Την απόσυρσή του από την εκλογική μάχη ανακοίνωσε μέσω του λογαριασμού του στο Facebook ο υποψήφιος βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στη Ροδόπη, Μουσταφά Κατραντζή.
«Αποσύρομαι από τις βουλευτικές εκλογές στις 25 Ιουνίου, προκειμένου να μην διαταραχθεί το κλίμα καλής συμβίωσης στην περιοχή μας», τόνισε μεταξύ άλλων.
Δείτε την ανάρτησή του
«Η διαδρομή μου στην πολιτική όλα αυτά τα χρόνια είχε ως μοναδικό στόχο τη συνέχιση της αρμονικής συνύπαρξης Χριστιανών και Μουσουλμάνων στη Ροδόπη.
Μετά από τις τελευταίες εξελίξεις αποσύρω την υποψηφιότητα μου από τις βουλευτικές εκλογές στις 25 Ιουνίου, προκειμένου να μην διαταραχθεί το κλίμα καλής συμβίωσης στην περιοχή μας».
Η απόφασή του να αποσυρθεί λίγο πριν από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου έρχεται μετά τη χθεσινή αποκάλυψη του Αλέξη Τσίπρα ότι και το δικό του όνομα υπήρχε στην αναφορά της ΕΥΠ.
Σύμφωνα με πηγές από τη Νέα Δημοκρατία, «υπήρξε επικοινωνία με τον κ. Κατραντζή και ο ίδιος αμέσως ανταποκρίθηκε. Στην ανάρτηση μιλάει σαφώς για μουσουλμάνους και χριστιανούς. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ύστερα από τόσες εβδομάδες δεν έχουν βγει να πουν μια κουβέντα. Η διαφορά είναι σαφής. Αλήθεια θα πουν ποιον θα εκπροσωπούν στην ελληνική Βουλή όπως τους καλούμε τόσον καιρό;».
Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτός που έκανε την επικοινωνία με τον Μουσταφά Κατραντζή ήταν ο γραμματέας της ΝΔ, Παύλος Μαρινάκης, με την έξοδο του υποψήφιου βουλευτή από τα ψηφοδέλτια του κόμματος να είχε ήδη δρομολογηθεί.
Στις εκλογές της 21ης Μαΐου, η Νέα Δημοκρατία στη Ροδόπη πήρε ποσοστό 27,06% και ήρθε δεύτερη πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ που πήρε 33,18%. Ο Μουσταφά Κατραντζή πήρε μόλις 1.275 σταυρούς και βρέθηκε στην τρίτη θέση με τη μοναδική έδρα για τη ΝΔ να πηγαίνει στον Ευρυπίδη Στυλιανίδη, ο οποίος πήρε 10.895 ψήφους.
Η αποκάλυψη Τσίπρα
Ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας για την αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στο έγγραφο της ΕΥΠ, τόνισε στη χθεσινή διακαναλική του συνέντευξη ότι ο πρόεδρος της ΝΔ «θα έπρεπε να πάρει το Νόμπελ Ανευθυνότητας».
«Δεν έχω συνηθίσει δημόσια να μιλώ για άκρως εμπιστευτικά έγγραφα. Αλλά βλέποντας την ανεύθυνη στάση που κρατά είμαι υποχρεωμένος να το κάνω. Έχει σκοπό να ψαρέψει ψήφους και από το χώρο της ακροδεξιάς. Εγώ έστελνα για ενημέρωση τον αρχηγό της ΕΥΠ στον κ. Μητσοτάκη και όχι χαρτιά».
Στο ίδιο σημείωμα γίνεται σαφής αναφορά και για τον υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας, αποκάλυψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Είναι αθλιότητα και ανευθυνότητα που παίρνει χαρακτηριστικά απύθμενου θράσους καθώς στο ίδιο σημείωμα που μου έστειλε ο κύριος Μητσοτάκης γίνεται σαφής αναφορά και για τον υποψήφιο της ΝΔ. Αυτή η σαφής αναφορά μιλά για στρατευμένο στα σχέδια της Άγκυρας και του τουρκικού προξενείου», υπογράμμισε.
