Κι εκεί που είχαμε πεντακομματική Βουλή από τις εκλογές του Μαίου, και μάλιστα με απλή αναλογική, τώρα δεν αποκλείονται σενάρια ακόμη και για 9 κόμματα και με ενισχυμένη αναλογική.
Να περάσουν δηλαδή το όριο του 3% και η Πλεύση Ελευθερίας, και το χριστιανοταλιμπανικό κόμμα Νίκη και το ΜέΡΑ25 του Βαρουφάκη, αλλά και οι «Σπαρτιάτες», το νέο κόμμα της ακροδεξιάς που μαζεύει τις ψήφους της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή και του Κασιδιάρη,
O Αλέξης Τσίπρας την Κυριακή είπε ότι «Μια επτακομματική ή οκτακομματική Βουλή είναι μια Βουλή γραφική και απαξιωμένη».
Αν και δεν θα περίμενε κανείς να το ακούσει αυτό από έναν αριστερό πρόεδρο κόμματος, εν ολίγοις δεν έχει κι άδικο.
Φανταστείτε δε να έχουμε και τους νεοακροδεξιούς «Σπαρτιάτες» στη Βουλή.
Το πολιτικό… τσίρκο επί σκηνής και θα ζήσουμε μεγάλες στιγμές στο κοινοβούλιο.
Και κάπου εδώ πολλοί έχουν αρχίσει να αναρωτιούνται αν ο λαός είναι τελικά σοφός, κι αν οι επιλογές του στην κάλπη είναι σωστές.
Κάποιοι τονίζουν ότι πρέπει να σεβόμαστε τη βούλησή του, κι αν θέλει 9 και 10 κόμματα στη Βουλή, ας μπουν.
Και υπάρχουν και εκείνοι που ορθά σκεπτόμενοι αναρωτιούνται: «Τι είναι πιο επικίνδυνο; Μια πανίσχυρη, ηγεμονική, αλαζονική κυβέρνηση ή πολλά κόμματα, πολυφωνία, περισσότερες ιδέες για τη λειτουργία της Δημοκρατίας και του κράτους;
Θα ήταν έτσι και θα οφείλαμε όλοι να σεβαστούμε την απόφαση του κόσμου και την επιλογή του στην κάλπη, αν τα κόμματα που έμπαιναν στη Βουλή είχαν πρόγραμμα, αρχές, αξίες, όραμα για την πρόοδο του τόπου, στελέχη που θα μπορούν να προωθήσουν βασικές πολιτικές.
Κόμματα που δεν θα ήταν απλά «σφραγίδες» οι οποίες εμφανίστηκαν προεκλογικά είτε σαν πυροτεχνήματα είτε σαν γλυκανάλατοι fake κομματικοί σχηματισμοί που όμως, από πίσω κρύβουν σκοτάδια, είτε σαν απολειφάδια της ακροδεξιάς ή «μπροστινοί» ύποπτων δυνάμεως που χρησιμοποιούν την πίστη και την πατρίδα για να εξυπηρετήσουν αλλότρια συμφέροντα.
Ευθύνη των πολιτών που θα πάνε να ψηφίσουν στις εκλογές της Κυριακής είναι να ξέρουν ποια κόμματα θα στηρίξουν και τι ακριβώς θέλουν για την επόμενη ημέρα στη χώρα.
Γραφικούς, επικίνδυνους, γελοίους ή φασίστες είδαμε τα προηγούμενα χρόνια στο ελληνικό κοινοβούλιο. Δεν προσέφεραν τίποτε στη Δημοκρατία, το αντίθετο γύρισαν πολλά χρόνια πίσω την Ελλάδα, την εξευτέλισαν σε διεθνές επίπεδο.
Οφείλουν λοιπόν οι πολίτες να είναι σοφοί πραγματικά στις επιλογές τους. Και αν δεν θέλουν μια πανίσχυρη αλλά αλαζονική κυβέρνηση, έχουν κομματικούς σχηματισμούς να στηρίξουν.
Υπάρχουν αξιόλογοι υποψήφιοι, υπάρχουν καλά προγράμματα και ικανές πολιτικές δυνάμεις.
Ας μην αναλώσουν την ψήφο τους σε αντισυστημικές επιλογές που θα καταντήσουν πραγματικό τσίρκο τη Βουλή.
Και είναι ευθύνη των μεγάλων κομμάτων που ακολουθούν τη Νέα Δημοκρατία και διεκδικούν το ρόλο της αντιπολίτευσης, δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, να πείσουν τους Ελληνες να τους επιλέξουν αντί να κατευθυνθούν σε «αντισυμβατικές» αλλά άκρως επικίνδυνες επιλογές.
Κάθε απόφαση του ελληνικού λαού θα γίνει απολύτως σεβαστή. Ο,τι κι αν ψηφίσουν ευτυχώς η Δημοκρατία μας δεν εκδικείται και δεν στοχοποιεί κανέναν. Ισως μόνο τους φασίστες, τους νεοναζί, τους εχθρούς του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Αλλά κάθε επιλογή έχει και το τίμημά της. Χίλιες φορές, λοιπόν, να στηρίξουμε κόμματα που δεν είναι «άδεια πουκάμισα», παρά ευκαιριακούς, τυχοδιώκτες και τελικά καταγέλαστους πολιτικούς.