεπτοκοκκικής νόσου (iGAS) από στρεπτόκοκκο ομάδας Α (Streptococcus pyogenes) σε άρρενα ηλικίας επτά ετών, που κατέληξε στη ΜΕΘ με κλινική εικόνα σηπτικής καταπληξίας.
«Πρόκειται για το έκτο μεμονωμένο περιστατικό θανάτου από iGAS σε παιδί στην Ελλάδα, κατά το έτος 2023» αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΕΟΔΥ, συμπληρώνοντας ότι «στη χώρα μας, οι λοιμώξεις από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α δεν επιτηρούνταν μέσω του συστήματος υποχρεωτικής δήλωσης νοσημάτων».
Πλέον, εστάλη από τον ΕΟΔΥ ενημερωτικό σημείωμα με οδηγίες σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας σχετικά με την αναγκαιότητα να δηλώνονται όλα τα περιστατικά της διεισδυτικής λοίμωξης από στρεπτόκοκκο ομάδας Α.
Παράλληλα, εστάλησαν οδηγίες στις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας σχετικά με τη διαχείριση κρουσμάτων iGAS στο οικιακό και σχολικό περιβάλλον και ενημερώθηκε η επιστημονική κοινότητα.
«Ο ΕΟΔΥ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το ECDC και συμμετέχει ενεργά στο Κοινό Δίκτυο Επιδημιολογικής Επιτήρησης του νοσήματος σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και σε περίπτωση επικαιροποίησης των οδηγιών προς τις Αρχές Δημόσιας Υγείας θα ενημερώσει άμεσα το κοινό και την ιατρική κοινότητα» καταλήγει η ανακοίνωση.