Η βρετανική The Guardian αναφέρει πως οι θάνατοι έως και «500 ανθρώπων που πνίγηκαν από τη βύθιση ενός υπεφορτωμένου αλιευτικού σκάφους, ανοιχτά της νότιας Ελλάδας, έριξαν για άλλη μια φορά τα φώτα της δημοσιότητας στη πιο θανατηφόρα μεταναστευτική οδό στον κόσμο – και στην αποτυχία της Ευρώπης να αντιμετωπίσει μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της».
Όπως τονίζει συνέχεια, «τα κράτη της νότιας «πρώτης γραμμής» έχουν από καιρό επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος» ενώ «τα πλουσιότερα βόρεια κράτη «προορισμού» συχνά διστάζουν να μοιραστούν το βάρος. Και οι σκληροπυρηνικοί της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης (όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία) έχουν αρνηθεί να δεχθούν τέτοιους πρόσφυγες».
«Πολλοί επικριτές, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι έχει σημειωθεί μικρή πραγματική πρόοδος στη δημιουργία ασφαλών και νόμιμων οδών για τους αιτούντες άσυλο προς την Ευρώπη, δίνοντας πρόσφατα υπερβολική έμφαση στον περιορισμό των αιτήσεων ασύλου και στην ποινικoπoίηση ύποπτων δραστηριοτήτων (SAR)» προσθέτει το βρετανικό δημοσίευμα.
H Euractiv έχει τίτλο «αυξάνεται η οργή κατά της ΕΕ μετά το ναυάγιο των μεταναστών στα ανοιχτά των ελληνικών ακτών».
Αναφέρει πως «αναλυτές εκτιμούν ότι το μεταναστευτικό θα αναδειχθεί ξανά στην προεκλογική συζήτηση [στην Ελλάδα]. Ωστόσο, δεν θα μπορούσαν να ειπωθούν πολλά, δεδομένου ότι η λύση βρίσκεται στα χέρια των Βρυξελλών».
H βρετανική express με τίτλο «Το ναυάγιο μεταναστών στην Ελλάδα πυροδοτεί οργή ενάντια στις «επαίσχυντες» αποτυχίες της ΕΕ» γράφει πως «ένα αλιευτικό σκάφος με στριμωγμένους μετανάστες στην κουπαστή, που προσπαθούσε να φτάσουν στην Ευρώπη, ανατράπηκε και βυθίστηκε την Τετάρτη (14 Ιουνίου) στα ανοικτά των ακτών της Ελλάδας, πυροδοτώντας οργή κατά της ΕΕ και των αποτυχημένων μεταναστευτικών πολιτικών της».
Χαστούκι σε ΕΕ από Γκουτέρες
Με παρέμβασή του, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε τη Πέμπτη από την ΕΕ να συμφωνήσει σε μια «αποτελεσματική» μεταναστευτική πολιτική μετά το ναυάγιο.
«Ας είμαστε ξεκάθαροι, αυτό δεν είναι ελληνικό πρόβλημα. Αυτό είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα», είπε ο Γκουτέρες για τη τραγωδία.
Ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, σε συνέντευξη Τύπου, δήλωσε ότι ήταν πολύ σοκαρισμένος από το γεγονός και θεώρησε ότι ήρθε η ώρα να αναγνωρίσουμε ότι η μετανάστευση «είναι αναπόφευκτη».
«Ο κόσμος χρειάζεται μετανάστευση, αλλά η μετανάστευση πρέπει να γίνει με τακτικό τρόπο. Εάν οι χώρες δεν δεσμευτούν να δημιουργήσουν τις συνθήκες για ομαλή και τακτική μετανάστευση, οι μετανάστες θα βρεθούν στα χέρια των διακινητών και οι συνέπειες θα είναι τόσο τραγικές όσο αυτές που είδαμε χθες», επέμεινε.
ΔΟΜ: Χρειάζεται συνολική δράση
«Είμαστε μάρτυρες μιας από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στη Μεσόγειο και οι αριθμοί που ανακοινώθηκαν από τις αρχές είναι καταστροφικοί», δήλωσε ο Τζιανλούκα Ρόκο, επικεφαλής του ελληνικού τμήματος του ΔΟΜ, της υπηρεσίας μετανάστευσης του ΟΗΕ.
«Αυτή η κατάσταση ενισχύει την επείγουσα ανάγκη για συγκεκριμένη, συνολική δράση από τα κράτη για να σωθούν ζωές στη θάλασσα και να μειωθούν τα επικίνδυνα ταξίδια επεκτείνοντας ασφαλείς και τακτικές διαδρομές προς τη μετανάστευση», είπε ο Ρόκο.
«Η Ευρώπη έχει ευθύνες για τις διαδρομές»
Την κριτική της στην Ευρώπη άσκησε και η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης, μια διεθνής οργάνωση που ανταποκρίνεται στις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο, συμβάλλοντας στην αποκατάσταση των ανθρώπων που έχουν πληγεί από συγκρούσεις και καταστροφές.
«Η αποτυχία της ΕΕ να επεκτείνει επαρκώς τις υπάρχουσες και να δημιουργήσει πιο ασφαλείς οδούς κλείνει αποτελεσματικά την πόρτα σε άτομα που αναζητούν προστασία – αφήνοντας πολλούς εγκλωβισμένους σε χώρες όπου δεν είναι ασφαλείς και θέτοντας τους σε κίνδυνο φτώχειας, κατάχρησης και εκμετάλλευσης» αναφέρει η Ευτυχία Γεωργιάδη, υπεύθυνη του της οργάνωσης στην Ελλάδα.
«Αυτό το τρομακτικό ναυάγιο πρέπει να είναι μια έκκληση για δράση. Οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει επειγόντως να επεκτείνουν τις ασφαλείς διαδρομές, ώστε οι άνθρωποι να μην αναγκάζονται σε αυτά τα θανατηφόρα ταξίδια. Πρέπει να δείξουν πολύ μεγαλύτερο βαθμό προθυμίας να μοιραστούν την ευθύνη με χώρες πρώτης άφιξης όπως η Ελλάδα και η Ιταλία από ό,τι είδαμε στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις για το Νέο Σύμφωνο».