Η απόγνωση και η αγωνία είναι αποτυπωμένες στα λόγια των προσφύγων που επέβαιναν στο μοιραίο σκάφος που βυθίστηκε ανοιχτά της Πύλου, παρασύροντας στον θάνατο τουλάχιστον 78 ανθρώπους.
Κόβουν την ανάσα τα ηχητικά ντοκουμέντα που φέρνει στο φως το MEGA, λίγα λεπτά πριν από το πολύνεκρο ναυάγιο. Στις συνομιλίες της ακτιβίστριας Ναουάλ Σούφι, που ήταν η πρώτη που επικοινώνησε με τους πρόσφυγες και έχει ήδη κάνει μια αναλυτική ανάρτηση δίνοντας μια εικόνα για τις βασανιστικές ώρες, αποτυπώνεται ο φόβος των επιβατών του σκάφους.
01.25 – 01.52 Ξημερώματα Τετάρτης
Ακτιβίστρια: Όλα θα πάνε καλά, μην πηγαίνετε ούτε αριστερά ούτε δεξιά, περιμένετε εκεί μέχρι να έρθει βοήθεια.
Επιβάτης: Δε θέλουμε να τουμπάρει το πλοίο.
Ακτιβίστρια: Θα έρθει το καράβι να σας φέρει νερό, αλλά προσέξτε εάν πάτε όλοι προς ένα μέρος, το καράβι θα τουμπάρει.
Σε δεύτερο ηχητικό ντοκουμέντο ένας από τους πρόσφυγες λέει στην ακτιβίστρια ότι κάποιος συνεπιβάτης στο δρομολόγιο του θανάτου, κάνει λόγο για νεκρούς.
Πρόσφυγας: Ένας άνθρωπος από το καράβι μου, λέει ότι 6 άτομα έχουν πεθάνει.
Ακτιβίστρια: Οι 6 άνθρωποι είναι ηλικιωμένοι ή βρέφη;
Πρόσφυγας: Δεν ξέρω.
Ακτιβίστρια: Εντάξει. Θεέ μου. Άσε με να μιλήσω με τον κυβερνήτη. Θα πρέπει να ηρεμήσουν, να μην αναπτύσσουν ταχύτητα γιατί το καράβι θα ντελαπάρει. Από εσένα θέλω το εξής, να με ενημερώνετε τι γίνεται. Να μου στέλνεις μήνυμα ή να με παίρνεις τηλέφωνο.
Κατά τη διάρκεια της ίδιας επικοινωνίας, η γυναίκα τούς δίνει οδηγίες.
Ακτιβίστρια: Ένας ή δύο ή τρεις μόνο θα παίρνουν το νερό ή τα σωσίβια και όλοι οι υπόλοιποι θα παραμείνετε στις θέσεις σας. Με κατάλαβες; Είμαι σίγουρη ότι θα σας εντοπίσουν και θα σας σώσουν. Κάντε υπομονή αυτό δε θα γίνει άμεσα, αλλά θα έρθουν.
Εκατόμβη νεκρών – Λιγοστεύουν οι ελπίδες για επιζώντες
Η εκατόμβη νεκρών στη Μεσόγειο συγκλονίζει. Όσο περνούν οι ώρες, οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων λιγοστεύουν.
Ο αριθμός των διασωθέντων από το αλιευτικό έχει δυστυχώς «παγώσει» στους 104. 78 σοροί έχουν ανασυρθεί από τα παγωμένα νερά της Μεσογείου. Ανάμεσά τους και μία γυναίκα.
Οι σοροί των άτυχων μεταναστών μεταφέρθηκαν από το λιμάνι της Καλαμάτας στο νεκροτομείο της Αθήνας για να ακολουθήσει η επώδυνη διαδικασία αναγνώρισης των θυμάτων.
«Να αποτίσουμε φόρος τιμής στους νεκρούς, στην ανθρώπινη τραγωδία και να υποκλιθούμε στον ανθρώπινο πόνο. Ευχόμαστε να βρεθούν και οι υπόλοιποι που αγνοούνται», είπε ο υπουργός δικαιοσύνης, Φίλιππος Σπυρόπουλος.
Ψάχνουν συγγενείς τους
Και στο λιμάνι της Καλαμάτας συνεχίζεται η αγωνιώδης προσπάθεια συγγενών, φίλων να βρουν σημάδια ζωής των δικών τους ανθρώπων.
Ο Μανόλης Μακαρής, γιατρός του νοσοκομείου Καλαμάτας, από χθες δέχεται συνεχώς μηνύματα στο κινητό του από συγγενείς αγνοούμενων. Ψάχνουν παιδιά, συζύγους, αδέλφια.
«Είναι πάρα πολλά τα μηνύματα, με παίρνουν τηλέφωνα με φωτογραφίες των παιδιών τους. Ναι, ήταν και παιδιά μέσα».
Όσοι επέζησαν, περιέγραψαν τις απάνθρωπες συνθήκες που έζησαν στο ταξίδι θανάτου, χωρίς νερό και φαγητό.
Για το πολύνεκρο ναυάγιο παρενέβη ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, αναθέτοντας την εποπτεία όλων των ανακριτικών ερευνών στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γιώργο Οικονόμου.