Ρέματα πλημμύρισαν, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν, δρόμοι θυμίζουν ποτάμια, ενώ πλημμύρισαν αυλές σπιτιών και επιχειρήσεις. Εικόνες χάους από την κακοκαιρία που έπληξε από τα ξημερώματα πολλές περιοχές της Θεσσαλονίκης.
Η Πυροσβεστική έχει δεχθεί εκατοντάδες κλήσεις για άντληση υδάτων, ενώ οι κάτοικοι της περιοχής λένε ότι ο όγκος του νερού που έπεσε ήταν πολύ μεγάλος και ότι τέτοια νεροποντή είχαν να δουν πολλά χρόνια.
Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Παναγιώτη Γιαννόπουλο κατά μέσο όρο τον Ιούνιο στη Θεσσαλονίκη πέφτουν 30 χιλιοστά βροχής και μέσα σε λίγες ώρες σήμερα έπεσαν από 60 έως 80 χιλιοστά, δηλαδή δύο φορές το νερό όλου του Ιουνίου σε λίγες ώρες.
Η έντονη βροχόπτωση προκάλεσε σοβαρά προβλήματα και σε περιοχές του δήμου Θέρμης.
Τα μεγαλύτερα από αυτά εντοπίζονται στα Βασιλικά, τη Σουρωτή, τη Θέρμη και ειδικότερα στην περιοχή της επέκτασης και του Φράγματος.
Συγκεκριμένα, στην περιοχή του Φράγματος το πρόβλημα δημιουργήθηκε από τον τεράστιο όγκο νερού, που υπερέβη το επίπεδο της υπερχείλισης και ξεχύθηκε παρασύροντας τη γέφυρα Παλαιμάχων και άλλες δύο γέφυρες στην περιοχή του αναψυκτήριου. Η περιοχή αποκλείστηκε έως ότου υποχωρήσει η στάθμη των νερών.
Στα Βασιλικά προβλήματα προκλήθηκαν από την υπερχείλιση ρέματος με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημίες σε σπίτια, σε δρόμους του οικισμού, σε θερμοκήπια και καλλιέργειες. Μικρότερης κλίμακας ήταν οι ζημίες στην Σουρωτή. Η Πολιτική Προστασία του δήμου Θέρμης χρειάστηκε να παρέμβει σε δύο περιπτώσεις στην περιοχή της Καρδίας και του Σχολαρίου για να απομακρύνει επικίνδυνα δέντρα.
Συνεργεία του δήμου με επικεφαλής τον Δήμαρχο Θεόδωρο Παπαδόπουλο και τους αντιδημάρχους Πολιτικής Προστασίας Κωνσταντίνο Κουγιουμτζίδη, Τεχνικών Υπηρεσιών Σπύρο Γαντά και Αυτεπιστασίας Βασίλη Μουστάκα, βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στα σημεία στα οποία παρουσιάστηκαν τα σοβαρότερα προβλήματα και προχώρησαν σε παρεμβάσεις ώστε να περιοριστούν οι ζημίες από τα ορμητικά νερά σε σπίτια και καλλιέργειες, ενώ αποκλείστηκαν δρόμοι και διαβάσεις που κρίθηκαν επικίνδυνες. Για το σκοπό αυτό επιστρατεύτηκαν τρία μηχανήματα τύπου JCB, ένας φορτωτής καθώς και μηχανήματα ιδιωτών, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις χρειάστηκε η συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που προχώρησε σε απάντληση υδάτων.
Μάλιστα οι αντιδήμαρχοι κ. Κουγιουμτζίδης και Γάντας βοήθησαν στον απεγκλωβισμό οδηγού, το αυτοκίνητο της οποίας ακινητοποιήθηκε από τα ορμητικά νερά σε μια ιρλανδική διάβαση στην περιοχή του Φράγματος, στο δρόμο που συνδέει τη Θέρμη με το Τριάδι και ρυμούλκησαν το αυτοκίνητο.
«Μέσα σε λίγες ώρες έπεσαν μεγάλες ποσότητες νερού προκαλώντας ζημίες, κυρίως στην περιοχή των Βασιλικών και στο Φράγμα. Εμείς από την πρώτη στιγμή βρισκόμαστε σε όλα τα σημεία στα οποία παρουσιάστηκαν προβλήματα για να τα αντιμετωπίσουμε, αλλά και για να αποκλείσουμε επικίνδυνες διαβάσεις, ώστε να μην κινδυνεύσει κάποιος πολίτης», δήλωσε ο δήμαρχος Θέρμης, ευχαριστώντας εργαζόμενους του δήμου, εθελοντές και ιδιώτες που βοήθησαν.
Βροχή τα αιτήματα για κήρυξη έκτακτης ανάγκης
Αιτήματα κήρυξης των δήμων τους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έχουν κατατεθεί μέχρι τώρα από τους δήμους Καστοριάς, Εορδαίας, Άργους Ορεστικού και Αμυνταίου.
Πάντως, όπως επισήμανε ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης οποίος βρίσκεται επί ποδός πραγματοποιώντας επισκέψεις σε διάφορες περιοχές προκειμένου να διαπιστώσει και ο ίδιος την κατάσταση που επικρατεί, «υπάρχουν ήδη μεγάλα προβλήματα από την εκδήλωση των ακραίων καιρικών φαινομένων».
Έκλεισε το αεροδρόμιο της Λέσβου
Η κακοκαιρία χτύπησε από νωρίς και τη Λέσβο, όπου έκλεισε το αεροδρόμιο τις πρωινές ώρες. Στην παραλία Αγίου Ισιδώρου στο Πλωμάρι το ποτάμι κατέβασε μεγάλο όγκο νερού με αποτέλεσμα να παρασυρθεί ένα αυτοκίνητο που ήταν παρκαρισμένο στην περιοχή αλλά και ξαπλώστρες και ομπρέλες της παρακείμενης επιχείρησης. Ενώ στην περιοχή της Λαγκάδας, επίσης στο Πλωμάρι, φερτά υλικά βρέθηκαν στο οδόστρωμα χωρίς να κλείσει ο δρόμος.
Ήδη, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Αιγαίου ο αντιδήμαρχος Πλωμαρίου Δημήτρης Βαρβαγιάννης, έχει ενημερωθεί η Πολιτική Προστασία της περιφέρειας για να παρέμβει όπου χρειάζεται.