Σε δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν τις προηγούμενες ημέρες, και ενώ η χώρα βρίσκεται στην τελική ευθεία για τις δεύτερες κάλπες, εμφανίστηκε να ξεπερνά το 1% και να καταγράφεται ξεχωριστά ένα νέο κόμμα στα άκρα της Δεξιάς. Με αρχηγό έναν πρώην υποψήφιο της Ενωσης Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη, οι «Σπαρτιάτες», την Πέμπτη 8 Ιουνίου, εξασφάλισαν ανοιχτή δήλωση υποστήριξης από τον καταδικασμένο ως ηγετικό μέλος εγκληματικής οργάνωσης, Ηλία Κασιδιάρη, στα social media – ο οποίος, σημειωτέον, έπειτα από 15 ημέρες σιγής τον Απρίλιο, μετά τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα των «ΝΕΩΝ», εξακολουθεί να διεξάγει πολιτική καμπάνια ανεμπόδιστος από τις φυλακές Δομοκού.
«Αφού απέκλεισαν με αντισυνταγματικό τρόπο τους Ελληνες, θα στηρίξω συνειδητά τους Σπαρτιάτες που αποτελούν διαχρονικά και συμβολικά την πρώτη γραμμή των Ελλήνων στους αγώνες για την Ελευθερία», έγραφε στην ανάρτηση του στο Twitter, περίπου μία ώρα μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου για τα κόμματα που δικαιούνται να μετέχουν στις επερχόμενες εκλογές. Πόσο «διαχρονική» είναι, όμως, η παρουσία των «Σπαρτιατών»;
Πριν από τη δήλωση υποστήριξης του πρώην ένθερμου χρυσαυγίτη, η παρουσία τους στη δημόσια ζωή περιοριζόταν σε μια σελίδα στο… facebook, η οποία παρέπεμπε σε έναν ανενεργό ιστότοπο.
«Το κόμμα αυτό περιπλέκει ιδιαίτερα τα πράγματα στο χώρο δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, όπου υπάρχει αρκετά μεγάλη αστάθεια» εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο Θωμάς Γεράκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Marc, η οποία κατέγραψε στην τελευταία της δημοσκόπηση (διενεργήθηκε 7-11/6, δημοσιεύθηκε στον «ΑΝΤ1» στις 13/6) τους «Σπαρτιάτες» στο 1,4%. «Το ποσοστό των “Σπαρτιατών” προέρχεται ως επί το πλείστον από την Ελληνική Λύση και τη ΝΙΚΗ. Υπάρχει, επίσης, μια ανεπαίσθητη μεν, αλλά υπαρκτή διαρροή προς αυτό το κόμμα τόσο από τη Νέα Δημοκρατία, όσο όμως και από τον ΣΥΡΙΖΑ» συμπληρώνει.
Το γεγονός αυτό μπορεί να έχει πολλές διαφορετικές καταλήξεις, εκτιμούν οι δημοσκόποι. Μπορεί, δηλαδή, να δούμε ένα αλληλοφάγωμα μεταξύ των τριών κομμάτων που κινούνται στα δεξιά της Δεξιάς, αλλά μπορεί να τα δούμε και στη Βουλή. Ωστόσο, είναι νωρίς ακόμα για να κρίνουμε αν η δυναμική αυτή στα ποσοστά των «Σπαρτιατών» θα συνεχιστεί. «Το δειγματοληπτικό σφάλμα για τα μικρά κόμματα είναι στο ±1,5%, οπότε δεν μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Θεωρώ ότι θα χρειαστούμε τουλάχιστον άλλη μία δημοσκόπηση για να δούμε την τάση της δυναμικής του» εκτιμά από την πλευρά του ο Γιώργος Αράπογλου, διευθύνων σύμβουλος της Pulse RC, που επίσης κατέγραψε ξεχωριστά τους «Σπαρτιάτες» στην τελευταία δημοσκόπησή της για τον Σκάι (διενεργήθηκε 8-12/6, δημοσιεύθηκε 13/6).
