«Γκάζι» στις επαφές της με επίκεντρο την ενέργεια πατάει η Κυπριακή Δημοκρατία.
Με δεδομένη και την ανάγκη η Ευρώπη να απεξαρτηθεί ενεργειακά από τη Ρωσία, η Λευκωσία έχει ήδη στραφεί στη δυναμική που μπορεί να αναπτύξει αξιοποιώντας τη συνεργασία της με το Ισραήλ.
Χθες, ο κύπριος υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Παπαναστασίου ολοκλήρωσε διήμερη επίσκεψη στο Ισραήλ όπου είχε συνάντηση με τον ομόλογό του, Ισραελ Κατζ, με ατζέντα την ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας των δύο χωρών.
Στο τραπέζι μπήκε καταρχήν η ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου, με στόχο τη σύνδεση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας των δύο χωρών, με σκοπό να σημειωθεί πρόοδος πριν από το COP28, ενώ έγινε ευρεία συζήτηση και για τη συνεργασία που αφορά την ανάπτυξη περιφερειακών υποδομών φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένης της πρωτοβουλίας Cyprus Gateway, που στοχεύει στη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω Κύπρου στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των πόρων φυσικού αερίου του Ισραήλ.
Μία δέσμευση η οποία έχει εκφραστεί ήδη από τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, κατά τη συνάντησή τους στο Ισραήλ τον Μάιο.
Επισημαίνεται ότι σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» ο Παπαναστασίου είχε χαρακτηρίσει το σχέδιο που εξετάζεται και περιλαμβάνει υποθαλάσσιο αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου και δημιουργία τερματικού στην Κύπρο, με στόχο στη συνέχεια αυτό να διοχετεύεται στην Ευρώπη, ως «το πρώτο μέρος ενός East Med».
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των υπουργών Ενέργειας Κύπρου και Ισραήλ, χθες, υπήρξε δέσμευση να «ξεκινήσουν τεχνική συζήτηση μέσω δύο ομάδων εμπειρογνωμόνων για τις διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και υδρογόνου, με στόχο να συγκληθούν τον Ιούλιο».
Μία συμμαχία με ισχυρή απήχηση στην παρούσα εποχή χαρακτήρισε τη συνεργασία Λευκωσίας – Ιερουσαλήμ ο Κατζ, σημειώνοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο όραμά του είναι να γίνει το Ισραήλ «μια ζωντανή ενεργειακή γέφυρα που συνδέει την Ανατολή και τη Δύση, συμβάλλοντας σταθερά στην περιφερειακή σταθερότητα».
Και όπως επεσήμανε, η Κύπρος στέκεται απαραίτητος εταίρος στην υλοποίηση αυτού του οράματος.
Την ίδια στιγμή ο κύπριος ΥΠΕΝ αναφερόμενος στην παρούσα ενεργειακή κρίση, η οποία όπως είπε υπογραμμίζει την ανάγκη για ενεργειακή διαφοροποίηση, ασφάλεια του εφοδιασμού και αυξημένη διασύνδεση, είπε ότι υπήρξε συμφωνία να επισπευσθούν οι συζητήσεις των δύο πλευρών με προσανατολισμό στα αποτελέσματα, «προκειμένου να δημιουργήσουμε έναν αξιόπιστο ενεργειακό διάδρομο από την Ανατολική Μεσόγειο», με πρώτο στόχο την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών, αλλά και το πώς η Κύπρος μπορεί να λειτουργήσει ως «πύλη για το ισραηλινό αέριο προς την Ευρώπη».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία εξακολουθεί να έχει στραμμένο το βλέμμα στο ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κάνει συγκεκριμένη αναφορά στην πρόταση του κατοχικού καθεστώτος για τους υδρογονάνθρακες που «παραμένει στο τραπέζι»…
Επικοινωνία με Γκουτέρες
Χθες ο Νίκος Χριστοδουλίδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, τον οποίο ενημέρωσε για τα αποτελέσματα των επαφών του με ευρωπαίους ηγέτες και τους επικεφαλής των θεσμών της ΕΕ, σε σχέση με την πρότασή του για ενεργότερη εμπλοκή των Βρυξελλών για άρση του αδιεξόδου και επανέναρξης των συνομιλιών υποβοηθητικά των προσπαθειών των Ηνωμένων Εθνών.