Σε λίγα χρόνια η Αστυπάλαια θα είναι το πιο αθόρυβο νησί, και τα κύματα του Αιγαίου θα είναι ο μοναδικός θόρυβος, που θα «ενοχλεί» τους τουρίστες. Ο μετασχηματισμός της Αστυπάλαιας σε ένα αειφόρο εξηλεκτρισμένο νησί δείχνει να πατάει σε στέρεο έδαφος, χάρη στις δυναμικές πρωτοβουλίες της τοπικής δημοτικής αρχής, που …κυνήγησε το όνειρο με χίλια μύρια προβλήματα και απροσπέλαστα «αγκάθια» από τα γρανάζια του κρατικού μηχανισμού, όπως μας ανέφερε ο δημαρχος της Αστυπάλαιας Νίκος Κομηνέας, κατά την παρουσίαση της VW που έχει την εποπτεία του συγκεκριμένου πρότζεκτ, στο νησί των 36.000 τουριστών που την επισκέπτονται.

Ένα πρότζεκτ που έχει τραβήξει το  παγκόσμιο ενδιαφέρον, με ποσοστά που φέρνουν χαμόγελα σε όσους έβλεπαν την ηλεκτροκίνηση με «καχυποψία» . Το  «εξηλεκτρισμένο» νησί δεν δίνει λύσεις μόνο στους επισκέπτες και τους χιλιάδες τουρίστες που έχουν τη δυνατότητα να κινηθούν με ένα ηλεκτρικό VW – στο πλαίσιο του astyGO eCars που περιλαμβάνει οκτώ Volkswagen ID.3, έξι  ηλεκτρικά σκούτερ MÓ 125 και 6 ηλεκτρικά ποδήλατα Ducati Scrambler – αλλά έχει μεταλλάξει ευχάριστα και τη φιλοσοφία των κατοίκων που εκμεταλλευόμενοι τα προνόμια μπόνους για την αγορά ενός ηλεκτρικού, ένα σημαντικό τμήμα των κατοίκων έχει επιλέξει ένα ηλεκτρικό της γερμανικής φίρμας για τις μετακινήσεις του.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης, γνωρίσαμε από κοντά τις δυνατότητες που προσφερει και η νέα υπηρεσία ASTYBUS ridesharing, τον ρόλο των οποίων τον έχουν τα νέα βαν μεταφοράς επιβατών, τα ID.Buzz. Συνολικά στο νησί χρησιμοποιούνται 84 ηλεκτρικά οχήματα, από τα οποία τα 51 είναι ιδιωτών και τα υπόλοιπα κοινής ωφέλειας. Ακόμη και το περιπολικό του νησιού είναι ηλεκτρικό  (ένα VW ID.4) όπως και το ασθενοφόρο που έχει μόνο ηλεκτροκινητήρα. (e-Crafter). Το ASTYBUS λειτουργεί όλο το χρόνο και συνδέει πολλά περισσότερα σημεία στο νησί. Με αυτόν τον τρόπο οι ανάγκες μετακίνησης στο νησί, μπορούν να πραγματοποιηθούν με εύκολο και απλό τρόπο μέσω της πρωτοποριακής εφαρμογής «astyMOVE» ενσωματώνοντας με καινοτόμο τρόπο όλες τις υπηρεσίες στο smartphone του επισκέπτη και του μόνιμου κατοίκου της.

Ενδεικτικά, μόνο μέσα σε 12 μήνες οι πελάτες των ηλεκτρικών του πρότζεκτ της VW έχουν διανύσει 200.000 χιλιόμετρα ενώ εξίσου σημαντικό ότι η  υπηρεσία ridesharing ASTYBUS αντικατέστησε την παραδοσιακή λεωφορειακή γραμμή.. Παράλληλα, οι επισκέπτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν – μεσω εφαρμογής να κάνουν κράτηση – τα ηλεκτρικά σκούτερ από τη SEAT MÓ και ηλεκτρικά ποδήλατα από τη Ducati.

Παράλληλα, η ηλεκτρική ενέργεια θα παράγεται από ανανεώσιμες πηγές, και όχι από τη μονάδα παραγωγής ρεύματος του νησιού που καίει πετρέλαιο ενώ ήδη υπάρχει μικρές αλλά ωφέλιμες για το περιβάλλον ηλιακές μονάδες που τροφοδοτούν, μεταξύ άλλων, τον σημερινό ηλεκτρικό  στόλο. Υπολογίζεται ότι έως το 2026, το ενεργειακό σύστημα πρόκειται να επεκταθεί περαιτέρω στο τελικό στάδιο για να καλύπτει το 80% της συνολικής ενεργειακής ζήτησης.