«Οι δημοσκοπήσεις μέχρι στιγμής το έχουν πιάσει αυτό το φαινόμενο μόνο στην αρχή του, δεν έχει περάσει αρκετό χρονικό διάστημα από τη δήλωση στήριξης Κασιδιάρη για να αποτυπωθεί στην ολότητά του. Φοβάμαι πως το έχουμε πιάσει μόνο κατά το ήμισυ» υπογραμμίζει ο Θωμάς Γεράκης. Το φαινόμενο αυτό, άλλωστε, είδαμε να εκτυλίσσεται με παρόμοιο τρόπο λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου με την αμφιλεγόμενη ΝΙΚΗ. «Δεν γνωρίζαμε καν την ύπαρξη του κόμματος για καιρό και το τελευταίο διάστημα πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου εξελίχθηκε ραγδαία και έφρασε μια ανάσα από το 3%», προσθέτει ο πρόεδρος της Marc. Ο Γιώργος Αράπογλου σημειώνει, ωστόσο, κάποιες διαφορές: «Καταγράφαμε τη ΝΙΚΗ ήδη από τα τέλη του 2022 στο “άλλο κόμμα” (κάτω από 1%). Από το 2023 άρχισε να εμφανίζεται ενίοτε και ξεχωριστά. Τους “Σπαρτιάτες” τους εντοπίσαμε για πρώτη φορά στην τελευταία δημοσκόπηση, καθώς δεν συμμετείχε στις προηγούμενες εκλογές».
Μία σταθερή μειοψηφία
Πάντως, η δυναμική που εμφανίζουν οι «Σπαρτιάτες» στις δημοσκοπήσεις δεν αποτελεί έκπληξη. «Υπάρχει σταθερά μια μειοψηφία, περί το 5%, του ελληνικού λαού που από το τέλος του 19ου αιώνα εμφορείται από αυτές τις ακραίες ιδέες» σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος. Ο πρόεδρος της Marc συμφωνεί: «Από τη στιγμή που δεν συμμετείχε στις εκλογές ο Κασιδιάρης με κάποιο δικό του κόμμα, υπήρχε κενό στην εκπροσώπηση των υποστηρικτών του. Εκτιμώ ότι ο Κασιδιάρης υποστήριξε ανοιχτά τους “Σπαρτιάτες” με στόχο τη διατήρηση ή αλλιώς το “παρκάρισμα” του πολιτικού του κεφαλαίου. Αυτός ο πολιτικός χώρος δεν συντίθεται εξαρχής, υπήρχε ήδη και είχε πολιτική έκφραση μέσω του Κασιδιάρη».
«Περιμέναμε να το κάνει με τον Κανελλόπουλο, τελικά έγινε με τους “Σπαρτιάτες”» υπογραμμίζει ο Νίκος Αλιβιζάτος. Εντούτοις, αυτό δεν σημαίνει πως οι προσπάθειες του πολιτικού συστήματος για αποκλεισμό του Κασιδιάρη από την εκλογική διαδικασία ήταν άκαρπες. «Δεν είναι το ίδιο πράγμα να υποστηρίζει ο Κασιδιάρης ένα κόμμα που μετέχει στις εκλογές με το να κατέβει ο ίδιος ή να έχει έναν “αχυράνθρωπο”. Θα ήταν, δε, επικίνδυνο να είχε περάσει διάταξη που θα απέκλειε όποιο κόμμα εμφορείται από ανελεύθερες αρχές – κάτι τέτοιο θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου» καταλήγει ο συνταγματολόγος.
Εργα και ημέρες στελεχών και υποψηφίων
Μέλη του μορφώματος «Ελληνες» – η υποψηφιότητα του οποίου κόπηκε από τον Αρειο Πάγο προ των εκλογών της 21ης Μαΐου – και πρώην υποψηφίους της Ελληνικής Αυγής, στελέχη με μακρά διαδρομή στον ακροδεξιό χώρο, οπαδούς θεωριών συνωμοσίας, θαμώνες της τρας τιβί αλλά και μια συμμετοχή από τον κόσμο των εκπομπών ριάλιτι περιλαμβάνει η λίστα υποψηφίων του κόμματος «Σπαρτιάτες», που στηρίζει ο εκτίων ποινή κάθειρξης για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Ηλίας Κασιδιάρης.
