«Αυτή η δουλειά δεν επρόκειτο σε καμία περίπτωση να είναι εύκολη, ειδικά σε μια περίοδο μεγάλων αναταράξεων και μετασχηματισμών (…) Δυστυχώς, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως ελπίζαμε – σε τελική ανάλυση, η ευθύνη ανήκει σε εμένα». Με αυτά τα λόγια ανακοίνωσε στις αρχές Ιουνίου την αποπομπή του Κρις Λιχτ, επικεφαλής του CNN, ο άνθρωπος ο οποίος τον είχε προσλάβει πριν από έναν μόλις χρόνο, ελπίζοντας να αναστρέψει την καθοδική πορεία του δικτύου.
Είχε προηγηθεί εκτενές ρεπορτάζ στο περιοδικό «The Atlantic», που ουσιαστικά προανήγγελλε την εξέλιξη αυτή, ενώ παράλληλα δεν άφηνε αμφιβολίες για το γεγονός ότι ο Ντέιβιντ Ζάσλαβ και ο μητρικός όμιλος, η Warner Bros Discovery, βρίσκονται μπροστά σε πολύ δύσκολες αποφάσεις. Κι αυτό διότι, όπως σημειώνουν οι «Financial Times», «με τις προεδρικές εκλογές του 2024 στις ΗΠΑ να πλησιάζουν και το CNN να βρίσκεται πίσω από τους ανταγωνιστές του, όπως το MSNBC, το Fox News και ενίοτε το Newsmax, ο Ζάσλαβ δέχεται πίεση για να βρει έναν ηγέτη που θα μπορέσει να αλλάξει τα δεδομένα». Ή, σύμφωνα με άλλο σενάριο, να συντονίσει την πώλησή του σε άλλον επενδυτή – συμπεριλαμβανομένου ενός Ελληνοαμερικανού, το όνομα του οποίου έχει ακουστεί τις τελευταίες ημέρες.
Είναι κοινό μυστικό, άλλωστε, ότι εάν δεν τα καταφέρει, ο Ζάσλαβ κινδυνεύει να καταγραφεί ως ο άνθρωπος ο οποίος θα βάλει ταφόπλακα στο πρώτο καλωδιακό ειδησεογραφικό κανάλι των ΗΠΑ. Το κανάλι που, αν και στην πρώτη δεκαετία της ζωής του δεν έδειξε ικανό να αμφισβητήσει την κυριαρχία των «γιγάντων» του κλάδου, όπως το CBS, το NBC και το ABC, άδραξε τη μεγάλη ευκαιρία που του παρουσιάστηκε με τον πρώτο Πόλεμο του Κόλπου, το 1991. Οπως θυμίζει το «Hill», «τη νύχτα που ο πόλεμος ξέσπασε πάνω από τη Βαγδάτη, το CNN ήταν ο μοναδικός ειδησεογραφικός όμιλος σε θέση να αναμεταδίδει από την υπό πολιορκία πόλη». Κάτι που έκανε την «Washington Post» να επιλέξει αργότερα τον τίτλο «Πώς το CNN κέρδισε τον πόλεμο».
Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ
Το επόμενο σημείο καμπής υπήρξε η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ. Από τις αρχές του 2016, το τότε αφεντικό του, ο Τζεφ Ζούκερ, είχε «μυριστεί» ότι η περίπτωση του Τραμπ θα πουλούσε πολύ, με αποτέλεσμα να τον προβάλλει υπερβολικά – «θάβοντας», την ίδια στιγμή, όχι μόνο τους άλλους διεκδικητές του χρίσματος των Ρεπουμπλικανών, αλλά και τη Δημοκρατική αντίπαλό του Χίλαρι Κλίντον. Οπως φάνηκε στη συνέχεια, ωστόσο, θεωρούσε ότι το έκανε εκ του ασφαλούς, καθώς δεν είχε υπολογίσει τις μελλοντικές εξελίξεις, που οδήγησαν τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
Καθώς δε η αλλαγή πορείας που επιχείρησε στα τελευταία στάδια δεν απέδωσε, ο Ζούκερ αποφάσισε να πάρει ρεβάνς αναδεικνύοντας το CNN σε υπ’ αριθμόν ένα αντίπαλο του νέου προέδρου στα μίντια. Κι αυτό, με τη σειρά του, απέδωσε καρπούς καθώς τα έσοδά του σχεδόν διπλασιάστηκαν από το 2015 ως το 2020. Μετά δε τη νίκη του Τζο Μπάιντεν, την ίδια χρονιά, έσπευσε να τον αποθεώσει, συνεχίζοντας τις επιθέσεις στον προκάτοχό του. Σταδιακά, οι συνδρομητές, τα έσοδα και οι αξιολογήσεις άρχισαν να υποχωρούν και μάλιστα ανησυχητικά. Ετσι, η νέα διοίκηση επέλεξε ένα «άνοιγμα», στέλνοντας το μήνυμα προς τους Ρεπουμπλικανούς ότι ήταν και πάλι ευπρόσδεκτοι στο CNN. Αν και αρχικά αποδέκτες ήταν όσοι ανήκαν στη μετριοπαθή πτέρυγα του κόμματος, στις 10 Μαΐου έγινε κάτι παράτολμο: στις οθόνες εμφανίστηκε ζωντανά ο ίδιος ο Τραμπ, ο οποίος, αντί να στριμωχτεί κατάφερε να κυριαρχήσει, να «ισοπεδώσει» τους παρουσιαστές και να περάσει το δικό του μήνυμα. Ετσι, πήρε τη ρεβάνς που επεδίωξε, στέλνοντας τον Ζούκερ στην… ανεργία και σπρώχνοντας το CNN προς τον πάτο. Θα μπορέσει, άραγε, να ισχυριστεί ότι το «έθαψε» κιόλας;
Τρία πρόσωπα – κλειδιά
Ντέιβιντ Ζάσλαβ
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του πανίσχυρου ομίλου Warner Bros Discovery, στον οποίο ανήκει και το CNN (όπως επίσης και η HBO και άλλες γνωστές εταιρείες), είναι αυτός που κινεί τα νήματα των εξελίξεων, ακολουθώντας πιστά τις εντολές τού μεγαλομετόχου και μέντορά του, του δισεκατομμυριούχου Τζον Μαλόουν της Liberty Media. Αν και ο τελευταίος έχει δηλώσει πως «υπάρχει χώρος και θέση» για το CNN στον όμιλο, ο Ντέιβιντ Ζάσλαβ ίσως τελικώς αναγκαστεί να προχωρήσει σε ευρύτατες εκκαθαρίσεις, συρρικνώνοντας δραματικά το δίκτυο και το προσωπικό του.
Τζεφ Ζούκερ
Ο πρώην πρόεδρος της NBC Universal ανέλαβε τις τύχες του CNN το 2013, σε μια δύσκολη περίοδο, καθώς ο αριθμός των συνδρομητών και οι αξιολογήσεις της ποιότητας είχαν πάρει την κατιούσα. Στη διάρκεια της δεκαετούς θητείας του, ο Τζεφ Ζούκερ συνέδεσε άρρηκτα το όνομά του με το μοντέλο του δικτύου που ο ίδιος δημιούργησε, καθιστώντας και πάλι το CNN σημείο αναφοράς και βάζοντας τη σφραγίδα του σε όλη την πυραμίδα του, από την αίθουσα σύνταξης και τους ανταποκριτές εντός και εκτός χώρας μέχρι το διοικητικό προσωπικό.
Κρις Λιχτ
Το στέλεχος του CBS τοποθετήθηκε στο τιμόνι του CNN τον Μάιο του 2022, μετά την εξαγορά του από τη Warner Bros Discovery και την παραίτηση την οποία εξαναγκάστηκε να υποβάλει ο Ζούκερ, με επίσημη αιτιολογία ένα σκάνδαλο – κάτι που ελάχιστοι πίστεψαν. Οι συνεργάτες του κάνουν λόγο για έναν παθιασμένο και εργασιομανή άνθρωπο, που ασχολούνταν με τις υποθέσεις του δικτύου τουλάχιστον 80 ώρες την εβδομάδα, έχοντας έναν διττό στόχο: να αλλάξει το «μονομερές» μοντέλο του Ζούκερ και να αυξήσει έσοδα και κερδοφορία. Εκ του αποτελέσματος συνάγεται πως απέτυχε.