Κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του Κυρίου που παρακολουθεί από την κορυφή, δύο μηχανικοί που εργάζονται ως εθελοντές της UNESCO χρησιμοποιούν μια συσκευή με κάμερες και λέιζερ για να δημιουργήσουν το ψηφιακό αντίγραφο της Εκκλησίας των Αγίων Πάντων.
Το τρισδιάστατο μοντέλο της εκκλησίας, ένα από τα κτήρια της Μονής των Σπηλαίων (εικόνα) στο Κίεβο, είναι μια πολιτιστική παρακαταθήκη σε περίπτωση που το μνημείο καταστραφεί από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας.
Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022, η UNESCO, η πολιτιστική υπηρεσία του ΟΗΕ, έχει καταγράψει καταστροφές σε τουλάχιστον 259 πολιτιστικά και ιστορικά μνημεία, από θρησκευτικούς χώρους μέχρι μουσεία και βιβλιοθήκες. Σε όλη την Ουκρανία, σάκοι με άμμο και σκαλωσιές έχουν τοποθετηθεί γύρω από αγάλματα για προστασία από ενδεχόμενους βομβαρδισμούς.
Στόχος είναι να αποτραπεί ένας νέος γύρος απωλειών, μετά τις καταστροφές που προηγήθηκαν την εποχή της τσαρικής ρωσίας, της επέλασης των Ναζί τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και την κυριαρχία της Σοβιετικής Ένωσης τις επόμενες δεκαετ΄’ιες.
Η Εκκλησία των Αγίων Πάντων, η οποία αποπερατώθηκε το 1968, είναι το πρώτο μνημείο που σκανάρουν ο γάλλος μαθηματικός Εμανουέλ Ντουράντ και ο ουκρανός αρχιτέκτονας Σερχί Ρεβένκο.
Οι δύο εθελοντές χρησιμοποίησαν για την ψηφιακή αποτύπωση το σύστημα Zoller & Fröhlich Imager 5010X, κόστους 70.000 δολαρίων, το οποίο λαμβάνει πανοραμικές φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης και μετρά αποστάσεις με μια δέσμη λέιζερ.
«Αν η εκκλησία βομβαρδιστεί την επόμενη εβδομάδα ή τον επόμενο μήνα θα ήταν φυσικά τρομερή καταστροφή, τουλάχιστον όμως θα έχουμε το ψηφιακό αντίγραφο που θα βοηθούσε πολύ στην ανοικοδόμηση» είπε ο Ντουράντ στο Associated Press.
Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός. Πριν ξεκινήσει το σκανάρισμα της Εκκλησίας των Αγίων Πάντων, ο Ρεβένκο δημιούργησε το τρισδιάστατο αντίγραφο της Βιβλιοθήκης Νέων του Τσερνίχιβ, περίπου 130 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Κιέβου, ένα νεογοτθικό κτήριο που άνοιξε το 1902.
Οι τρισδιάτατες εικόνες δείχνουν την γιγάντια τρύπα που άνοιξε στο κτήριο από ρωσική αεροπορική επίθεση στις 11 Μαρτίου 2022.
Το υλικό αυτό ίσως αποδειχθεί χρήσιμο για τις ιστορικές έρευνες του μέλλοντος, επισήμανε ο Ρεβένκο. «Είναι σημαντικό να διατηρηθούν όλα αυτά επειδή οι Ρώσοι προσπαθούν να καταστρέψουν αυτό που είμαστε και την ταυτότητά μας» είπε.
Οι δύο εθελοντές πιστεύουν ότι για την ώρα είναι είναι ασφαλείς, δεδομένου ότι η Μονή των Σπηλαίων φέρει το μπλε έμβλημα της Συνθήκης της Χάγης του 1954, η οποία παρέχει στο κτήριο καθεστώς προστασίας βάσει της διεθνούς νομοθεσίας.
Όμως το μνημείο που βρίσκεται σε έναν λόφο δίπλα στον Δνείπερο απέχει μόνο λίγα χιλιόμετρα από την ουκρανική προεδρία και άλλα κυβερνητικά κτήρια που θα μπορούσαν να μπουν στο στόχαστρο της Μόσχας, κάτι που σημαίνει ότι το ενδεχόμενο βομβαρδισμού δεν μπορεί να αποκλειστεί.