Στην αντεπίθεση ετοιμάζεται να περάσει η Μόσχα ενάμισι περίπου χρόνο μετά την επιβολή κυρώσεων από τη Δύση, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, που είχαν ως αποτέλεσμα να «παγώσουν» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Όπως αναφέρουν οι Financial Times, την προηγούμενη εβδομάδα το Κρεμλίνο πέρασε νομοθεσία που επιτρέπει την οικειοποίηση δυτικών περιουσιακών στοιχείων σε εξευτελιστικές τιμές, εξετάζοντας ακόμα και την πλήρη εθνικοποίηση δυτικών ομίλων που εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στη χώρα.
Πηγές που επικαλείται το βρετανικό έντυπο σημειώνουν ότι το οικονομικό επιτελείο του Βλαντίμιρ Πούτιν επιδιώκει η απειλή της εθνικοποίησης να αποτελέσει μέρος μιας προσέγγισης «καρότου και μαστιγίου» που θα έχει ως στόχο να τιμωρήσει τις δυτικές χώρες που κατάσχουν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, ενώ θα ανταμείψει εκείνες που παίζουν με τους κανόνες του Κρεμλίνου.
Το διάταγμα, το οποίο είδαν οι Financial Times, θα έδινε στο ρωσικό κράτος δικαιώματα προτεραιότητας για την αγορά οποιουδήποτε δυτικού περιουσιακού στοιχείου προς πώληση με «σημαντική έκπτωση», ώστε να μπορούν να πωληθούν με κέρδος. Μάλιστα οι εταιρείες στις οποίες περνούν τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία πρέπει να είναι 100% ρωσικής ιδιοκτησίας, με αποκλεισμό όλων των ξένων μετόχων.
Θα μπει η Μόσχα σε λίστα της Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης;
Παράλληλα, η Μόσχα εντείνει τις επαφές με χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία, το Μεξικό και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, προκειμένου να διευκρινίσει τις αρνητικές συνέπειες που θα επιφέρει στους εμπορικούς της δεσμούς ενδεχόμενη επιβολή περισσότερων περιορισμών αυτόν τον μήνα από την Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης.
Η ομάδα αυτή, που εδρεύει στο Παρίσι, αποτελεί έναν διακυβερνητικό οργανισμό που θέτει πρότυπα για την καταπολέμηση του βρώμικου χρήματος. Τον Φεβρουάριο ανέστειλε τη συμμετοχή της Ρωσίας, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, με το Κίεβο να προσπαθεί τώρα να προσθέσει τη Ρωσία στη «μαύρη» ή την «γκρίζα» λίστα κρατών.
Σε περίπτωση που η Ρωσία ενταχθεί στη «μαύρη» λίστα, θα τοποθετηθεί μαζί με τη Βόρεια Κορέα, το Ιράν και τη Μιανμάρ. Τα κράτη μέλη της Ομάδας και οι τράπεζες, οι επενδυτικοί οίκοι και οι εταιρείες επεξεργασίας πληρωμών θα πρέπει να λαμβάνουν ενισχυμένη δέουσα επιμέλεια και, στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, ακόμα και αντίμετρα για την προστασία του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Άλλες 23 χώρες περιλαμβάνονται στον «γκρίζο κατάλογο», μεταξύ των οποίων η Τουρκία, η Νότια Αφρική, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ιορδανία. Μια έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το 2021 διαπίστωσε ότι αυτή η ποινή, η οποία περιλαμβάνει απαιτήσεις στενότερης παρακολούθησης, οδηγεί σε «μεγάλη και στατιστικά σημαντική μείωση των εισροών κεφαλαίων».
Πηγή: ΟΤ