Συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica έχει παραχωρήσει ο Αλέξης Τσίπρας, με το ναυάγιο στην Πύλο να αποτελεί το κορυφαίο θέμα στο οποίο αναφέρεται.
Στη συνέντευξή του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζει ότι το πολύνεκρο ναυάγιο φανερώνει πώς η Ευρώπη έχει αποτύχει, πώς οι πολιτικές των Τζόρτζια Μελόνι και Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν αποτρέψει την Ευρώπη από το να θεωρεί τις διασώσεις ανθρωπίνων ζωών στη θάλασσα ως «απόλυτη προτεραιότητα» .
Όπως σημειώνει η δημοσιογράφος, για τον πρώην Έλληνα πρωθυπουργό «η πρόκληση του μεταναστευτικού δεν μπορεί να μετατραπεί σε ανταγωνισμό για το ποιος έχει τις χειρότερες μεταναστευτικές πολιτικές, μεταξύ του Μητσοτάκη και της Μελόνι».
Αντιφάσεις της ελληνικής ακτοφυλακής
Για το τραγικό περιστατικό ανοιχτά της Πύλου, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρεται στις «αντιφάσεις» της ελληνικής ακτοφυλακής και υπόσχεται ότι «δεν θα σταματήσει μέχρι να αποκαλυφθεί η αλήθεια». Παράλληλα, διευκρινίζει ότι κανένας δεν μπορεί να θεωρεί ότι αυτός ο επίλογος δεν θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί».
Ειδικότερα, ερωτηθείς για τις «διαφορετικές εκδοχές που συνεχίζουν να δίνουν η ελληνική ακτοφυλακή, η Frontex και οι ΜΚΟ επί του ναυαγίου» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι «τα δίκτυα των διακινητών, ειδικότερα στη Βόρεια Αφρική, έχουν γίνει ισχυρότερα, ενώ τα αίτια της μετανάστευσης χειροτερεύουν. Το αποτέλεσμα είναι ότι αυξάνονται τέτοιου είδους τραγικά περιστατικά και θα συνεχίσουν να αυξάνονται στην Ευρώπη».
Για τις «αντιφάσεις» της ελληνικής ακτοφυλακής, ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι «οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη. Ένα είναι ξεκάθαρο, ότι ένα σκάφος με εκατοντάδες επιβαίνοντες που παρακολουθούνταν επί 16 ώρες από τις εθνικές αρχές δικής τους δικαιοδοσίας διάσωσης, κατέληξε να βυθιστεί παίρνοντας μαζί του εκατοντάδες ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και παιδιά. Κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να θεωρεί ότι αυτός ο επίλογος δεν θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, στην Ευρώπη, του 2023».
«Απαιτείται ειλικρίνεια για το τι συνέβη»
«Η ελληνική ακτοφυλακή ισχυρίζεται ότι επιχείρησε να προσεγγίσει το σκάφος με σχοινί προκειμένου να ελέγξει τις συνθήκες που επικρατούσαν εντός. Ωστόσο, πριν, το είχε αρνηθεί, επιχειρηματολογώντας ότι ένα κράτος μέλος δεν μπορεί να επέμβει σε διεθνή ύδατα, αν και ήταν δική τους περιοχή ευθύνης και διάσωσης. Ένα σοβαρό ζήτημα για το οποίο διεξάγονται έρευνες. Αλλά πάνω από όλα, απαιτείται ειλικρίνεια επί του τι συνέβη. Εμείς δεν θα σταματήσουμε μέχρι να αποκαλυφθεί η αλήθεια», προσθέτει ο ίδιος.
Για τις αυστηρές πολιτικές μετανάστευσης και τις πολιτικές απέναντι στις ΜΚΟ, ο κ. Τσίπρας σχολιάζει ότι «η πολιτική μετανάστευσης άλλαξε επί διακυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη και κυρίως, μετά τα γεγονότα στον Έβρο το 2020, σε μια προσπάθεια της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει τους μετανάστες. Εκείνη την περίοδο ο Κ. Μητσοτάκης μετέτρεψε το μεταναστευτικό σε ζήτημα προστασίας από την τουρκική επιθετικότητα και σταμάτησε να είναι ένα ζήτημα που αφορούσε ανθρώπινες ζωές.
Απαιτείται μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση επί του θέματος, που θα αναγνωρίζει το ζήτημα της προστασίας των μεταναστών, αλλά και της καταπολέμησης των διακινητών, που θα προωθεί την οικονομική και κοινωνική συνεργασία προς εξασφάλιση της ανάπτυξης των χωρών προέλευσης και υποδοχής. Που θα ενισχύει το ρόλο της ΕΕ και θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός αποτελεσματικότερου μηχανισμού επαναπατρισμών εκείνων που δικαιούνται, βάσει του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου, να επαναπατριστούν».
Για την καταδίκη της Ελλάδας για το Φαρμακονήσι
Παράλληλα, αναφέρεται και στην περίπτωση της καταδίκης της Ελλάδας από το ΕΔΔΑ για το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι το 2014 και υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι «οι ΜΚΟ οφείλουν να σέβονται τους νόμους. Ωστόσο ο ρόλος τους είναι σημαντικός στην προστασία των μεταναστών και σε πολλές περιπτώσεις έσωσαν ζωές και διαχειρίστηκαν καταστάσεις καλύτερα από ότι εμείς, η ΕΕ. Για να καταπολεμήσουμε την προπαγάνδα της ακροδεξιάς, πρέπει να βάλουμε μπροστά αποτελεσματικές πολιτικές ενσωμάτωσης στις τοπικές κοινωνίες».
Για το βίντεο των New York Times
Ερωτηθείς και για το βίντεο που δημοσίευσαν ΝΥΤ, o κ. Τσίπρας απαντά ότι «έχουμε εγείρει συχνά τις αμφιβολίες μας για τη μεταναστευτική πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη. Έχουμε ζητήσει να γίνουν έρευνες για τις καταγγελίες σχετικά με τις επαναπροωθήσεις. Το εν λόγω περιστατικό το οποίο αναφέρεται το βίντεο, είναι σοβαρό και ερευνάται, καθώς τέτοιου είδους πράξεις είναι απαράδεκτες, όχι μόνο γιατί θέτουν ζωές σε κίνδυνο, αλλά και γιατί παραβιάζουν κάθε έννοια κράτους δικαίου. Εάν αυτές «οι απελάσεις» όπως έτσι τις χαρακτηρίζει η Ευρωπαία Επίτροπος Ίλβα Γιόχανσον, θα γίνονται αποδεκτές στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, δεν μπορούμε να μιλάμε για ευρωπαϊκές αξίες. Μια πρόκληση που αφορά ιδιαίτερα την Ιταλία της Μελόνι και την Ελλάδα του Μητσοτάκη».