Ο αρχηγός – ρεπόρτερ
Ως επικεφαλής του κόμματος εμφανίζεται ο 59χρονος Βασίλης Στίγκας. Με καταγωγή από τη Βοιωτία, στο βιογραφικό του αναφέρει ότι εργάζεται τα τελευταία 25 χρόνια «ως ελεύθερος επαγγελματίας στη βιοτεχνία τροφίμων», ασχολούμενος παράλληλα με «τη δημοσιογραφία, το ελεύθερο ρεπορτάζ και την παρουσίαση εκπομπών πολιτικού ενδιαφέροντος». Στο πλαίσιο αυτών των εκπομπών ο Βασίλης Στίγκας έχει φιλοξενήσει αρκετές φορές στελέχη του κόμματος Εθνική Λαϊκή Συνείδηση (ΕΛΑΣΥΝ), που ίδρυσε το 2019 ο επίσης κατάδικος για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, Γιάννης Λαγός. Μέλος του ΕΛΑΣΥΝ, άλλωστε, υπήρξε και ο ίδιος, έχοντας διανύσει μια πορεία που περιλαμβάνει την Πολιτική Ανοιξη, τον ΛΑΟΣ και την Ενωση Κεντρώων.
Σε συνέντευξή του σε διαδικτυακό ιστότοπο τον Μάριο του 2020 ο Στίγκας είχε δηλώσει ότι «η πρώτη επαφή με πολιτικό κόμμα ήταν με τη Νέα Δημοκρατία», για να ακολουθήσει στη συνέχεια τον Αντώνη Σαμαρά στο βραχύβιο εγχείρημα της Πολιτικής Ανοιξης. Το 2001 εντάχθηκε στον ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη, όπου και παρέμεινε ως το 2014. Το 2015 συμμετείχε στη δημιουργία του κόμματος ΡΙΖΕΣ με τον δικηγόρο Βασίλη Καπερνάρο, για να ιδρύσει κατόπιν, το 2017, τους «Σπαρτιάτες». Στις ευρωεκλογές του 2019 συμμετείχε στα ψηφοδέλτια της Ενωσης Κεντρώων.
Σε αναρτήσεις στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο φερόμενος ως επικεφαλής (η αρχηγεία του έχει καπελωθεί από το άλλοτε Νο 3 της συμμορίας του Μιχαλολιάκου) των «Σπαρτιατών» χαρακτηρίζει, μεταξύ άλλων, «Μογγόλους» τους Τούρκους, «υπάλληλο των Αμερικανών και των Εβραίων» τον Νίκο Δένδια, «προδότη» τον Αλέξη Τσίπρα, «μπάσταρδους» τους δικαστές της Φλώρινας, «γυφτοσκοπιανούς» τους κατοίκους της Βόρειας Μακεδονίας, «αρχιεγκληματία» τον Χαρίλαο Φλωράκη και «πόρνη της κατοχής» τη Μελίνα Μερκούρη. Επιτίθεται στον Κυριάκο Βελόπουλο, τον οποίον χαρακτηρίζει «πολιτικό απατεώνα», αλλά και στον Δημήτρη Νατσιό της δυσάρεστης έκπληξης της πρόσφατης κάλπης, ΝΙΚΗΣ, για τον οποίον λέει ότι «γύρναγε στις εκκλησίες και ακολουθούσε κατά πόδας μητροπολίτες με αστραφτερές Μερσεντές».
Ο δικηγόρος εκπρόσωπος Τύπου
Χαρακτηριστική επιμονή στο ζήτημα των ΛΟΑΤΚΙ δείχνει και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος και υποψήφιος βουλευτής στη Β1 Αθηνών Χαράλαμπος (Χάρης) Κατσιβαρδάς. Πρόκειται για τον δικηγόρο που πρόσφατα έκανε σημαία το ζήτημα με την προβολή της βραβευμένης ταινίας μικρού μήκους «Αγόρια στο ντους» σε σχολείο, με αλλεπάλληλες τηλεοπτικές εμφανίσεις ως δικηγόρος οικογένειας μαθητή. Στα τέλη Δεκεμβρίου είχε στείλει εξώδικο προς την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως για εκδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί σε σχολείο της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια της οποίας drag queens διάβασαν παραμύθια σε παιδιά. Σε συνέντευξή του σε διαδικτυακή εκπομπή, στις αρχές Ιανουαρίου, ο Κατσιβαρδάς είχε παραδεχθεί ότι δραστηριοποιείται στους «Ελληνες», το εγχείρημα του πρώην χρυσαυγίτη Κασιδιάρη, το οποίο, όμως, ναυάγησε.
