Από τη φύση του, το Βόρειο Αιγαίο ως περιφέρεια που αποτελείται από μια τριεδρική (Λέσβο), μια διεδρική (Χίο) και μια μονοεδρική (Σάμο) εκλογική περιφέρεια, κατανέμει τις έδρες του αποκλειστικά με βάση την επίδοση των κομμάτων σε κάθε περιοχή. Ως εκ τούτου, εφόσον διατηρηθεί η ίδια σειρά των κομμάτων σε κάθε εκλογική περιφέρεια, δεν αναμένεται να υπάρξει μεταβολή στην κατανομή των εδρών.
Ωστόσο, σε δύο περιοχές μπορούν να επέλθουν – υπό συνθήκες – ανατροπές στην κατανομή των εδρών: στη Λέσβο, όπου μένει ανοιχτός ο αγώνας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ για τη δεύτερη και την τρίτη θέση, και στη Χίο, μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαιη θεωρείται η εκλογή ενός βουλευτή σε κάθε εκλογική περιφέρεια για τη Νέα Δημοκρατία.
ΛΕΣΒΟΣ
Δύο στους τρεις κερδίζουν
Ο αγώνας στη Λέσβο για τη δεύτερη και τρίτη θέση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ με έπαθλο τις δύο από τις έδρες του νομού αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Την 21η Μαΐου, ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε 15,9%, το ΠΑΣΟΚ 14,5% και το ΚΚΕ 13%, αφήνοντας ανοικτούς λογαριασμούς για την προσεχή εκλογική αναμέτρηση. Ο Χαράλαμπος Αθανασίου της ΝΔ θα είναι στην επόμενη Βουλή, με τον Γιάννη Μπουρνού του ΣΥΡΙΖΑ και τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη του ΠΑΣΟΚ να επιδιώκουν να διατηρήσουν το προβάδισμά τους έναντι της Μαρίας Κομνηνάκα του ΚΚΕ.
ΧΙΟΣ
Ανοικτή η δεύτερη θέση
Στη Χίο, η Νέα Δημοκρατία πέτυχε μια από τις καλύτερες πανελλαδικές επιδόσεις με 46,1%, με το ΠΑΣΟΚ να αναδεικνύεται δεύτερο κόμμα με 19,3% ξεπερνώντας τον ΣΥΡΙΖΑ κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες. Ο ΣΥΡΙΖΑ στις προσεχείς εκλογές έχει ανηφορικό δρόμο, αν θέλει να επανακτήσει τη δεύτερη έδρα και να εκλέξει τον Ανδρέα Μιχαηλίδη βουλευτή. Αντιθέτως, ο Νότης Μηταράκης ετοιμάζεται για άλλη μια κοινοβουλευτική θητεία, μαζί με τον υποψήφιο με τη ΝΔ το 2019 Σταύρο Μιχαηλίδη, ο οποίος εντάχθηκε στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ και κατέκτησε με σχετική άνεση την πρώτη θέση.
ΣΑΜΟΣ
Αγώνας για έναν
Η μονοεδρική εκλογική περιφέρεια της Σάμου θα έχει εκ νέου γαλάζιο βουλευτή, με τον Χριστόδουλο Στεφανάδη να ετοιμάζεται για άλλη μια θητεία. Ενδιαφέρων, για λόγους εντυπώσεων και όχι ουσίας, είναι ο αγώνας για τη δεύτερη θέση, με το ΚΚΕ να επιδιώκει να εκτοπίσει τον ΣΥΡΙΖΑ από αυτή, εκμεταλλευόμενο την καλύτερη πανελλαδική του επίδοση, ιδίως στην Ικαρία που αναδείχθηκε πρώτο κόμμα.