Κατασκοπευτικό λογισμικό εντοπίστηκε σε τηλέφωνα της βελγικής αστυνομίας και δικαστών, μεταξύ των οποίων και στο τηλέφωνο του δικαστή Μισέλ Κλεζ, ο οποίος έχει αναλάβει την υπόθεση Qatargate, και ήταν αυτός που έβαλε την Εύα Καϊλή στην φυλακή.
Όπως αναφέρει η γαλλόφωνη εφημερίδα LeSoir, η βελγική αστυνομία και οι δικαστές ενημερώθηκαν ότι το τηλέφωνό τους έδειξε ίχνη spyware.
Άγνωστος ο αριθμός των τηλεφώνων που μολύνθηκαν
«Έπειτα από υποψίες για κατασκοπεία, πολλές συσκευές ανατέθηκαν σε ομοσπονδιακούς αστυνομικούς της Μονάδας Εγκλήματος Υπολογιστών (FCCU), οι οποίοι ειδικεύονται σε περίπλοκες μορφές εγκλήματος στον κυβερνοχώρο. Τα τηλέφωνα εισαγγελέων, δικαστών-ανακριτών, αστυνομικών, ακόμη και του προσωπικού του δικαστικού συστήματος έχουν υποβληθεί σε εκτενή και επανειλημμένη ανάλυση.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι αναλύσεις υποδηλώνουν μόλυνση των τηλεφώνων από spyware, σύμφωνα με τα στοιχεία που μεταδίδονται στους ενδιαφερόμενους. Η συσκευή του ανακριτή Μισέλ Κλεζ είναι ένα από τα τηλέφωνα που βρέθηκαν θετικά», μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο RTBF, το οποίο έχει διασταυρώσει αυτές τις πληροφορίες με πολλές πηγές τους τελευταίους μήνες. Το RTBF διευκρινίζει ότι δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των τηλεφωνικών τερματικών που επηρεάζονται.
Προς το παρόν, η ομοσπονδιακή αστυνομία δεν επιθυμεί να σχολιάσει «δεδομένης της ευαισθησίας του φακέλου» και παραπέμπει στην ομοσπονδιακή εισαγγελία για επικοινωνία. Η ομοσπονδιακή εισαγγελία αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει.
Ποιος είναι ο δικαστής Mισέλ Κλεζ
«Πρέπει να βουτήξει κανείς στις μηχανές αναζήτησης για να ξετρυπώσει το άλλο πρόσωπο αυτού του κορυφαίου δικαστή που μοιάζει με ήρεμη δύναμη. Βρίσκουμε στη συνέχεια αυτόν που είναι πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες του Βελγίου και όχι μόνο, τον κυνηγό των διεφθαρμένων και όσων δωροδοκούνται, των θιασωτών κάθε είδους ατασθαλίας, όσων είναι συλλέκτες βρώμικου χρήματος, ο οποίος μπορεί να έφτασε στο απόγειο της καριέρας του με το σκάνδαλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μετρητά από ολόκληρες βαλίτσες, το Κατάρ στον χορό: είναι μια καλή αρχή για ένα επόμενο βιβλίο» σχολιάζει πριν μήνες η Soir για τον «Σερίφη» ανακριτή όπως τον αποκαλούν στις Βρυξέλλες.
Ως κατευθυντήριες αρχές του αναφέρει ανθρωπιστικές αξίες της Γαλλικής Επανάστασης. Για εκείνον, το οικονομικό έγκλημα έχει καταστρέψει θεμελιώδεις πτυχές της κοινωνίας. «Το οικονομικό έγκλημα είναι ο καρκίνος της δημοκρατίας», έγραψε σε ένα από τα βιβλία του, το «LeForain» («Ο θεατρίνος»).
«Φανταστείτε το εξής: είμαστε σε πόλεμο με καταπέλτες και οι αντίπαλοί μας είναι εγκληματίες που τρέχουν με 200 χιλιόμετρα την ώρα. Πώς μπορούμε να κερδίσουμε; Χωρίς αναχαίτιση, στην οποία συμπεριλαμβάνεται η χρήση της τεχνολογίας, είναι αδύνατο να κερδηθεί η μάχη», είχε δηλώσει ο Κλεζ. Δεν διστάζει να τα βάζει με πολιτικούς.
«Βρισκόμαστε σε μια διεφθαρμένη χώρα. Είτε οι πολιτικοί δεν καταλαβαίνουν, είτε οι ίδιοι είναι διεφθαρμένοι», είχε πει σε συνέντευξή του στις αρχές του 2022 προκαλώντας δημόσια αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρο, ο οποίος τον κάλεσε να το αποδείξει.
Ειδικός σε θέματα οικονομικών δοσοληψιών και κυρίως στη διερεύνηση οικονομικών εγκλημάτων, ο Μισέλ Κλεζ είναι πεπεισμένος ότι έχει αποδείξει την αξία του όλα αυτά τα χρόνια. Πριν γίνει δικαστικός ήταν δικηγόρος επί 20 χρόνια.
Υπέρμαχος των υποκλοπών για το… καλό
Ο ίδιος άνθρωπος, σύμφωνα με την La Republica, έχει εκφράσει πολλές φορές στο παρελθόν την δυσαρέσκειά του, σε σχέση με τα ελλιπή μέσα αντιμετώπισης του εγκλήματος. «Φανταστείτε: βρισκόμαστε σε πόλεμο με καταπέλτες και οι αντίπαλοί μας είναι εγκληματίες που τρέχουν με 200 km/h. Πώς μπορούμε να κερδίσουμε; Χωρίς υποκλοπές, συμπεριλαμβανομένων των υπολογιστών, είναι αδύνατο να κερδίσουμε τη μάχη» έχει δηλώσει.
Σε άλλη συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι RTL, ερωτηθείς σχετικά με τα τεχνικά μέσα καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, τις παρακολουθήσεις, τις υποκλοπές και την αποτρεπτική τους δυνατότητα, είχε απαντήσει:
«Έχουμε υπολογιστές, αλλά το πρόβλημα δεν είναι να χρησιμοποιούμε υπολογιστή ή γραφομηχανή, αλλά να μπούμε στην πραγματικότητα όπως στο Sky ECC. Εκεί σταθήκαμε εξαιρετικά τυχερού. Αυτοί όμως είναι μια εξαίρεση. Στην πραγματικότητα, όλα τα υπολογιστικά μας συστήματα και όλα τα συστήματα επικοινωνίας μας είναι εντελώς χακαρισμένα, όπως όλοι γνωρίζουμε».