Στους σημαντικότερους στόχους του σε περίπτωση νίκης στις εκλογές της 25ης Ιουνίου που είναι η ανάκτηση της πολυπόθητης επενδυτικής θέσης της Ελλάδας αλλά και στην αναβάθμιση του ΕΣΥ, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο Reuters.
«Ο πρώτος μας στόχος, φυσικά, είναι να αποκτήσουμε επενδυτικό βαθμό. Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που είναι απολύτως εφικτό μέσα στους πρώτους μήνες μετά τις εκλογές», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Reuters καθώς βρισκόταν στο πλοίο της γραμμής για Σαλαμίνα.
Το Reuters υπενθυμίζει ότι τα ελληνικά ομόλογα έχασαν την αξιολόγηση – που συνεπάγεται με πολύ χαμηλό κίνδυνο χρεοκοπίας – το 2010, ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της κρίσης χρέους της Ελλάδας, αναγκάζοντάς την χώρα να υπογράψει τρία προγράμματα διάσωσης έως το 2018. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι μόνο μια σταθερή κυβέρνηση μπορεί να εφαρμόσει αναγκαίες αλλά αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που θα συνεχίσουν την πρόοδο της χώρας, σχολιάζει το δημοσίευμα.
Από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης της ΝΔ είναι και η αναβάθμιση του ΕΣΥ. «Αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα και ελπίζω ότι, μετά τη λήξη της δεύτερης θητείας μας, οι Έλληνες θα ζήσουν μία εντελώς διαφορετική εθνική υπηρεσία υγείας», σημειώνει ο πρόεδρος της ΝΔ.
Παράλληλα, όπως επισημαίνει θα υπάρξει και επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών και τη σύσταση ενός «υπουργείου οικογένειας» για την αντιμετώπιση της πτώσης του ποσοστού γεννήσεων της χώρας που θα μπορούσε να απειλήσει το συνταξιοδοτικό της σύστημα.
Μείωση των ανισοτήτων
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστηρίζει επίσης, ότι η κυβέρνησή του «έθεσε τα θεμέλια για μια βιώσιμη ανάπτυξη». Εάν επανεκλεγεί, λέει ότι το υπουργικό του συμβούλιο, ενισχυμένο από περισσότερες γυναίκες, θα ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο στις μεταρρυθμίσεις, αλλά και θα βελτιώσει το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων και θα μειώσει την ανισότητα.
«Θέλουμε έναν διαφορετικό τύπο ανάπτυξης, μια ανάπτυξη που να επικεντρώνεται στα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα αλλά και να μειώνει την ανισότητα», είπε.
Πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει ετησίως το πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ. Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής – που παρατηρείται περίπου στο ένα πέμπτο της οικονομίας – θα βοηθούσε επίσης την Ελλάδα να πετύχει τους στόχους της και να απελευθερώσει πόρους για κοινωνικές πολιτικές, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση σε αυτό το θέμα γιατί προσθέτει δημοσιονομική δύναμη στον προϋπολογισμό μας», καταλήγει.