Για το ίδιο θέμα ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι σε σχέση με το θέμα των δηλώσεων που ζητούνται από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί «γραμμή Μιχαλολιάκου και Κασιδιάρη».
«Δηλώσεις εθνικοφροσύνης από τους μουσουλμάνους Έλληνες της Θράκης πριν από τον κ. Μητσοτάκη είχε ζητήσει ο κ. Κασιδιάρης και ο κ. Μιχαλολιάκος και είχαν υποστεί πρόστιμο», είπε χαρακτηριστικά.
«Δεν θα κάνουμε δηλώσεις εθνικοφροσύνης επειδή ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να κάνει το κρίσιμο εθνικό θέμα της Θράκης προεκλογικό ζήτημα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ότι η τοποθέτηση της Ντόρας Μπακογιάννη μπροστά σε πολίτες της μειονότητας ήταν «ωμός εκβιασμός», αλλά όχι μόνο προς τη μειονότητα, αλλά προς όλες τις κοινωνικές ομάδες.
Επιμένει να κάνουν δήλωση οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δική του διακαναλική του συνέντευξη είχε δηλώσει ότι: «Το τουρκικό προξενείο έδινε σαφείς εντολές υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων στη Ροδόπη. Ενημέρωσα τον κ. Τσίπρα για την έκθεση της ΕΥΠ και την έκταση της παρέμβασης του τουρκικού προξενείου», είπε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε ότι το έκανε όσο ήταν ακόμα πρωθυπουργός.
Επέμεινε στο ότι οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να κάνουν δήλωση που να αναγνωρίζουν τη Συνθήκη της Λωζάνης και ότι η μειονότητα είναι μουσουλμανική και όχι τουρκική.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναρωτήθηκε τι θα γίνει αν εκλεγούν αυτοί οι δύο βουλευτές και πάλι και μέσα στη Βουλή υποστηρίξουν ότι υπάρχει τουρκική μειονότητα. «Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ πιθανώς να τους διαγράψει, αλλά αυτοί οι δύο βουλευτές θα παραμείνουν στη Βουλή», πρόσθεσε.
«Θα θίξω το ζήτημα στον κ. Ερντογάν. Σε ζητήματα μειονότητας η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχθεί παρεμβάσεις», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Σφοδρή σύγκρουση μετά τις εκλογές στις 21 Μαΐου
Η συζήτηση για τη Ροδόπη και το εκλογικό αποτέλεσμα στις 21 Μαΐου όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν σε πρώτο πλάνο με Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ να συγκρούονται σφόδρα για το ζήτημα.
Η ΝΔ μετά τις εκλογές στις 21 Μαΐου κατήγγειλε ότι οι βουλευτές που εκλέχθηκαν με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Οζγκιούρ Φερχάτ στη Ροδόπη και ο Ζεϊμπέκ Χουσεΐν στην Ξάνθη είναι «ενεργούμενα του τουρκικού προξενείου», όπως χαρακτηριστικά τους αποκάλεσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Άκης Σκέρτσος, ενώ κάλεσε την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να τους αποπέμψει.
Στη συνέχεια, σε τοποθετήσεις και συνεντεύξεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως έκανε και χθες στη διακαναλική του συνέντευξη ζήτησε από τους δύο βουλευτές να κάνουν δήλωση με την οποία θα αναγνωρίζουν τη μειονότητα ως μουσουλμανική και ότι αποδέχονται τη Συνθήκη της Λωζάνης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απαντήσει με σκληρό τρόπο σε αυτές τις τοποθετήσεις και απαιτήσεις. Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά για να αναδείξει το ζήτημα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τη ΝΔ ότι παίζει «ακροδεξιά παιχνίδια με κυπατζίδικες διαρροές στη Θράκη».
Ευθεία επίθεση υπήρξε από την Κουμουνδούρου, αλλά και από τον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά στην Ντόρα Μπακογιάνη, η οποία κατηγορείται για «ωμό εκβιασμό» στη μειονότητα αφού χρησιμοποίησε «λογικές μαφίας», όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.