Από τα σπλάγχνα της Ακρας Δεξιάς
Ο Κατσιβαρδάς δεν είναι, βέβαια, το μοναδικό στέλεχος των «Σπαρτιατών» που προέρχεται από τους «Ελληνες», καθώς σε βίντεο παρουσίασης των μελών του μορφώματος Κασιδιάρη φιγουράρουν τα ονόματα άλλων επτά υποψηφίων βουλευτών του ακροδεξιού κόμματος που μόλις πριν από μερικές ημέρες κατεγράφη στα ραντάρ των δημοσκόπων. Πρόκειται για τους Κωνσταντίνο Βενετσάνο (Κορινθία), Νικόλαο Κέκη (Καβάλα), Κωνσταντίνο Κυριακόπουλο (Μεσσηνία), Ευστράτιο Πρίγκα (Χαλκιδική), Αθανάσιο Χαλκιά (Α’ Αθηνών), Τζένη Ντάσιου (Φθιώτιδα) και Γεώργιο Διαμαντή (Κιλκίς).
Στις λίστες των «Σπαρτιατών» και συγκεκριμένα στη Β’ Θεσσαλονίκης εμφανίζεται και ο δικηγόρος Πέτρος Δημητριάδης, ο οποίος τον Νοέμβριο του 2021 υπέγραφε κείμενο ως νομικός σύμβουλος του Κασιδιάρη και εκ των νομικών συμβούλων του αποτυχημένου εγχειρήματός του. Αλλά και ο Ιωάννης Κόντης (Α’ Θεσσαλονίκης), ο οποίος πριν από την απαγόρευση του κόμματος Κασιδιάρη, είχε ανακοινωθεί ως υποψήφιος με τους «Ελληνες» στην ίδια εκλογική περιφέρεια.
Ο Αλέξανδρος Ζερβέας (υποψήφιος στη Β’ Πειραιά) εμφανίζεται στις 30 Αυγούστου 2021 να κάνει δηλώσεις on camera, επίσης ως στέλεχος των «Ελλήνων». Ο Βασίλειος Κατσένης (υποψήφιος στην Αργολίδα) είχε εκδηλώσει στις 31 Μαΐου 2022 την πρόθεσή του να κατέλθει υποψήφιος με τους «Ελληνες», ενώ η Βασιλική Τσάμη (Πέλλα) εμφανίζεται να συμμετέχει σε εκδήλωση του κόμματος που διεύθυνε από τη φυλακή ο καταδικασμένος σε 13 χρόνια και έξι μήνες νεοναζί στα Γιαννιτσά, στις 25 Ιουλίου 2022.
Ονόματα άλλων υποψηφίων εμφανίζονται στα κατά τόπους ψηφοδέλτια της Ελληνικής Αυγής, του σχήματος με το οποίο η Χρυσή Αυγή κατήλθε σε αλλεπάλληλες τοπικές εκλογικές αναμετρήσεις. Κατά τα άλλα, στα ψηφοδέλτια των «Σπαρτιατών» περιλαμβάνονται ο Παναγιώτης Μπεμπέτσος, αντιπρόεδρος του Πατριωτικού Συνδέσμου Λακωνίας, που οργάνωσε μετακίνηση κατοίκων της περιοχής για να παραβρεθούν στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, αλλά και η Δομινίκη Παπαδοπούλου, η οποία προ μηνών δοκίμασε την τύχη της ως μοντέλο στην οντισιόν του… GNTM, χωρίς επιτυχία – με το βιογραφικό της να βρίθει από συμμετοχές σε ριάλιτι.